Google analytics: Πως γίνεται η μέτρηση των επισκεπτών στα sites

Google analytics: Πως γίνεται η μέτρηση των επισκεπτών στα sites

Εισαγωγή στις αναφορές σε πραγματικό χρόνο

Στην παρούσα ενότητα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε σε πραγματικό χρόνο (αγγλικά real time) τη δραστηριότητα των χρηστών κατά τη στιγμή που πραγματοποιείται μία επίσκεψη ενός χρήστη στον ιστότοπο, στο ιστολόγιο, στην εφαρμογή ή στο κανάλι σας στο YouTube, δηλαδή όπου έχει τοποθετηθεί ο κώδικας παρακολούθησης για την μέτρηση της επισκεψιμότητας στον διαδικτυακό σας κόμβος.

Τα δεδομένα ενημερώνονται διαρκώς και κάθε προβολή της σελίδας αναφέρεται σε λίγα δευτερόλεπτα από την στιγμή που θα πραγματοποιηθεί μία έγκυρη επίσκεψη. Οι αναφορές σε πραγματικό χρόνο παρουσιάζουν:

 • τον αριθμό των χρηστών στον ιστότοπο σας τη συγκεκριμένη στιγμή
 • τις γεωγραφικές τους τοποθεσίες
 • τις λέξεις-κλειδιά και τους ιστότοπους παραπομπής
 • τις σελίδες που βλέπει το κοινό
 • τις μετατροπές καθώς αυτές πραγματοποιούνται.

Εμφάνιση μετατροπών

Συχνά, είναι σημαντικό να βλέπετε τις μετατροπές σε πραγματικό χρόνο για μια συγκεκριμένη ομάδα χρηστών. Για παράδειγμα, αν εκτελείτε μια μονοήμερη προώθηση μέσω μάρκετινγκ, ίσως είναι καλό να παρακολουθήσετε αν οι χρήστες που κάνουν κλικ στην προώθηση προβαίνουν σε μετατροπή.

 1. Μεταβείτε στην επιλογή Σε πραγματικό χρόνο > Πηγές επισκεψιμότητας στο αριστερό παράθυρο πλοήγησης.
 2. Στη στήλη Πηγή του πίνακα, κάντε κλικ στον ιστότοπο της προώθησης. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η αναλυτική προβολή σας, ώστε να βλέπετε μόνο τους χρήστες που έκαναν κλικ από την προώθηση.
 3. Μεταβείτε στην επιλογή Σε πραγματικό χρόνο > Μετατροπές, για να δείτε ποιες μετατροπές πραγματοποιούν οι ενεργοί επισκέπτες σας, καθώς και τις συνολικές μετατροπές.

Προβολή περιεχομένου που δημοσιεύτηκε σήμερα

Η συγκεκριμένη ενότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική για να γνωρίζεις κατά πόσο αλληλεπιδρά ο χρήστης με αυτό.

Αν προσθέτετε νέο περιεχόμενο καθημερινά ή αρκετές φορές μέσα σε μια ημέρα, μπορείτε να δείτε ποιο νέο περιεχόμενο είναι δημοφιλέστερο σε πραγματικό χρόνο.

 • Μεταβείτε στην επιλογή Σε πραγματικό χρόνο > Περιεχόμενο στο αριστερό παράθυρο πλοήγησης, για να δείτε ποιες σελίδες προβάλλονται.

Μετρήσεις ενεργών χρηστών

Στις αναφορές “Σε πραγματικό χρόνο”, ένας χρήστης είναι ενεργός, αν έχει ενεργοποιήσει ένα συμβάν ή μια προβολή σελίδας εντός των τελευταίων 5 λεπτών. Έχετε υπόψη ότι αυτό διαφέρει από τις τυπικές αναφορές, στις οποίες μια περίοδος σύνδεσης προσδιορίζεται από ένα χρονικό διάστημα 30 λεπτών.

