TM EN450F e.s

TM EN450F e.s

Η καρδιά της μοτοσικλέτας δεν είναι άλλη από τον κινητήρα, ο οποίος έχει ολική χωρητικότητα 449,16 κυβικά εκατοστά με διαστάσεις 95 x 63,4 χιλιοστά και τροφοδοτείται από το μονό καρμπιρατέρ της Mikuni των 40 χιλιοστά από το ρεζερβουάρ των 9 λίτρων. Το σφυρήλατο πιστόνι προέρχεται από την αμερικανική Wiseco. Το σπινθήρα στο μπουζί χρονίζει κατάλληλα η ηλεκτρονική της Kokusan, που διαθέτει μεταβλητό αβάνς.

Οι τέσσερις βαλβίδες της κεφαλής ενεργοποιούνται από τους δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους. Η ισχύς φθάνει στον πίσω τροχό μέσω του κιβωτίου των πέντε σχέσεων. Η Gianelli σχεδιάζει και κατασκευάζει εξατμίσεις ειδικά για τους κινητήρες της TM. Το μίνι ταμπλό των οργάνων είναι εύκολο στη λειτουργία του και πρακτικό στη θέση που έχει τοποθετηθεί.

Οβάλ είναι το σχήμα το καλό

Το ατσάλινο περιμετρικό πλαίσιο διαθέτει οβάλ σχήματος σωλήνες. Στο εμπρός σύστημα έχει τοποθετηθεί το ανάποδο πιρούνι της Marzocchi που είναι πλήρως ρυθμιζόμενο, ενώ το πίσω σύστημα της ανάρτησης φιλοξενεί το πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ της Ohlins, που λειτουργεί σε συνεργασία με το μοχλικό σύστημα. Το εμπρός σύστημα πέδησης διαθέτει τρόμπα και δαγκάνα (δύο εμβόλων με γλίστρα) της Nissin. Ο ίδιος προμηθευτής έχει εξοπλίσει επιπλέον το πίσω σύστημα πέδησης. Την αισθητική τονίζουν οι ζάντες της Excel και το τιμόνι της Reikon. Η τρόμπα του συμπλέκτη προέρχεται από την AJP.

Ροπόκλειδο

Μπαίνοντας στο πρώτο χωμάτινο τερέν που θα συναντήσεις αντιλαμβάνεσαι άμεσα ότι το 450ΕΝ εκμεταλλεύεται πλήρως τη ροπή του για να κινηθεί. Η ισχύς του μοτέρ εμφανίζεται άμεσα από το ρελαντί, κάνει το «μπαμ» και στη συνέχεια ξεδιπλώνεται με γραμμικό τρόπο. Δεν χωράει καμία αμφιβολία το γεγονός ότι το ροπάτο μοτέρ σε ξελασπώνει στα δύσκολα περάσματα, ωστόσο ο σκληρός υδραυλικός συμπλέκτης κάνει δύσκολη τη ζωή του αναβάτη. Επιπλέον, ο τρόπος που «δαγκώνει» είναι ικανοποιητικός, ωστόσο όταν ζεσταθεί ο κινητήρας, και γενικά στη σκληρή χρήση, αρχίζει να χάνει την αίσθησή του.

Σφιχτές οι αναρτήσεις του

Οι αναρτήσεις του σε γενικές γραμμές έχουν σκληρή αίσθηση, φαινόμενο που παρατηρείται συχνά στο σετάρισμα των αναρτήσεων στις μοτοσικλέτες της ΤΜ. Στα σαμάρια και στο σκληρό τερέν που πραγματοποιήθηκε η δοκιμή, η λειτουργία τους κούραζε τον αναβάτη, συνάμα η μοτοσικλέτα δεν έβρισκε την απαραίτητα καλή πρόσφυση. Ωστόσο, η συμπεριφορά της μοτοσικλέτας ήταν υποδειγματική κατά την προσγείωση από έντονο άλμα. ΣΕ γενικές γραμμές οι αναρτήσεις έχουν την αρχική καλή βάση αλλά απαιτούν κατάλληλο κούρδισμα για να επιτρέψουν στον αναβάτη να εκμεταλλευτεί πλήρως τα αβαντάζ του μοτέρ και του πλαισίου.

Θετικά τα μηνύματα από τα φρένα

Στο σύνολο τα φρένα του είναι καλά, ιδιαίτερα το εμπρός σύστημα. Καλό σε αίσθηση, με σαφές αρχικό άρπαγμα αλλά και την απαραίτητη σπογγώδη υφή για να μη μπλοκάρει απροειδοποίητα. Το πίσω είναι εξίσου ισχυρό αλλά υστερεί ελαφρώς σε αίσθηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πάνω στη σέλα του κινείσαι με ευκολία και τα φαρδιά μαρσπιέ παρέχουν καλή πρόσφυση, επιτρέποντάς σου να ασκείς τις αντίστοιχες πιέσεις. Η κατανομή των μαζών είναι αρκετά καλή, με αποτέλεσμα να μπορείς να αλλάζεις κατεύθυνση με ευκολία και να το πλασάρεις σωστά χωρίς να σου κόβεται η ανάσα.

Το TM EN450F e.s. αποτελεί μία ενδιαφέρουσα επιλογή στην κατηγορία του, με την αρχική τιμή του να ξεκινάει από τα 8.795 ευρώ (με αναρτήσεις της Sachs και της Paioli) και να φθάνει μέχρι τα 9.475 ευρώ της ειδικής έκδοσης (με Marzocchi και Ohlins).

Προηγούμενο άρθροMazda 6 1.8 Sportwagon: Οικογενειακό με αθλητικό στυλ
Επόμενο άρθρο11 Απορίες για τον μητρικό θηλασμό
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας