2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος: Ταινία επιστημονικής φαντασίας 1968

2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος: Ταινία επιστημονικής φαντασίας 1968

2001, Οδύσσεια του Διαστήματος. Πρόκειται για το πιο επιδραστικό φιλμ (1968) επιστημονικής φαντασίας που έχει γυριστεί ποτέ στα κινηματογραφικά δρώμενα. Δεκαπέντε μήνες μετά την προβολή της ταινίας, περπάτησε ο πρώτος άνθρωπος στη Σελήνη, λες και ήταν προφητικό να συμβεί, δεδομένου ότι τέτοιου είδους αποστολές είχαν αποτύχει προηγουμένως παταγωδώς αρκετές φορές, και προφανώς ήταν πιο σίγουρο ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αυτό το εγχείρημα, παρά το αντίθετο, λόγω των δυσκολιών που ενέχει.

Για ένα περίεργο λόγο, πολλές φορές τα φιλμ του παρελθόντος προέβλεπαν τι θα συμβεί μετά από πολλές δεκαετίες στην ανθρωπότητα. Η ταινία είναι επιδραστική γιατί έδειξε πράγματα που υλοποιούνται μέχρι και σήμερα. Τα tablet και οι υπολογιστές που χρησιμοποιούσαν οι αστροναύτες (τους έλεγαν «IMB News Pad») για να προβάλλουν αναμεταδόσεις από τη Γη και έγιναν πραγματικότητα αρκετές δεκαετίες μετά. Ενώ η πάστα τροφίμων («food paste») είναι ο πρόγονος της τροφής που χρησιμοποιούσαν οι αστροναύτες στις αρχές της νέας χιλιετίας.

Στην ταινία ο Dr. Irving Good, σύμβουλος υπολογιστών του Cubrick, σχεδίασε τον HAL 9000, που αποτέλεσε προπομπό των έξυπνων υπολογιστών που τότε προέβλεπαν ότι θα υπήρχαν από το 1980. Οι δε τεχνικές του Cubrick καθόρισαν τον τρόπο γυρίσματος των σκηνών διαστημοπλοίων στο «Star Wars» δέκα χρόνια αργότερα. Πέρα από τον σχεδιασμό των σκαφών, των στολών και των αντικειμένων, που επηρέασαν την αισθητική του διαστημικού ταξιδιού και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας των επόμενων δεκαετιών, η Οδύσσεια του Διαστήματος έδωσε την αισθητική του πώς θα φαντάζονται οι άνθρωποι το μέλλον. Για αυτό και ο Ridley Scott είπε πως έπειτα από αυτή την ταινία πέθανε η επιστημονική φαντασία.

Επίσης ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που σχετίζεται με αυτό το φιλμ, είναι ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που το παρακολουθούν, και ας μην έχει την αίγλη που έχουν οι σημερινές ταινίες με τα τρομερά οπτικά εφέ.

Διαστημικό λεύκωμα

Πενήντα χρόνια μετά την προβολή της ταινίας στον κινηματογράφο, το βιβλίο «The Making Of Stanley Kubrick’s 2001: A Space Odyssey» με εκατοντάδες εικόνες και σπάνιες φωτογραφίες, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Taschen.

Προηγούμενο άρθροΣουβλάκια της Κηφισιάς
Επόμενο άρθροΣιτεμένο κρέας: Η τεχνική του ξηρού σιτέματος
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας