ΑρχικήΕπιστήμη11 Απορίες για τον μητρικό θηλασμό

11 Απορίες για τον μητρικό θηλασμό

  • Πόσο πρέπει να θηλάζει ένα βρέφος;
  • Τι περιέχει το µητρικό γάλα;
  • Ποια προβλήµατα παρουσιάζονται συνήθως κατά το θηλασµό;

Η παιδίατρος απαντά σε όλες µας τις απορίες.

Τι σηµαίνει αποκλειστικός µητρικός θηλασµός;

Σηµαίνει το βρέφος να µην πίνει τίποτα άλλο εκτός από µητρικό γάλα, τους πρώτους 6 µήνες της ζωής. Ο µητρικός θηλασµός πρέπει να συνεχίζεται και µετά την προσθήκη των στερεών τροφών, τουλάχιστον µέχρι τον 1ο χρόνο. O Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας συνιστά µητρικό θηλασµό για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, οπότε υπάρχει ταχεία αύξηση του εγκεφάλου. Έχει βρεθεί ότι τα άτοµα που θηλάζουν τουλάχιστον για 8 µήνες, έχουν 10 µονάδες υψηλότερο IQ σε σχέση µε όσους δεν θήλασαν.

Τι ποσοστό των Ελληνίδων θηλάζουν αποκλειστικά;

Πρόσφατη πανελλαδική έρευνα από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, σε δείγµα 1.800 γυναικών, έδειξε ότι το ποσοστό αποκλειστικού µητρικού θηλασµού το πρώτο 6µηνο της ζωής του βρέφους είναι 0,9% και το ποσοστό µικτού θηλασµού (συνδυασµός θηλασµού µε ξένο γάλα) 22%. Ένα χρόνο µετά τον τοκετό, ο µικτός θηλασµός πέφτει στο 6%. Αυτά είναι ποσοστά κοινωνικής παθολογίας.

Γιατί δεν ακολουθούν οι Ελληνίδες όσο πρέπει τον θηλασµό;

Το ζήτηµα είναι πολυπαραγοντικό. Το βασικότερο είναι ότι οι Ελληνίδες έχουν χάσει την κουλτούρα του θηλασµού. Οι Αλβανίδες θηλάζουν σε ποσοστό 100%, ενώ οι Αθίγγανες, σε ποσοστό 0%, ακόµη κι όταν δεν έχουν να αγοράσουν γάλα. Αντίθετα, σε χώρες όπως η Σουηδία, τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασµού φτάνουν στο 60%. Επιπλέον, οι Ελληνίδες είναι σε πολύ µεγάλο ποσοστό καπνίστριες (σχεδόν 40%). Με το παραµικρό λοιπόν, κόβουν τον θηλασµό, για να επιστρέψουν στο τσιγάρο.

Στα μαιευτήρια τι γίνεται;

H πολιτική των µαιευτηρίων συνιστά ένα σηµαντικό πρόβληµα: δεν βάζουν το νεογνό στο στήθος της µητέρας την πρώτη ώρα µετά τον τοκετό, δεν έχουν rooming-in (η µητέρα και το µωρό όλο το 24ωρο στο ίδιο δωµάτιο) και χορηγούν γάλα αγελάδας στα νεογνά, συχνά χωρίς ενηµέρωση της µητέρας. Επίσης, απουσιάζει η ειδικότητα των συµβούλων θηλασµού στα µαιευτήρια. Οι επαγγελµατίες υγείας στην Ελλάδα δίνουν λάθος συµβουλές, διότι αγνοούν βασικά πράγµατα για το θηλασµό.

Αν µια γυναίκα δεν είναι ενηµερωµένη, έχει ελάχιστες πιθανότητες να θηλάσει αποκλειστικά στο µαιευτήριο. Κι αυτό έχει αντίκτυπο στη συνέχεια του θηλασµού.

Τι µπορεί να κάνει µια γυναίκα για να πετύχει ο θηλασµός;

Στο µαιευτήριο, να είναι στο ίδιο δωµάτιο µε το βρέφος, ώστε να το θηλάζει όποτε αυτό θέλει. Στην Ελλάδα, τα µωρά χάνουν το πρωτόγαλα, που είναι βασικό για το ανοσοποιητικό του βρέφους. Το να αποχωρίζεται το µωρό τη µητέρα του, είναι και παρωχηµένο και λάθος. Για να συνεχιστεί ο θηλασµός, είναι σηµαντικό να µην δοθεί στο µωρό µπιµπερό και πιπίλα τις πρώτες 40 µέρες της ζωής, γιατί του προκαλείται σύγχυση (φαινόµενο nipple confusion= µπέρδεµα θηλής).