Πραγματικός χρόνος και προφίλ

Οι αναφορές σε πραγματικό χρόνο αντικατοπτρίζουν τα δεδομένα του προφίλ σας. Αν τα δεδομένα σας δεν φαίνονται σωστά, δείτε ποια φίλτρα εφαρμόζονται στο προφίλ.

Ανασκόπηση απόδοσης των άρθρων σας στο Twitter

Παρακολουθήστε σε πραγματικό χρόνο τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών αναφορικά με τα άρθρα του ιστότοπου σας στην πλατφόρμα του Twitter και ποιες αναρτήσεις έχουν περισσότερο ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό.

Τούτη η ιδιομορφία είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι όταν προβαίνετε σε συχνή δημοσίευση αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα με υλικό που συνδέεται προς τον ιστότοπο ή την εφαρμογή σας, θα μπορείτε να δείτε πόσοι χρήστες κάνουν κλικ σε συγκεκριμένες αναρτήσεις προς τον ιστότοπο σας, με απώτερο σκοπό να κατανοήσετε τι πραγματικά θέλει να διαβάσει ο αναγνώστης στην τοποθεσία σας και κατ’ επέκταση να το πράξετε στο προσεχές διάστημα, προσελκύοντας περαιτέρω χρήστες.

 1. Μεταβείτε στην επιλογή Σε πραγματικό χρόνο > Πηγές επισκεψιμότητας στο αριστερό παράθυρο της πλοήγησης.
 2. Στη στήλη Πηγή του πίνακα ελέγχου, κάντε κλικ στο ιστολόγιο ή στο κοινωνικό δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο η προβολή περιορίζεται, ώστε να βλέπετε μόνο το τμήμα των περιόδων σύνδεσης από το ιστολόγιο ή το κοινωνικό δίκτυο.
 3. Μεταβείτε στην επιλογή Σε πραγματικό χρόνο > Περιεχόμενο, για να δείτε ποιες σελίδες προβάλλουν οι εν λόγω χρήστες. Μεταβείτε στην επιλογή Σε πραγματικό χρόνο > Μετατροπές, για να δείτε τις μετατροπές από αυτούς τους χρήστες.

Εντοπίστε σφάλματα στην υλοποίηση σας

Αν βλέπετε τουλάχιστον έναν ενεργό χρήστη, τότε προφανώς ο κώδικας παρακολούθησης λειτουργεί. Επίσης, μπορείτε να επαληθεύσετε ότι ο κώδικας παρακολούθησης λειτουργεί σε μεμονωμένες σελίδες.

 1. Μεταβείτε στην επιλογή Σε πραγματικό χρόνο > Περιεχόμενο ή Σε πραγματικό χρόνο > Συμβάντα στο αριστερό παράθυρο πλοήγησης.
 2. Περιηγηθείτε οι ίδιοι στον ιστότοπο και επισκεφτείτε τις σελίδες που δέχονται τις λιγότερες επισκέψεις. Θα πρέπει να βλέπετε τη δραστηριότητα περιήγησής σας σε αυτές τις σελίδες.
 3. Για εφαρμογές ή ιστότοπους με παρακολούθηση συμβάντων, στην αναφορά “Συμβάντα” απεικονίζονται τα συμβάντα που αποστέλλονται τη δεδομένη στιγμή, κατά ενεργό χρήστη ή συνολικά.

Να θυμάστε πως έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι πρέπει να ασχολείστε συχνά με τον πίνακα ελέγχου στο Google analytics για να μάθετε κατά πρώτο λόγο τον χειρισμό του, και κατά δεύτερο λόγο να είστε σε θέση να ερμηνεύετε σωστά τα δεδομένα που συλλέγονται από το site σας.

Προηγούμενο άρθροFallout: New Vegas. Δράση μετά την αποκάλυψη
Επόμενο άρθροGrim Fandango: Ταξιδιωτικός πράκτορας για νεκρούς
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