ΑρχικήGadget5 Συσκευές που μπορούν να ελεγχθούν μέσω του εγκεφάλου

5 Συσκευές που μπορούν να ελεγχθούν μέσω του εγκεφάλου

Η τεχνολογία η οποία έχουμε στα σπίτια μας και στους εργασιακούς χώρους, σαφώς και είναι προηγμένη, όμως σίγουρα, δεν είναι και η υπάρχουσα. Αυτό από την μια είναι λογικό, καθώς συνεχώς εξελίσσεται, μα από την άλλη υπάρχουν τομείς της τεχνολογίας οι οποίοι για πολλούς λόγους είναι απρόσιτοι στον καθημερινό άνθρωπο. Σίγουρα τεχνικοί κυρίως οι λόγοι, θέμα ειδικευμένων γνώσεων και πολλά ακόμα. Το μόνο βέβαιο, είναι πως και η τεχνολογία επίσης, είναι ένα εμπορεύσιμο προϊόν και κακά τα ψέματα, σε μεγάλο μέρος της “επιβάλλεται”.

Στο όνομα της έρευνας, της επιστήμης, της ιατρικής, η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία, μα και εκεί όμως η τεχνολογία έχει πλευρές, όπου και πάλι οι κερδισμένοι είναι αυτοί που κατέχουν την ανώτερη, καθώς αυτοί θα έχουν και τον έλεγχο.

Οι τεχνολογίες οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι υπαρκτές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν η και ήδη χρησιμοποιούνται.

Στο τέλος, αναφέρουμε κάποια σχετικά στοιχεία για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ώστε να γίνει πιο κατανοητό το άρθρο.

Υπάρχει, άραγε, κάτι που ένας ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να κάνει;

Δεν μπορεί να μην θαυμάζετε την ικανότητα που έχει ο εγκέφαλος να ελέγχει τις, παντός είδους, εξωτερικές δυνάμεις.

Στον κόσμο του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων υψηλής τεχνολογίας, η ανάγκη να θυμόμαστε διάφορα πράγματα φαίνεται να έχει χάσει τη σημασία της.

Το βλέπουμε και από την καθημερινότητά μας.

Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι -χωρίς να θέλω να φανεί ότι κομπάζω- φημίζομαι για τη μνήμη μου, ακόμα και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του σχολείου, το έχω περάσει στο κινητό μου τηλέφωνο.

Ανασφάλεια; Εφησυχασμός;

Η περιήγηση στο Διαδίκτυο για βασικές μας αμφιβολίες ή επιφυλάξεις, που τυχόν έχουμε πάνω σε καίρια θέματα, έχει γίνει καθημερινή ρουτίνα και είναι… must της ημερήσιας διάταξης.

Η ανάγκη του να θυμόμαστε / απομνημονεύουμε τα τηλεφωνικά νούμερα -ακόμα και των πολύ οικείων μας προσώπων- δεν υφίσταται πλέον.

Έχετε ένα κινητό και το χρησιμοποιείτε για να κάνετε τα τηλεφωνήματά σας. Φαίνεται απλό.

Από τότε που τα κινητά τηλέφωνα ήρθαν στο προσκήνιο, ο άνθρωπος σταμάτησε πλέον την απομνημόνευση των τηλεφωνικών αριθμών, δεδομένου ότι δεν θεωρείται πλέον απαραίτητη. Πολλοί, δεν θυμούνται καν το σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού τους.

Και ενώ μεν, η τεχνολογία είναι περίτρανη απόδειξη της ευφυΐας του ανθρώπινου εγκεφάλου, αφ’ ετέρου δε, θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι έχει καταργήσει κάποιες από τις συνήθεις πρακτικές του εγκεφάλου μας.

Θα μπορούσαμε πολύ απλά να το θέσουμε ως εξής: προσβάλλουμε το μυαλό μας με το να μην το χρησιμοποιούμε αρκετά.

Για να αποδείξουμε αυτά που ο εγκέφαλός μας μπορεί να κάνει, φτιάξαμε μια λίστα με συσκευές τεχνολογίας που δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο και που ο εγκέφαλός μας μπορεί να τις ελέγξει.

Emotiv EPOC – Το μυαλό Κυριαρχεί της Ύλης

Επειδή είμαστε στον κόσμο των υπολογιστών, ας ξεκινήσουμε με τον υπολογιστή. Ενώ οι υπολογιστές έχουν κάνει το έργο μας πιο εύκολο, το Emotiv EPOC μας διευκολύνει ακόμα περισσότερο.

Το Emotiv EPOC είναι μια επαναστατική προσωπική διεπαφή για την αλληλεπίδραση μεταξύ του ανθρώπου και του υπολογιστή του. Χρησιμοποιεί αισθητήρες για να ανιχνεύει τις σκέψεις των χρηστών, τα συναισθήματα και τις εκφράσεις τους και να τα συντονίζει σε ηλεκτρικά σήματα που παράγονται από τον εγκέφαλο.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στην νευρο-τεχνολογία, το Emotiv παρουσιάζει ένα επαναστατικό interface (= περιβάλλον εργασίας, διεπαφή) για προσωπική αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή. Είναι ένα υψηλής ανάλυσης, multi-channel (πολυκαναλικό), ασύρματο neuroheadset. Το EPOC συνδέεται ασύρματα με υπολογιστές που τρέχουν Windows, Linux, ή OS X.

Σας δίνει την ευκαιρία να βιώσετε την εμπειρία της φαντασίωσης ότι ελέγχετε και επηρεάζετε το εικονικό περιβάλλον με το μυαλό σας. Δίνει ακόμη πρόσβαση σε εφαρμογές και παιχνίδια που αναπτύχθηκαν ειδικά για το EPOC.

Μπορείτε να το κάνετε χωρίς το πληκτρολόγιο και το ποντίκι σας, καθώς δεν χρειάζεστε κανένα από τα δύο, προκειμένου να δουλέψει στο σύστημά σας.

Με δυο λόγια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μυαλό σας για να ελέγξετε τον υπολογιστή σας.

Και δεν περιορίζεται μόνον για χρήση σε υπολογιστή. Λειτουργεί σε όλες τις ηλεκτρικές εφαρμογές.

Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να είναι μεγάλη βοήθεια για τους ανθρώπους που βρίσκονται καθηλωμένοι σε αναπηρικές καρέκλες.

BrainDriver – Τέρμα στην ανεγκέφαλη οδήγηση

Στα αρχικά του στάδια, το project (έργο) BrainDriver είχε ως στόχο μια μεγάλη καινοτομία˙ και μόνον να το σκεφτεί κανείς, θα ήταν μια τεράστια τεχνολογική εξέλιξη να κάνει την εμφάνισή του ένα αυτοκίνητο χωρίς… οδηγό!

Ακόμα και έτσι όμως, με τη σημερινή μορφή του το project, σας βοηθάει τουλάχιστον με το να μην χρησιμοποιείτε τα χέρια σας πια. Ο εγκέφαλός σας θα ελέγχει τις κινήσεις του αυτοκινήτου σας και, ως εκ τούτου, από τώρα και στο εξής, μπορεί κανείς να ισχυρίζεται πως βρίσκεται ο «εγκέφαλος πίσω από τους τροχούς».

Δεν Χρειάζεται πλέον να Τεντώνεστε για να φτάνετε τους Διακόπτες – Εξοικονόμηση Ενέργειας;

Μια άλλη ενδιαφέρουσα καινοτομία ελέγχει τα φώτα με τη σκέψη που προέρχεται από το μυαλό σας.

Τώρα πλέον, δεν είναι ανάγκη να σηκωθείτε για να ανάψετε ή να σβήσετε τα φώτα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαθέσετε λίγο χρόνο για να το σκεφτείτε˙ και μάλιστα, χωρίς να… εμπλακείτε σε καμία σωματική κίνηση.

Προσθετικά Άκρα (Prosthetic Limbs) – Τα Τεχνητά Μέλη είναι πιο ρεαλιστικά

Μια εκπληκτική ανακάλυψη που αφορά τα τεχνητά μέλη. Με τα προσθετικά άκρα, οι άνθρωποι απλώς έχουν την αίσθηση των άκρων τους. Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα προσθετικά άκρα είναι μια μεγάλη ευλογία. Ο βραχίονας επιτρέπει το άτομο να τον ελέγχει, μέσα από τις σκέψεις που διεγείρονται από το μυαλό του.

Έλεγχος του iPhone μας – Η Αφή και η Φωνή μοιάζουν υπερβολικά μεγάλη προσπάθεια

Ακόμα μια ενδιαφέρουσα δημιουργία στον κόσμο της τεχνολογίας είναι η λειτουργία του iPhone με τη χρήση του εγκεφάλου σας. Τώρα, δεν έχετε πλέον παρά να αγγίξετε ή να μιλήσετε και, από κει και πέρα, αφήνετε το τηλέφωνο να εντοπίσει τις ανάγκες σας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιθέσετε / προσηλώσετε τις σκέψεις σας απευθείας στο iPhone σας και εσείς, απλά, αφήστε το να λειτουργεί.

Έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή με τις εν λόγω εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας.

Πίσω από όλη αυτήν την τεχνολογική πρόοδο, αυτό που σαφώς αποδεικνύεται, είναι πως το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να κάνει τα πάντα και η δύναμή του είναι κυριολεκτικά απεριόριστη.

Κάθε νέα εφεύρεση έρχεται για να αποδείξει, για ακόμα μία φορά, τις ικανότητες του εγκεφάλου που «εργάστηκαν» για την επίτευξή της.

Ηθικόν δίδαγμα

Βεβαίως, τέτοιου είδους τεχνολογικές καινοτομίες, είναι σαν ένα νόμισμα που έχει δύο όψεις.

Μπορούν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης προκειμένου κάποιοι να βρουν νέους τρόπους για να διαβάζουν την ανθρώπινη σκέψη και να γίνουν -και επίσημα πλέον- οι hackers στο μυαλό μας!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166