7 εξαιρετικά sequencers για το iPad

7 εξαιρετικά sequencers για το iPad

Λίγα χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου iPad στην αγορά, οι εταιρίες μουσικών προγραμμάτων άρχισαν να δείχνουν έντονο ενδιαφέρον γι’ αυτό το tablet. Ήταν ένας ολοκληρωμένος υπολογιστής χειρός, της πασίγνωστης εταιρίας Apple, που δεν είχε να φοβηθεί τίποτα από κάποια laptop της εποχής. Ό,τι είχε πάντως να φοβηθεί, το διευθέτησαν οι εταιρίες περιφερειακών.

Ένα από τα αρχικά προβλήματα ήταν το πώς θα γίνει να χρησιμοποιηθεί το iPad ως ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής μουσικής αν δεν υπήρχε κάρτα ήχου. Με λίγες μετατροπές στην αρχή, αυτό το πρόβλημα διευθετήθηκε και μπορούσε κάποιος να συνδέσει το iPad του με κάποιες κάρτες ήχου. Μετά από αυτό, βέβαια, η κατάσταση λύθηκε όταν άρχισαν να κυκλοφορούν κάρτες που είχαν είσοδο για iPad και τα πράγματα γίνανε ακόμα πιο εύκολα.

Έτσι για να δείτε περί τίνος πρόκειται, μία από τις τελευταίες κάρτες ήχου που κυκλοφορούν και είναι πλήρως συμβατές με το iPad είναι η Roland DUO-CAPTURE EX.

Αφού λύθηκε το θέμα με τις κάρτες ήχου, έπρεπε να υπάρχει και μια πληθώρα από DAWs, ή όπως επικρατεί να ονομάζονται, “sequencers”, για να μπορεί ο μουσικός να δημιουργεί εξ’ ολοκλήρου σε περιβάλλον iOS — στο λειτουργικό σύστημα που το iPad και όλη η σειρά από τα προϊόντα χειρός της Apple χρησιμοποιεί.

Όπως φαίνεται και από τον τίτλο, αυτό που θα κάνουμε σ’ αυτό το άρθρο είναι να παρουσιάσουμε τα πιο ολοκληρωμένα DAWs για το iPad, και το μόνο που έχετε να κάνετε εσείς είναι να δείτε τις διαφορές και να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.

Apple – GarageBand

Είναι από τα πιο ολοκληρωμένα DAWs που εμφανίστηκαν στο iPad, διότι από την μια είναι μεταφορά του GarageBand για OSX συστήματα, και από την άλλη επειδή η Apple ήθελε η μεταφορά του προγράμματός της σε ένα νέο για τότε σύστημα να είναι αψεγάδιαστη.

Ασχέτως που η ομοιότητα με τον μεγάλο αδερφό σε OSX είναι τόσο μεγάλη, το mobile app αυτό έχει την δική του προσωπικότητα. Συνδυάζει απλά αλλά αποτελεσματικά εφέ, τα Touch και Smart Instruments, ενισχυτές κιθάρας και όλα αυτά σε έναν 8-Track sequencer.

WaveMachine labs – Auria

Μπορεί να υπάρχουν πιο φθηνά apps από το Auria, όπως το GarageBand ή το Cubasis που θα δούμε παρακάτω, όμως θα δείτε ότι υπάρχει ανάγκη από αρκετούς να υπάρχει ένα DAW αρκετά πιο δύσκολο και “φορτωμένο” από όλα τα άλλα.

Είναι ένα DAW με τα κλασικά channel strips του, που όμως τα plugin του έχουν δημιουργηθεί από την PSPAudioware, μια αξιοσέβαστη εταιρία επάνω στην δημιουργία plugin για πλατφόρμες Mac και PC. Είναι 64-bit και μπορεί να αναλάβει διάφορα bit rates και να ηχογραφήσει μέχρι και 24 tracks μαζί.

Steinberg – Cubasis

Το πασίγνωστο Cubase της Steinberg, έναν από τους κολοσσούς της μουσικοτεχνολογικής βιομηχανίας, δέχθηκε λίφτινγκ και μεταφέρθηκε στο περιβάλλον του iOS. Από πρώτης ματιάς, δεν χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο manual για μπορέσει κάποιος να το χρησιμοποιήσει μιας κι τα πάντα έχουν μια λογική πορεία και γενικά το όλο περιβάλλον είναι πολύ εύκολο στην χρήση.

Blip Interactive – NanoStudio

Το NanoStudio που έχει βγει για iPad αλλά και iPhone είναι αυτό που λέμε “in the box” εργαλείο παραγωγής. Δεν σε αφήσει να ηχογραφήσεις audio αλλά θα σου δώσει τη δυνατότητα να ελέγξεις από 6-16 MIDI instruments ανάλογα με το upgrade που έχεις στο πρόγραμμα.

Μέσα σε όλο, υπάρχει η δυνατότητα για insert effects, δυο send channels, automations και δυνατότητα copy/paste στο audio σου. To τελικό σου αποτέλεσμα μπορείς να το ανεβάσεις μια και καλή στο SoundCloud.

Xewton – Music Studio

Το Music Studio ήταν ένα από τα πρώτα πρώτα DAW-style applications στην πλατφόρμα του iOS. Μετά από κάποια χρόνια, μετά την πρώτη του κυκλοφορία, εξελίχθηκε σε ένα πολύ δυνατό προϊόν.

Ηχογράφηση μέσω μικροφώνου, 126 Instruments που είναι sample based και ένας sequencer με 127 κανάλια. Είναι ένα αρκετά καλό app και αξίζει την προσοχή σας.

Image Line – FL Studio mobile HD

Η έκδοση του FL Studio για το iOS είναι βασισμένη στο Xewton Music Studio και μας προσφέρει τις δυνατότητες του FL Studio μέσα από την πλατφόρμα ενός άλλου συστήματος.

Μας δίνει ένα σετ από sample-based όργανα που έχουν χροιά περισσότερο προς την ηλεκτρονική μουσική παρά προς κάποιο άλλο είδος, έναν Wave Editor όπως και ένα κλασικό sequencer για την δημιουργία μουσικής. Οι χρήστες του FL Studio σε PC θα μείνουν κάπως δυσαρεστημένοι από το προϊόν.

Intua – BeatMaker 3

To τελευταίο από τα σημαντικά DAWs για το iPad αλλά όχι και το χειρότερο. Με την έκδοση 3 το micro-studio της Intua δέχτηκε κάποιες αλλαγές και πλέον υποστηρίζει ένα εύκολο στην χρήση και βαριά φορτωμένο sample based synthesizer, ένα πολύ καλό drum machine αλλά και την δυνατότητα για πολυκαναλική ηχογράφηση.

Δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα πιο ολοκληρωμένα DAWs στυλ GarageBand και Cubasis, αλλά είναι μια πολύ καλή λύση ως mini επιλογή για πρόγραμμα μουσικής.

Προηγούμενο άρθροΗ φασιστική βία στην κατεχόμενη Σλοβενία (1943-1945)
Επόμενο άρθροΤα 8 καλύτερα φθηνά MIDI keyboards της αγοράς
Στέλιος Θεοδωρίδης
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος, αφού δεν κατόρθωσα να γίνω τρανός και σπουδαίος μέσα στην κοινωνία. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