Μια νέα έκθεση από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ παρουσιάζει ένα χρονοδιάγραμμα σε βάθος πενταετίας που μπορεί να βοηθήσει τον κλάδο των αερομεταφορών να πετύχει μηδενικές καθαρές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050.
Παρά τις φιλόδοξες δεσμεύσεις, η πρόοδος στον τομέα παραμένει περιορισμένη. Η έκθεση, με τίτλο “Πέντε Χρόνια για ένα Νέο Μέλλον στην Αεροπορία”, περιγράφει τέσσερις βασικούς στόχους που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030 για να εξασφαλιστεί η βιώσιμη πορεία προς την επίτευξη μηδενικών εκπομπών.
Τέσσερις Στόχοι για το 2030
- Ανάπτυξη Παγκόσμιου Συστήματος Αποφυγής Ιχνών Πτήσεων: Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να μειώσει τις κλιματικές επιπτώσεις της αεροπορίας έως και 40%. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, απαιτείται η άμεση εφαρμογή πειραμάτων σε ευρείες περιοχές εναέριου χώρου, ώστε να αναπτυχθούν λύσεις σε πραγματικά περιβάλλοντα.
- Νέες Πολιτικές για Βελτίωση Αποδοτικότητας: Η εφαρμογή νέων πολιτικών μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ την κατανάλωση καυσίμων έως το 2050. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αξιοποίησης τεχνολογιών και πρακτικών που υπερβαίνουν τις δυνατότητες μεμονωμένων εταιρειών.
- Μεταρρύθμιση των Πολιτικών για Αειφόρα Αεροπορικά Καύσιμα (SAF): Οι πολιτικές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα παγκόσμια όρια βιομάζας και να υποστηρίζουν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και θα επιταχύνει την παραγωγή βιώσιμων καυσίμων.
- Προγράμματα Επίδειξης Νέων Τεχνολογιών: Η έναρξη προγραμμάτων για την αξιολόγηση και ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών μπορεί να φέρει πιο κοντά τον στόχο για βιώσιμες αερομεταφορές.
Η Σημασία της Άμεσης Δράσης
Η έκθεση τονίζει ότι, για να επιτευχθούν οι στόχοι, οι ενέργειες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Το Aviation Impact Accelerator (AIA), που ηγείται αυτής της πρωτοβουλίας, σε συνεργασία με το Whittle Laboratory του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και το Ινστιτούτο για την Αειφόρο Ηγεσία (CISL), θα παρουσιάσει τα ευρήματά του στην Εβδομάδα Κλίματος της Νέας Υόρκης.
Σχόλια από Ειδικούς
Ο καθηγητής Rob Miller, Διευθυντής του Whittle Laboratory, ανέφερε ότι η αεροπορία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, παρόμοια με αυτή της αυτοκινητοβιομηχανίας στις αρχές του 21ου αιώνα. “Το πενταετές σχέδιό μας στοχεύει να επιταχύνει τη μετάβαση της αεροπορίας σε μηδενικές εκπομπές, όπως ακριβώς η Tesla επαναπροσδιόρισε το μέλλον των μεταφορών με τα ηλεκτρικά οχήματα,” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Eliot Whittington, Εκτελεστικός Διευθυντής του Cambridge Institute for Sustainability Leadership, επισήμανε ότι, παρά τις προκλήσεις, είναι εφικτή η επίτευξη καθαρών μηδενικών πτήσεων σε μεγάλη κλίμακα. “Με εστίαση και αποφασιστικότητα από τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να ανοίξουμε το δρόμο για βιώσιμες αερομεταφορές, συμβάλλοντας στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη.”
Η έκθεση αυτή υποδεικνύει έναν σαφή δρόμο για την αεροπορία, ο οποίος απαιτεί άμεσες και αποφασιστικές δράσεις. Η επίτευξη μηδενικών εκπομπών δεν είναι απλώς ένα φιλόδοξο όνειρο, αλλά μια πραγματική δυνατότητα για το μέλλον της βιομηχανίας και του πλανήτη μας.