Έχει περάσει ανεπιστρεπτί ο καιρός που η τηλεόραση κάποτε ήταν ένα χαζοκούτι, και εκ των πραγμάτων ήσουν αναγκασμένος πρακτικά να παρακολουθήσεις ό,τι σου σερβίρει ο εκάστοτε τηλεοπτικός σταθμός, δίχως να μπορείς να κάνεις τίποτα παραπάνω από το να αλλάξεις κανάλι έως ότου βρεις κάτι πιο ενδιαφέρον, ενώ στην καλύτερη περίπτωση σου δινόταν η ευκαιρία να δεις και καμιά ταινία σε βίντεο ή σε DVD, ή να παίξεις το αγαπημένο σου βιντεοπαιχνίδι, εφόσον είχες τον απαραίτητο εξοπλισμό και μηχάνημα.
Τη σημερινή εποχή, η τηλεόραση έχει απογειωθεί σε δυνατότητες, και αν γνωρίζεις να τη μεταχειρίζεσαι σωστά, τότε σε πληροφορώ πως μπορεί να καταστεί ένα πολυεργαλείο που θα σου παρέχει τα εχέγγυα, όχι μόνο να διασκεδάσεις, αλλά ακόμη και να επικοινωνήσεις μέσω βιντεοκλήσης με ένα φίλο σου που ενδέχεται να βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από εσένα.
Δυστυχώς το μεγάλο μειονέκτημα που συνοδεύει τις καινούργιες Smart TV είναι ό,τι επειδή υπάρχει τόσος μεγάλος όγκος διαφορετικών ειδών έχει ως αποτέλεσμα η επιλογή της κατάλληλης τηλεόρασης να έχει φτάσει σε σημείο που να μοιάζει επιστημονική διεργασία και πολλές φορές να μην ξέρεις καν εάν ταιριάζει στις ανάγκες σου, αφού απλά την αγόρασες διότι σου γυάλισε στο μάτι ή επειδή ήταν φτηνή και δεν μπορούσες να ψωνίσεις τίποτα πιο ισχυρό πάνω από το εύρος της τιμής των 500 ευρώ.
Παρακάτω θα σας παραθέσω αναλυτικά όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να προσέχετε και να έχετε στην άκρη του μυαλού σας, προτού αγοράσετε μία τηλεόραση τύπου Smart TV.
Προσδιόρισε για ποιο λόγο θέλεις την τηλεόραση
Πριν προβείς σε οποιαδήποτε αγορά καινούριας τηλεόρασης θα ήταν σώφρον να κατανοήσεις για ποιο λόγο την θέλεις, με απώτερο σκοπό να μην αναγκαστείς να ψωνίσεις κάποια πανάκριβη συσκευή που στην ουσία δεν θα εξυπηρετεί καμία επιθυμία σου, και απλά την αγόρασες γιατί σου φούσκωσαν τα μυαλά οι φίλοι σου, λέγοντας σου πως όσο πιο ακριβή είναι, τόσο πιο πολύ θα μείνεις ικανοποιημένος, δηλαδή μία ανόητη σκέψη που δεν συνοδεύεται από κάποια σοβαρή αιτιολόγηση, παρά μόνο από αερολογίες των δήθεν ειδικών που παριστάνουν τους γκουρού.
Εάν για παράδειγμα την χρειάζεσαι για να βλέπεις μόνο τηλεοπτικά προγράμματα και είσαι άνθρωπος μεγάλης ηλικίας άνω των 55 ετών, χωρίς να έχεις βαθιά γνώση της τεχνολογίας, τότε δεν χρειάζεται καν να είναι Smart TV, διότι αυτή η ιδιομορφία ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος στην τιμή. Από την άλλη πλευρά εάν είσαι κινηματογραφοφιλος και σου αρέσει να βλέπεις έργα του Hollywood στη μικρή οθόνη, τότε θα σου πρότεινα να στραφείς σε μία που θα είναι υψηλής ανάλυσης και θα έχει καταπληκτικό ήχο που θα είναι σαν να βρίσκεσαι εντός της ταινίας.
Με λίγα λόγια φρόντισε να γνωρίζεις που βαδίζεις, παίρνοντας την ιδανική συσκευή, ούτως ώστε μεθαύριο να μην μετανιώσεις για την επιλογή σου, και μετέπειτα μπεις ξανά στην ίδια διαδικασία, πετώντας άσκοπα λεφτά.
Επέλεξε την τοποθεσία της τηλεόρασης
Ο φωτισμός του χώρου, η ευρυχωρία, το μέγεθος του τείχους, η απόσταση από τους καναπέδες – όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία κατά την επιλογή μιας νέας τηλεόρασης, και σαφώς οι ανάγκες διαφέρουν από άτομο σε άτομο και από σπίτι σε σπίτι. Οπότε φρόντισε να είσαι προνοητικός για να μην βρεθείς προ εκπλήξεων και μετά χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο και αναγκαστείς να επιστρέψεις πίσω το προϊόν.
Επίσης μία άλλη πολύ σημαντική παράμετρος είναι σε ποιο δωμάτιο της οικίας σου θα την τοποθετήσεις, φερειπείν εάν στοχεύεις να την βάλεις στο καθιστικό, καλό θα ήταν να συνδυάζεται με την αισθητική του χώρου, δηλαδή την διακόσμηση και την επίπλωση, δίχως να καπελώνει αρνητικά το design που μερίμνησες και σχεδίασες ο ίδιος με πολύ μεράκι,
Εν αντιθέσει αν την έβαζες στο υπνοδωμάτιο που εκεί συνήθως πρόσβαση έχεις μόνο εσύ και τα συγγενικά σου πρόσωπα, όπως τα αδέρφια σου, τα παιδιά σου, η μάνα σου και ούτω καθεξής, και τυπικά δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι για την γνώμη που θα σχηματίσουν οι ξένοι άνθρωποι, αφού δεν πρόκειται να μπουν εκεί μέσα, εκτός απροόπτου φυσικά.
Επέλεξε το μέγεθος
Αρκετός κόσμος έχει το συνήθειο να αγοράζει τηλεοράσεις που έχουν τεράστιο μέγεθος, π.χ. 48 ιντσών, επειδή την βρήκαν σε συμφέρουσα τιμή, κάτι που ομολογουμένως φαντάζει μια εξαιρετική προοπτική, όμως όταν ο χώρος του δωματίου είναι εκ των πραγμάτων μικρός σε μέγεθος, και ο καναπές από τη συσκευή απέχουν μόλις ενάμιση μέτρο, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ετούτη η ιδιοτροπία θα δημιουργήσει σε βάθος χρόνου πρόβλημα στα μάτια σου, και φυσικά, όχι από τη μία μέρα στην άλλη.
Να έχεις πάντα στην άκρη του μυαλού σου πως ιδανική απόσταση της τηλεόρασης από τον τηλεθεατή πρέπει να είναι τουλάχιστον άνω των τριών μέτρων, όταν μιλάμε για υπερμεγέθες συσκευές, π.χ. 55 ιντσών. Εάν παραβλέψεις αυτήν την παράμετρο και τελικά δεν σκεφτείς συνετά, αγοράζοντας 70 ιντσών Smart TV, τότε απλά θα σου δώσω συγχαρητήρια προφανώς γιατί απέκτησες μία σπουδαία τηλεόραση, όμως από την άλλη πλευρά θα σου δώσω συλλυπητήρια για την ανοησία που σε δέρνει, προσπαθώντας να κάνεις με το ζόρι κακό στα μάτια σου.
Σωστό τύπο τηλεόρασης για τον φωτισμό του δωματίου
Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα κατά την αγορά μιας τηλεόρασης είναι ο τύπος φωτισμού εντός του δωματίου και πιο συγκεκριμένα γύρω από τη συσκευή. Ο σωστός φωτισμός θα μειώσει την έντονη πίεση που βιώνουν τα μάτια σου από την ακτινοβολία που εκπέμπει η συσκευή καθώς παρακολουθείς το αγαπημένο σου πρόγραμμα, επίσης θα σε βοηθήσει να απολαύσεις στο έπακρο τη μέγιστη ποιότητα της εικόνας, χωρίς να κουράζονται τα μάτια, με αρνητικό πρόσημο να αισθάνεσαι ό,τι χρειάζεσαι διάλειμμα κάθε 10 λεπτά.
