5G: Στις ΗΠΑ η πρώτη μετάδοση 100Mbps σε συχνότητες mmWave

5G: Στις ΗΠΑ η πρώτη μετάδοση 100Mbps σε συχνότητες mmWave

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, πραγματοποιήθηκε η πρώτη μετάδοση δεδομένων μεγάλης εμβέλειας 5G σε συχνότητες mmWave (5G NR mmWave), ένα σημαντικό ορόσημο που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ένα νέο σημείο αναφοράς για την εξάπλωση της ευρυζωνικότητας αξιοποιώντας την δυναμική που προσφέρει το 5G.

Να σημειωθεί για όσους δεν γνωρίζουν ότι τα mmWave 5G δίκτυα, αν και τυπικά είναι αρκετά ταχύτατα, όμως έχουν το μειονέκτημα ότι δεν μπορούν να μεταδώσουν δεδομένα σε μεγάλη απόσταση. Για να επιτευχθεί αποτελεσματική χρήση της mmWave τεχνολογίας είναι απαραίτητο ο χρήστης να βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο που υπάρχει κάποια κεραία 5G, πράγμα που θεωρείται αδύνατο για τα χωριά της επαρχίας και ορισμένες περιφέρειες της Ελλάδας. Ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα που σχετίζεται με τα mmWave 5G δίκτυα είναι ότι μπλοκάρονται από τοίχους, πόρτες, και άλλα διάφορα στερεά αντικείμενα μεταξύ συσκευής του χρήστη και της κεραίας.

Το πείραμα, εάν μπορεί να οριστεί ως τέτοιο, διεξήχθη στο Ουισκόνσιν σε μια απόσταση 5 χιλιομέτρων και περιελάμβανε την Ericsson, την Qualcomm και την US Cellular. Το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικό, μια μετάδοση δεδομένων στα 100 megabit ανά δευτερόλεπτο που δεν αφήνει πλέον περιθώρια για παρεξηγήσεις και επιβεβαιώνει ότι με αυτές τις μεθόδους θα είναι ευρέως δυνατό οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι να προσφέρουν αξιόπιστο 5G, χωρίς να υπάρχουν διακυμάνσεις στην ποιότητα.

Το mmWave μπορεί να επεκτείνει τις ευρυζωνικές υπηρεσίες σε αγροτικές, προαστιακές και αστικές κοινότητες. Αυτή η σημαντική δυνατότητα δίνει στους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνιών έναν οικονομικά αποδοτικό τρόπο για να επεκτείνουν την κάλυψη τους και να προσφέρουν εμπειρία 5G σε κοινότητες που στο παρελθόν δεν εξυπηρετήθηκαν ή ενδέχεται να στερούνται αξιόπιστης σύνδεσης.

Θα ανοίξει επίσης την πόρτα για νέες περιπτώσεις χρήσης. Για παράδειγμα, οι εγκαταστάσεις σταθερής ασύρματης πρόσβασης (FWA) μπορούν να προσφέρουν έναν οικονομικά αποδοτικό τρόπο για να παρέχουν ασύρματες ταχύτητες διαδικτύου που μοιάζουν με ίνες πάνω από mmWave σε δημόσιους οργανισμούς και ιδρύματα, όπως σχολεία, νοσοκομεία και δημαρχεία, και κατ’ επέκταση για την εξάλειψη του αποκλεισμού των απομακρυσμένων αγροτικών περιοχών από ποιοτική σύνδεση διαδικτύου, και μάλιστα σε τόσο μεγάλες ταχύτητες

Το FWA παρέχει το εύρος ζώνης που απαιτείται για την υποστήριξη υπηρεσιών ζωντανής μετάδοσης οπτικοακουστικού υλικού (αγγλικά live streaming) υψηλής ευκρίνειας που μπορούν να βελτιώσουν εμπειρίες όπως η απομακρυσμένη εκπαίδευση και η απομακρυσμένη υγειονομική περίθαλψη σε προαστιακά και αγροτικά περιβάλλοντα.

Ο Mike Irizarry, επικεφαλής στο τμήμα τεχνολογιών της US Cellular, δήλωσε: «Η επέκταση της κάλυψης 5G mmWave μας επιτρέπει να προσφέρουμε ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας σε καταναλωτές και επιχειρήσεις σε αγροτικές περιοχές και σε απομονωμένες γεωγραφικά κοινότητες».

Ο Per Narvinger, επικεφαλής στο τμήμα δικτύων της Ericsson, τόνισε: «Η Ericsson έχει αποδείξει την εμπορική βιωσιμότητα της δυνατότητας μετάδοσης 5G μεγάλης εμβέλειας σε φάσμα mmWave.»

Ο Alejandro Holcman, από την Qualcomm Technologies, ανέφερε: «Αυτό το σημαντικό ορόσημο της χρήσης mmWave για μεταφορά δεδομένων μεγάλης εμβέλειας 5G ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή σταθερών ευρυζωνικών υπηρεσιών για ευρεία κάλυψη σε αστικά, προαστιακά και αγροτικά περιβάλλοντα».

Το ορόσημο επιτεύχθηκε εφαρμόζοντας λογισμικό εκτεταμένης εμβέλειας σε εμπορικό υλικό Ericsson, συμπεριλαμβανομένων των AIR 5121 και Baseband 6630, και μιας συσκευής 5G CPE που τροφοδοτείται από το Snapdragon X55 5G Modem-RF System με την κεραία Qualcomm QTM527 mmWave

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας