ΑρχικήΕπιστήμηΑυξητικές ορμόνες: Το κλειδί για την αιώνια νεότητα;

Αυξητικές ορμόνες: Το κλειδί για την αιώνια νεότητα;

Προφανώς όχι. Σύμφωνα με αρκετές επιστημονικές μελέτες που διεξήχθησαν έως τώρα, δεν υπάρχουν αποδείξεις για την υποτιθέμενη αντιγηραντική δράση των Αυξητικών Ανθρώπινων Ορμονών.

Πολλοί άνθρωποι θα έκαναν σχεδόν τα πάντα για να φαίνονται για πάντα νέοι. Οι περισσότεροι από αυτούς μπορούν να ξοδέψουν τεράστια ποσά στην αγορά προϊόντων, τα οποία υπόσχονται ένα τέλειο σώμα αλλά και πρόσωπο, να υποστούν την οδυνηρή διαδικασία των επεμβάσεων και των βελονισμών.

Ένα από τα πιο διαδεδομένα υποτιθέμενα ελιξίρια της νεότητας είναι η Ανθρώπινη Αυξητική Ορμόνη (GH), η οποία θεωρείται ότι έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην δημιουργία μυϊκών ιστών, στην μείωση του λίπους, στην ενίσχυση των οστών και στην μείωση της χοληστερίνης.

Aλλά προσέξτε, όσο πρόθυμοι και αν είστε να αγοράσετε το μπουκαλάκι που θα σας παράσχει την αιώνια νεότητα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οι Αυξητικές Ορμόνες είναι πιο αποτελεσματικές απ’ ότι το νερό ή τα έλαια.

Αντίθετα, οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι εάν αυτά παρασχεθούν σε υγιείς ενήλικες μπορούν να προκαλέσουν κάποιες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων αρθριτικών πόνων, φλεγμονών, καρπικό σύνδρομο, αύξηση του στήθους στους άντρες και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Ο Hau Liu, επιστήμονας από το ιατρικό ενδοκρινολογικό τμήμα του πανεπιστημίου του Stanford και συγγραφέας της νέας μελέτης που εκδόθηκε στις 16 Ιανουαρίου στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, αναφέρει: «Οι αυξητικές ορμόνες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως αντιγηραντικοί παράγοντες. Αυτή η πρακτική είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και δεν υπάρχει καμιά επιστημονική ένδειξη που να υποστηρίζει την αντιγηραντική ικανότητα των αυξητικών ορμονών, αλλά αντιθέτως υπάρχουν ενδείξεις για τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν».

Η ομάδα του Liu μελέτησε προηγούμενες έρευνες υγειών, μεγάλων σε ηλικία ατόμων, που χρησιμοποιούσαν αυξητικές ορμόνες. Ανακάλυψαν ότι στην καλύτερη περίπτωση, τα φάρμακα βοήθησαν στην ελάχιστη μείωση του σωματικού βάρους ή της μυϊκής μάζας του σώματος και μείωσαν το σωματικό λίπος σε ανάλογο ποσοστό.

Ο Liu όμως αναφέρει ότι αυτές οι σωματικές αλλαγές δεν αντιστοιχούσαν σε οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Η μακροβιότητα, η πυκνότητα των οστών, τα επίπεδα της χοληστερίνης, η αντοχή και το σάκχαρο του αίματος δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά.

Ο Liu τονίζει ότι η μεγαλύτερη έκπληξη για αυτόν ήταν η έλλειψη στοιχείων σε αυτό τον τομέα, δεδομένης της δημοσιότητας των αυξητικών ορμονών ως αντιγηραντικός παράγοντας. Στην πραγματικότητα, αναφέρει ότι οι ερευνητές έκαναν ανασκόπηση προηγούμενων μελετών σύμφωνα με τις οποίες παρακολουθήθηκαν περίπου 500 άτομα, από τα οποία μόνο στα 200 άτομα χορηγήθηκαν αυξητικές ορμόνες.

Η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη είναι μία πρωτεΐνη που εκκρίνεται από την υπόφυση καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Προάγει την αύξηση του ανθρώπινου σώματος και παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει προχωρήσει στην έγκριση των φαρμάκων, για την θεραπεία περιπτώσεων όπως παιδιών με χαμηλό ανάστημα (που προκαλείται από έλλειψη αυξητικών ορμονών, μερικές αρρώστιες και κάποια άλλα προβλήματα ανάπτυξης), και ενηλίκων που πάσχουν από έλλειψη αυξητικών ορμονών και έχει ως συνέπεια την καταστροφή των οστών, υψηλά ποσοστά χοληστερίνης στο αίμα και ατονία.

Ο οργανισμός FDA κατακρίνει την προώθηση και διαφήμιση των αυξητικών ορμονών από τις φαρμακοβιομηχανίες ως αντιγηραντικά προϊόντα. Αλλά αυτό δεν έχει εμποδίζει τους δικτυακούς πωλητές από την προώθηση άχρηστων χαπιών, σπρέι και εμβολίων, τα οποία υποτίθεται ότι περιέχουν αυξητικές ορμόνες που μπορούν να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο για την αιώνια νεότητα.

Η φήμη της αντιγηραντικής ικανότητας των αυξητικών ορμονών δημιουργήθηκε το 1990 όταν εκδόθηκε ένα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM), το οποίο παρουσίαζε τα αποτελέσματα μιας μελέτης στην οποία συμμετείχαν 12 άντρες πάνω από 60 ετών, στους οποίους χορηγούνταν αυξητικές ορμόνες τρείς φορές την εβδομάδα για έξι μήνες.

Στο τέλος της έρευνας, οι εθελοντές παρουσίασαν μείωση του σωματικού λίπους και αύξηση των μεταλικών στοιχείων στο αίμα, σε αντίθεση με μια ομάδα 9 αντρών στους οποίους δεν χορηγήθηκε κάποια θεραπεία.
Οι συντάκτες της μελέτης δεν ισχυρίστηκαν ότι η θεραπεία ανέστρεψε την διαδικασία της γήρανσης ενώ δήλωσαν ότι αποτελούσε επιτακτική ανάγκη η περαιτέρω διερεύνηση της μελέτης αυτής για την κατάληξη σε πιο συγκεκριμένα συμπερασμάτων.

Αυτό το άρθρο προκάλεσε αμέσως το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία προκάλεσαν την εσφαλμένη εντύπωση για τις ιδιότητες των αυξητικών ορμονών.

«Θα πρότεινα οι αυξητικές ορμόνες να μην χρησιμοποιούνται ως αντιγηραντικά μέσα. Αντί να αναζητάτε μαγικές συνταγές για την διατήρηση της νεότητα, εάν θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητες μιας πιο παραγωγικής και μεγαλύτερης διάρκειας ζωής, θα ήταν προτιμότερο να ασχοληθείτε με άλλα πράγματα όπως αυτά που μας έλεγαν πάντα οι γονείς μας και οι γιατροί: σωστή διατροφή, συχνή άσκηση, αρκετή ξεκούραση και όχι στις κακές συνήθειες».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166