Οι τηλεοράσεις τύπου OLED (οργανική φωτεινή εκπομπή), ενώ οι πιο ακριβές, έχουν καλύτερη ποιότητα εικόνας και κουράζουν το ελάχιστο δυνατό τα ανθρώπινα μάτια από τις υπόλοιπες ανταγωνιστικές του είδους. Τούτου λεχθέντος, έχετε μερικές επιλογές:
- Οι OLED οθόνες είναι καλύτερες για σκοτεινά δωμάτια
- Οι οθόνες LED ή LCD εμφανίζουν πιο καθαρή εικόνα σε έντονο φως
- Οι LED και οι OLED γενικά λειτουργούν καλύτερα σε διάφορες καταστάσεις
Το πάχος της τηλεόρασης
Η τηλεόραση δεν είναι απλά ένα αντικείμενο, τουναντίον πρόκειται για ένα αναπόσπαστο κομμάτι του σπιτιού που λειτουργεί και ως στολίδι όταν συνδυάζεται ορθά και με αρμονία με όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα του χώρου. Επομένως καταλαβαίνεις ό,τι οι παλιές τηλεοράσεις που θύμιζαν ντουλάπες, όχι απλά ήταν αντιαισθητικές, αλλά δημιουργούσαν και ζητήματα χωροταξίας.
Παρόλο που τη σήμερον ημέρα οι τηλεοράσεις είθισται να είναι πιο λεπτές, εν τούτοις ορισμένες δεν παύουν να θεωρούνται για τα σημερινά δεδομένα ό,τι έχουν μεγάλο πάχος, και μάλιστα αν η συσκευή τοποθετηθεί, λόγου χάρη στο κέντρο του σαλονιού, θα δείχνει άσχημα από πλευρά καλαισθησίας και ίσως να καταλαμβάνει περισσότερο μέρος, αναγκάζοντας να προβείς σε πατέντες για να τη στριμώξεις κάπου εάν το δωμάτιο είναι μικρό.
Σου προτείνω ανεπιφύλακτα να σκεφτείς σοβαρά το ενδεχόμενο να προμηθευτείς μία βάση τηλεοράσης που θα βιδωθεί στον τοίχο για να στερεωθεί καλά και να μην υπάρχει πιθανότητα να την σπρώξεις κατά λάθος και να πέσει κάτω με αποτέλεσμα να σπάσει, και μετά να κλαις τα λεφτά που πήγαν χαμένα. Άλλωστε ετούτη ιδιαιτερότητα θα σου εξοικονομήσει αρκετό χώρο, ιδίως αν διαθέτεις οθόνη 60 ιντσών.
Ανάλυση οθόνης και ποιότητα της εικόνας
Ίσως ορισμένοι να μην αντιλαμβάνονται την αξία που έχει η ποιότητα της εικόνας, προσπερνώντας αψήφιστα το γεγονός. Για να μπεις κατευθείαν στο ζουμί της υπόθεσης θα σου παραθέσω ένα απλό παράδειγμα: Αν το έργο που βλέπεις είναι ποιότητας 4K, αλλά η συσκευή σου υποστηρίζει μέχρι του 2K, τότε επί της ουσίας θα παρακολουθείς το φιλμ σε ανάλυση 2K, εκτός κι αν πείραξες τις ρυθμίσεις στο μενού και κατέβασες ακόμη πιο κάτω την ευκρίνεια της ανάλυσης.
Όσο περισσότερα pixel (ελληνικά: εικονοστοιχεία ) έχει μια Smart TV, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το 2160p είναι γνωστό και ως “4K Ultra HD”, και αναμφισβήτητα είναι πιο ποιοτικό από 1080p που θεωρείται ως “Full HD” ή το 720p που χαρακτηρίζεται απλά ως.”HD” Το “p” σημαίνει πόσα pixels τρέχουν πάνω και κάτω και σε μια σειρά στην οθόνη. Όσο περισσότερα εικονοστοιχεία έχει ένα μόνιτορ, τόσο καλύτερη είναι εικόνα, η διαύγεια και τα χρώματα που προσφέρει.
Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες από τους αναγνώστες που διαβάζουν το άρθρο, οφείλω να επισημάνω ένα σημαντικό στοιχείο, δηλαδή το 90% των ανθρώπινων ματιών δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει τη διαφορά μεταξύ 4K και 2K, αφού τα εικονοστοιχεία είναι πάρα πολύ μικρά.
Επιπρόσθετα σου συνιστώ να μην αγοράσεις τηλεόραση που θα είναι κάτω των 1080p (2K), δεδομένου ό,τι το 720p παράγει τρισάθλια εικόνα αν αναλογιστούμε πως πλέον έχει βγει στην αγορά το 8K.
Προδιαγραφές και τεχνικά χαρακτηριστικά
Είμαι πέρα από βέβαιος ό,τι η πλειονότητα των καταναλωτών δεν γνωρίζει πόσο σημαντικές είναι οι πλούσιες προδιαγραφές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας τηλεόρασης, καταλήγοντας να ψωνίζουν λες και αγοράζουν λαχείο, δηλαδή καθαρά στην τύχη και όχι με συνειδητή επιλογή.
Σε γενικές γραμμές, δώσε μεγάλη σημασία στα παρακάτω χαρακτηριστικά πριν ολοκληρώσεις οποιαδήποτε αγορά για να μη σε πιάσουν κότσο:
- Οι ρυθμοί ανανέωσης (οτιδήποτε είναι πάνω από 120Hz θεωρείται καλό)
- Λόγος αντίθεσης
- Ταχύτητα κίνησης, ClearMotion, TruMotion κ.λπ.
- Γωνία προβολής
- Θύρες υποδοχής, όπως HDMI (όλα τα HDMI είναι επί του πρακτέου ίδια, ανεξάρτητα από τη θύρα).
Μία από τις πιο έξυπνες στρατηγικές που θα σε φέρουν σε πλεονεκτική θέση και θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις πιθανές αναποδιές, είναι να διεξάγεις μία ενδελεχή έρευνα αγοράς που θα διαρκέσει αρκετές ημέρες για να ψάξεις αναλυτικά για να ψάξεις αναλυτικά σε αρκετά ηλεκτρονικά καταστήματα τι υπάρχει διαθέσιμο την παρούσα χρονική στιγμή, σε ποιο κόστος πωλούνται, ποια είναι τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους και άλλα πολλά.
Επιπλέον είναι επιτακτική ανάγκη να ρωτήσεις τα ίδια τα καταστήματα, π.χ. εάν παρέχει η εκάστοτε συσκευή τις προαναφερόμενες προδιαγραφές και τεχνικά χαρακτηριστικά. Όμως για να μην τρέφουμε αυταπάτες. Γνωρίζω πως όλες αυτές οι ιδιαιτερότητες θα ανεβάσουν εκθετικά το κοστολόγιο της τηλεόρασης, και οι περισσότεροι από εσάς κρίνεται μόνο βάσει της τιμής, λόγω ακραίας οικονομικής στενότητας, και όχι με τι πραγματικά θα θέλατε. Οπότε είναι μονόδρομος στο να στραφείτε προς μία επιλογή που θα είναι value for money, με απώτερο σκοπό να πιάσουν τόπο τα λεφτά που ξοδέψατε.
Υψηλό εύρος χρωμάτων
Το HDR (High Dynamic Range) είναι μια νεότερη μορφή χαρακτηριστικού σε οθόνες που προσδιορίζει την υψηλή ευρεία γκάμα χρωμάτων σε μία τηλεόραση που αδιαμφισβήτητα φαίνεται πιο ζωντανή και ζωηρή η εικόνα.
Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες πηγές μετάδοσης προγραμμάτων, ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, όπως Nova, Cosmote TV, Netflix, κ.λπ. δεν εκπέμπουν ακόμη όλο το περιεχόμενο τους σε ποιότητα HDR, οπότε πιθανότατα θα παρατηρήσετε πως σε ορισμένες περιπτώσεις ό,τι δεν θα καταστεί χρήσιμο, όμως τούτο δεν σημαίνει πως δεν θα συμβεί κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον, ή έστω την επόμενη ή μεθεπόμενη χρόνια.
Επίσης η πλειοψηφία των τηλεοράσεων που έχουν ενσωματωμένο το HDR (High Dynamic Range) τη στιγμή που γράφεται το άρθρο κοστίζουν άνω των 1.800 ευρώ. Εννοείται όμως πως με το πέρασμα των καιρών θα είναι φθηνότερο, γιατί θα έχει βγει κάτι πιο προηγμένο στο εμπόριο και ουσιαστικά θα πρόκειται για μία ξεπερασμένη τεχνολογία.
Τηλεοράση 3D
Εάν κατά το παρελθόν έτυχε να παρακολουθήσεις βίντεο ή κινηματογραφική ταινία σε και δεν σου κέντρισε το ενδιαφέρον, με λίγα λόγια δεν έμεινες ικανοποιημένος, τότε παρέλειψε το συγκεκριμένο βήμα , γιατί προφανώς η 3D τηλεόραση δεν προορίζεται για τα δικά σου γούστα. Να εξηγήσω για εκείνους που δεν γνωρίζουν πως το 3D σημαίνει τρισδιάστατη εικόνα και δεν υπάρχει αμφιβολία πως καθιστά την τηλεόραση ακριβότερη.
Το αρνητικό στοιχείο σε όλη την υπόθεση είναι πως η τρισδιάστατη εικόνα απαιτεί από τον χρήστη να έχει τα κατάλληλα γυαλιά που θα είναι συμβατά με τη 3D συσκευή αναπαραγωγής, επίσης αυτές οι ταινίες είναι εξαιρετικά ακριβές (εφόσον γίνεται αγορά ή ενοικίαση) που δεν μπορούν να προβληθούν σε συμβατικές τηλεοράσεις Σε αυτό το σημείο να επισημανθεί ό,τι όλες οι τηλεοράσεις 3D μπορούν να αναπαράγουν κανονικές ταινίες τύπου 2D.
Από προσωπική εμπειρία, ασχολούμενος χρόνια με την τεχνολογία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ό,τι μέσω της τρισδιάστατης εικόνας θα βιώσετε εμμέσως πλην σαφώς την εμπειρία του οικιακού κινηματογράφου, πόσο μάλλον εάν δημιουργήσετε τις απαιτούμενες συνθήκες σε μία αίθουσα στην οικία σας που να παραπέμπει σε σινεμά. Τα πάντα είναι σχετικά, και αυτή η κατάσταση επαφίεται αποκλειστικά στις ενέργειες του χρήστη που παράλληλα είναι υποχρεωμένος να έχει και τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Smart TV με Android
Να θυμάστε πως το Android είναι ένα λειτουργικό σύστημα για κινητές συσκευές που ανήκει στην Google, πράγμα που σημαίνει ό,τι δεν πρόκειται για μία πρόσκαιρη μόδα που ήρθε και θα μας εγκαταλείψει σε 1 με 2 χρόνια από τώρα, αλλά θα παραμείνει εσαεί, γιατί τρέχει κατά κύριο λόγο στην πλειονότητα των έξυπνων κινητών τηλεφώνων (αγγλικά: smartphone), όπως και στις Smart TV.
Ωστόσο για ένα περίεργο λόγο, αρκετός κόσμος μπερδεύει εσφαλμένα την εξής ιδιαιτερότητα, επειδή έχουν Smart TV νομίζουν πως έχουν ταυτόχρονα εγκατεστημένο και το Android, κάτι που δεν ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις. Επομένως σιγουρέψου και πιστοποίησε αυτήν την ιδιομορφία για να είσαι ξένοιαστος, ούτως ώστε να μην χρειαστεί αργότερα να αγοράσεις κάποιο Android box, γεμίζοντας τηλεκοντρόλ και συσκευές στο χώρο σου.
Το προτέρημα του λειτουργικού συστήματος android είναι ό,τι μπορείς να κατεβάσεις οποιαδήποτε εφαρμογή από το Google Play Store και να την εγκαταστήσεις στην τηλεόραση σου. Μάλιστα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εφαρμογές που διατίθενται εντελώς δωρεάν και δεν θα σε αναγκάσει να καταβάλεις κάποιο χρηματικό αντίτιμο για να τις χρησιμοποιήσεις. Εκτός και αν το πράξει συνειδητά, και έχεις την οικονομική ευχέρεια σπαταλήσεις τα χρήματά σου σε ένα premium application.
Smart TV για video gaming
Η πλειοψηφία των νεαρών ατόμων είναι προσκολλημένοι σε ακραίο βαθμό με τα βιντεοπαιχνίδια, και είναι κάτι που νομίζω ό,τι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις από την μεριά μου. Μάλιστα πολλοί εξ αυτών είναι εφοδιασμένοι με κάποιο PlayStation ή Xbox για να παίζουν ατελείωτες ώρες video gaming, Άλλωστε πλέον αυτή η ενασχόληση για μερικούς είναι και επάγγελμα, διότι βγάζουν ικανοποιητικά έσοδα από διάφορα τουρνουά που συμμετέχουν και διακρίνονται με τις επιδόσεις τους, κερδίζοντας αξιόλογα χρηματικά έπαθλα που τους επιτρέπει να αφιερωθούν ψυχή και σώμα στο gaming
Εάν είσαι gamer, και έχεις την απαιτούμενη οικονομική ευχέρεια να αγοράσεις τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας με ευρεία γκάμα χρωμάτων, τότε πράξε το με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να το σκεφτείς καθόλου, εάν όμως είσαι στεγνός από φράγκα και δεν σου περισσεύουν ούτε για να πάρεις τυρόπιτα, μάλλον εκτιμάται πως θα αρκεστείς σε κάποιο υποδεέστερο μοντέλο που απλά θα έχει μεγάλη οθόνη, και μη στεναχωριέσαι, σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της Ελλάδας βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση. Οπότε να λάβεις τα λόγια μου ως παρηγοριά στον άρρωστο.
Όμως πέρα από την πλάκα, αξίζει να επενδύσεις σε μία καλή Smart TV που θα σας συντροφεύει για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια, ή και παραπάνω εφόσον δεν συμπίπτει λόγος αντικατάστασης της.
Smart TV 4K και 8K
Όλοι αναζητούμε και επιθυμούμε το καλύτερο προϊόν που κυκλοφορεί στην αγορά, όμως στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας για να μη βρεθείτε μπροστά σε απρόοπτα.
Πλέον όλες οι τηλεοράσεις 4K διατίθενται σε προσιτή τιμή και δεν είναι αναγκαίο να καταβάλεις μία ολόκληρη περιουσία για να τις αποκτήσεις, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε στις παραπάνω ενότητες, υπάρχουν διάφορα θέματα με τις πηγές που μεταδίδουν το υλικό τους, παρέχοντας το σε χαμηλή ποιότητα και όχι πάντα σε 4K.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτή ιδιομορφία έγκειται στο γεγονός πως το περιεχόμενο που μεταδίδεται μέσω του διαδικτύου απαιτεί από τον χρήστη να έχει υψηλή ταχύτητα σύνδεσης. Διαφορετικά θα αναγκάζεται να περιμένει αρκετή ώρα για να φορτώσει η ταινία ή το βίντεο και έπειτα να την παρακολουθήσει, δηλαδή ένα δυσάρεστο συναίσθημα που το έχουν νιώσει αμέτρητοι συμπολίτες μας στη χώρα μας.
Εν τούτοις τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο ταν μιλάμε για 8K, και για να μπείτε απευθείας στο ζουμί της υπόθεσης θα σας παραθέσω το παράδειγμα με την πιο γνωστή πλατφόρμα διαμοιρασμού video στον κόσμο που είναι το YouTube. Με λίγα λόγια, σπάνια θα βρεις εκεί βίντεο που να είναι σε μορφή 8K, διότι απαιτείται ο εικονολήπτης να έχει εξαιρετικά πανάκριβες κάμερες, κάτι που το καθιστά απαγορευτικό στους περισσότερους youtubers, παρά μόνο σε εταιρείες που έχουν μεγάλο οικονομικό προϋπολογισμό.
Εάν θέλετε να παρακολουθήσετε 8K video, μπείτε στο κανάλι της NASA για να διαπιστώσετε πόσο χρόνο θα χρειαστείτε να φορτώσει ένα βίντεο 10 λεπτών και αν τελικά αξίζει τον κόπο να ξοδέψετε χιλιάδες ευρώ για μία τηλεόραση που δεν σας είναι χρήσιμη την δεδομένη χρονική στιγμή, αφού θα μπορέσετε να την αξιοποιήσετε κατά κύριο λόγο στο μέλλον, αλλά μέχρι τότε θα έχουν πέσει δραστικά οι τιμές τους, κάτι που συνεπάγεται πως θα ήταν έξυπνο να περιμένετε, από το να κάνετε σπασμωδικές κινήσεις, αγοράζοντας αχρείαστες συσκευές που δεν μπορούν να αποδώσουν ούτε στο 50% την τωρινή στιγμή.