Ορισμένοι κωδικοί PIN είναι πιο δημοφιλείς από άλλους. Αυτό το γνωρίζουν και οι επιτιθέμενοι. Ένα νέο γράφημα δείχνει σε ποιες ακολουθίες ψηφίων ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός.
Οι κωδικοί PIN κωδικοί εξακολουθούν να είναι μια κοινή μέθοδος ελέγχου ταυτότητας. Χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, στις τραπεζικές συναλλαγές ή για το ξεκλείδωμα smartphones ή υπολογιστών. Ειδικά στις τετραψήφιες ακολουθίες ψηφίων, υπάρχουν μερικές που χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα συχνά και επομένως θα πρέπει να αποφεύγονται.
Η Australian Broadcasting Corporation (ABC) εξηγεί ποια είναι αυτά σε μια νέα έκθεση της (Σημείωση: για να δείτε το γράφημα πρέπει να πατήσετε πάνω στο σύνδεσμο).
Η πηγή των δεδομένων είναι η υπηρεσία HaveIBeenPwned (HIBP), που ιδρύθηκε από τον Αυστραλό ειδικό σε θέματα ασφάλειας Troy Hunt, στην οποία συγκεντρώνονται δεδομένα από γνωστές διαρροές δεδομένων. Ο οργανισμός ABC ανέλυσε συνολικά 29 εκατομμύρια τετραψήφιους κωδικούς PIN και δημιούργησε ένα γράφημα που δείχνει ποιες ακολουθίες ψηφίων εμφανίζονται ιδιαίτερα συχνά στο σύνολο δεδομένων.
Η απεικόνιση αποτελείται από 10.000 μικρά κουτάκια, το καθένα αντιπροσωπεύει μια τετραψήφια ακολουθία ψηφίων (0000 έως 9999). Όσο πιο φωτεινό είναι ένα κουτάκι, τόσο πιο συχνά εμφανίζεται ο αντίστοιχος PIN στο εξεταζόμενο σύνολο δεδομένων.
Η πρώτη θέση δεν εκπλήσσει
Το πιο φωτεινό πεδίο αντιστοιχεί, όπως είναι αναμενόμενο, στην ακολουθία ψηφίων 1234. Με ποσοστό εννέα τοις εκατό, αυτός είναι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος τετραψήφιος PIN. Ακολουθούν το 1111 με ποσοστό 1,6 τοις εκατό και το 0000 με 1,1 τοις εκατό. Επίσης, χρησιμοποιούνται συχνά και άλλες παραλλαγές από τα ψηφία 1 έως 4, όπως το 4321 ή το 1342.
Στο γράφημα είναι επίσης εμφανής μια φωτεινή διαγώνιος που εκτείνεται από κάτω αριστερά προς τα πάνω δεξιά. Αυτή αντιπροσωπεύει PIN που αποτελούνται από επαναλαμβανόμενα ζεύγη αριθμών. Αυτά περιλαμβάνουν όχι μόνο περιπτώσεις με τέσσερα ίδια ψηφία όπως 0000, 1111 ή 2222, αλλά και 1212, 1313, 2020 ή παρόμοιες ακολουθίες.
Επιπλέον, κάτω αριστερά στο γράφημα υπάρχουν πιο φωτεινές περιοχές που υποδηλώνουν πιθανές ημερομηνίες. Τα ζεύγη αριθμών κυμαίνονται από 01 έως 31 για τις ημέρες και 01 έως 12 για τους αντίστοιχους μήνες. Η σειρά αυτών των ζευγών διαφέρει ανάλογα με τη συνήθη μορφή γραφής στη χώρα προέλευσης των χρηστών.
Καλύτερα να αποφεύγετε τις φωτεινές περιοχές
Οι 50 πιο συχνά χρησιμοποιούμενοι PIN παρατίθενται ξανά χωριστά στο τέλος της έκθεσης της ABC. Οι χρήστες θα πρέπει να αποφεύγουν τις ακολουθίες ψηφίων που χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα συχνά, καθώς αυτές συνήθως δοκιμάζονται πρώτες από τους επιτιθέμενους. Με μόλις πέντε προσπάθειες εισαγωγής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει πιθανότητα 12,7 τοις εκατό να μαντέψει κανείς σωστά έναν PIN.
Όπου είναι δυνατόν, οι χρήστες θα πρέπει να επιλέγουν μεγαλύτερα PIN ή πολύπλοκους κωδικούς πρόσβασης για να μειώσουν τον κίνδυνο επιτυχημένης παραβίασης. Σε εφαρμογές που δέχονται μόνο τετραψήφιους κωδικούς, οι πιο σκούρες περιοχές στο γράφημα της ABC μπορούν να αποτελέσουν καλή ένδειξη για το ποιες ακολουθίες ψηφίων είναι πιο σπάνιες και επομένως είναι λιγότερο πιθανό να δοκιμαστούν από τους επιτιθέμενους.
Πρόσθετες συμβουλές για την ασφάλεια των PIN
- Μην χρησιμοποιείτε προσωπικά στοιχεία: Αποφύγετε τη χρήση προσωπικών στοιχείων όπως ημερομηνίες γέννησης, αριθμούς τηλεφώνου ή ΑΦΜ.
- Συνδυάστε τυχαία ψηφία: Επιλέξτε έναν συνδυασμό ψηφίων που δεν είναι εύκολο να μαντευτεί ή να συσχετιστεί με εσάς.
- Αλλάζετε συχνά τους PIN σας: Αλλάζετε τακτικά τους PIN σας, ειδικά σε σημαντικούς λογαριασμούς.
- Χρησιμοποιείτε διαφορετικούς PIN για διαφορετικούς λογαριασμούς: Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο PIN για όλους τους λογαριασμούς σας.
Με την εφαρμογή αυτών των συμβουλών, μπορείτε να ενισχύσετε την ασφάλεια των PIN σας και να προστατευτείτε από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στους λογαριασμούς σας.