Τι κάνει πολύτιµο το µητρικό γάλα;

Το γάλα κάθε θηλαστικού περιέχει σε περίσσεια το συστατικό που έχει σαν στόχο το όργανο επιβίωσης. Όργανο επιβίωσης του ανθρώπου είναι ο εγκέφαλός του. Το µητρικό γάλα περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά (αµινοξέα, λιπαρά οξέα) για την ταχεία ανάπτυξη του εγκεφάλου µαζί µε αντισώµατα από τη µητέρα.

Ποια είναι τα οφέλη του θηλασµού για το βρέφος;

Θηλάζοντας το µωρό, είναι σαν να του γίνονται µικροί εµβολιασµοί. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί τα ποσοστά των παιδιών µε άσθµα, χρόνια διάρροια και σακχαρώδη διαβήτη.

Ποια προβλήµατα µπορούν να παρουσιαστούν κατά το θηλασµό;

Όποιο πρόβληµα και να προκύψει, πρέπει να επιλύεται µε γνώµονα τη διατήρηση του θηλασµού. Συχνά συµβαίνει η µητέρα να έχει πολύ γάλα, µε αποτέλεσµα να πάθει µαστίτιδα (πρέπει, µετά το πέρας του θηλασµού, να βγάζει µε θήλαστρο το γάλα που περισσεύει) ή να έχει λίγο γάλα και να µην χορταίνει το µωρό (πρέπει να βάζει συχνότερα το µωρό να θηλάζει).

Για κανένα λόγο, δεν πρέπει να χορηγούνται στη µητέρα αναστολείς γαλουχίας. Κάνουν κακό στην υγεία της και δεν χρειάζονται. Ακόµη κι αν θέλει µια γυναίκα να διακόψει το θηλασµό, µπορεί να το κάνει µε φυσικό τρόπο, χωρίς φάρµακα.

Φταίει η καριέρα των γυναικών για τη διακοπή του θηλασµού;

Οι Ελληνίδες είναι οι λιγότερο εργαζόµενες Ευρωπαίες. Βλέπω καθηµερινά στο νοσοκοµείο δηµοσίους υπαλλήλους, που παίρνουν άδεια 1 χρόνο και δεν θηλάζουν τα παιδιά τους. Μια γυναίκα πρέπει να δώσει χρόνο σε αυτήν την ανεπανάληπτη περίοδο της ζωής της. Το πρώτο εξάµηνο της ζωής, το βρέφος είναι ψυχολογικά «συγκύτιο» µε τη µητέρα του.

Πότε ένα βρέφος δεν µπορεί να θηλάσει;

Δεν υπάρχουν αντενδείξεις στο θηλασµό, παρά µόνο σε νοσήµατα, όπως στο ΑΙDS, και στη µεγάλη προωρότητα, αν το βρέφος δεν µπορεί να κάνει θηλαστικές κινήσεις.

Αν µια γυναίκα δώσει «ξένο» γάλα στο µωρό της, τι πρέπει να προσέξει;

Να δώσει στο βρέφος τροποποιηµένο γάλα αγελάδας, πρώτης και αργότερα, δεύτερης βρεφικής ηλικίας, προσέχοντας:

  1. Να µην χρησιµοποιεί καυτό νερό στην προετοιµασία του γάλακτος, γιατί µετουσιώνονται η βιταµίνη C που περιέχει το γάλα και οι πρωτεΐνες του.
  2. Tο µπιµπερό να είναι αποστειρωµένο.
  3. Η θηλή να αφήνει το γάλα να τρέχει µόλις αναστρέψουµε το µπουκάλι σε συνεχή ροή και µετά σταγόνα-σταγόνα,
  4. Να µην ταΐζει το µωρό ξαπλωµένο, γιατί δηµιουργούνται προβλήµατα στα αυτιά και τους πνεύµονες
  5. Να περισσεύουν τουλάχιστον 40cc γάλα στο µπουκάλι µετά από κάθε τάισµα. Έτσι, το µωρό τρώει όσο θέλει (όχι όσο του δίνεται) και δεν καταπίνει αέρα, καθώς τα 40 επιπλέον cc καλύπτουν τη θηλή.
  6. Να σταµατά η χρήση του µπιµπερό τον 1ο χρόνο της ζωής -τα ελληνόπουλα φτάνουν να έχουν µπιµπερό ακόµα και µετά τα 4 τους χρόνια.
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166