10 πολιτείες των ΗΠΑ κατηγορούν την Google ότι συνεργάζεται με το Facebook, παραβιάζοντας την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία

10 πολιτείες των ΗΠΑ κατηγορούν την Google ότι συνεργάζεται με το Facebook, παραβιάζοντας την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία

Το Τέξας και εννέα άλλες πολιτείες μήνυσαν την Google την Τετάρτη, κατηγορώντας ότι συνεργάζεται με το Facebook με παράνομο τρόπο που παραβίασε την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία για να ενισχύσει την ήδη κυρίαρχη θέση που έχει η διαδικτυακή πλατφόρμα διαφημίσεων της.

Οι 10 Πολιτείες ζήτησαν από την εταιρεία που ανήκει στην Alphabet, η οποία ελέγχει το ένα τρίτο της παγκόσμιας διαδικτυακής διαφημιστικής βιομηχανίας, να τις αποζημιώσει και παράλληλα να προβεί σε διαρθρωτικές αλλαγές». Επί της ουσίας αυτή η παράκληση ερμηνεύεται με την εξής λογική: Ότι η κατηγορούμενη εταιρεία είναι αναγκασμένη να εκποιήσει μέρος των περιουσιακών της στοιχείων και τα χρήματα που θα προκύψουν από αυτή την πώληση να δοθούν στις πληγέντες επιχειρήσεις που ζημιώθηκαν από αυτήν την δόλια συμπεριφορά.

Η αγωγή του Τέξας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη καταγγελία σε σημασία εναντίον της Google και η 4η σε μια σειρά αγωγών από τις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές που στοχεύουν στον περιορισμό της φερόμενης κακής συμπεριφοράς από τις λεγόμενες πλατφόρμες του Big Tech που έχουν αυξήσει σε τεράστιο βαθμό την κυριαρχία τους στην αγορά, καταπνίγοντας έτσι τον ανταγωνισμό, μην αφήνοντας καμία άλλη εταιρεία να ορθοποδήσει.

Η Google χαρακτήρισε την αγωγή του Τέξας «χωρίς καμία αξία». Ενώ το Facebook δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό επί του ζητήματος, αλλά προφανώς θα το πράξει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Αυτή η νομική επίθεση από πλευράς των Πολιτειών των ΗΠΑ κατά της Google δεν σημαίνει απαραίτητα πώς το δικαστήριο θα την κρίνει ένοχη, πόσο μάλλον εάν παρουσιάσει αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όντως λειτουργούσε με απόλυτη νομιμότητα, ώστε να καταστεί η εταιρεία της κερδοφόρα, δηλαδή όπως κάνει οποιαδήποτε άλλη υγιής επιχείρηση στην ελεύθερη οικονομία.

Οι διαδικτυακοί εκδότες, συμπεριλαμβανομένης της Genius Media Group και του ειδησεογραφικού ιστότοπου The Nation, ισχυρίστηκαν την Τετάρτη σε μια ξεχωριστή αντιμονοπωλιακή αγωγή, ότι έχασαν έσοδα λόγω της κυριαρχίας της Google στις διαδικτυακές διαφημίσεις.

Το Τέξας στην αγωγή του, ζητά από το δικαστήριο να κρίνει ένοχη την Google για εξόφθαλμη παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, και να διατάξει να σταματήσουν άμεσα αυτές οι ύπουλες ενέργειες που είναι εις βάρος ολόκληρης της αγοράς.. Επίσης το Τέξας κατηγορεί την Google για κατάχρηση του μονοπωλίου στην αγορά ψηφιακών διαφημίσεων, δίνοντάς της έτσι το προνόμιο να κερδίζει δημοπρασίες διαφημίσεων, ακόμη και όταν άλλοι υποβάλλουν προσφορές σε υψηλότερες τιμές.

Επιπλέον κατηγόρησε την Google ότι συνεργάζεται με το Facebook κάτω από το τραπέζι. Οι δύο εταιρείες ανταγωνίζονται σε μεγάλο βαθμό στις πωλήσεις διαφημίσεων μέσω Διαδικτύου και μαζί καταλαμβάνουν πάνω από μισό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς, και όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Με λίγα λόγια πρόκειται για μία παράλογη κατάσταση που δεν αφήνει τα περιθώρια σε καμία άλλη διαφημιστική εταιρεία να προοδεύσει.

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλημερα και Καλη Χρονια!
  Τυχαία έπεσα σε ένα άρθρο σας.
  Σας
  ΕΡΩΤΗΣΗ
  Υπάρχει τρόπος να ενημερωθούν τα νέα παιδιά για την τάση
  ΑΝΑΓΚΩΝ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
  που θα έχουμε τα επομενα 5,10,20 χρόνια?
  Σίγουρα αλλάζουν πια τα δεδομένα ταχέως, γι’αυτο θεωρουμε πιθανο, μονο κάποιες από τις υπάρχουσες ειδικοτητες σπουδων να πιάσουν τόπο.

  • Η τάση των αναγκών για σχεδόν όλα τα επαγγέλματα μεταβάλλεται ανά λίγα χρόνια. Αυτό έχει να κάνει με τη ζήτηση και την προσφορά στην αγορά. Όμως το ερώτημα σου είναι αρκετά γενικό και προφανώς η απάντηση που θα λάβεις θα κυμαίνεται περίπου στο ίδιο επίπεδο. Αν θέλεις γίνε πιο συγκεκριμένη.

   Εν τούτοις στην Ελεύθερη οικονομία τα πάντα αλλάζουν σχεδόν ανά 3 χρόνια. Φερειπείν ένα επάγγελμα που πριν 3 χρόνια είχε μεγάλη ζήτηση, ενδεχομένως πλέον να μην γνωρίζει την ίδια απήχηση, όπως για παράδειγμα ένας web designer που κάποτε τον είχες απόλυτη ανάγκη, ενώ τώρα υπάρχουν αυτοματοποιημένα εργαλεία που κάνουν τη ίδια δουλειά, πιο γρήγορα και πιο φθηνά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας