Σύνοψη ταινίας: Akira (1988)
- Σκηνοθέτης: Katsuhiro Ohtomo
- Ηθοποιοί: Mami Koyama, Mitsuo Iwata, Nozomu Sasaki
- Είδος: Animation, Επιστημονική Φαντασία, Περιπέτειας
- Έτος κυκλοφορίας: 1988
Θετικά: Πρωτοποριακή σχεδίαση και τεχνική, ιστορία πέρα από κάθε φαντασία.
Αρνητικά: Κανένα, και αυτή η ετυμηγορία βγαίνει αβίαστα λόγω της εκπληκτικής δουλειάς που έχουν κάνει οι δημιουργοί του. Νομίζω πως εάν δείτε το φιλμ θα καταλάβετε επαακριβώς τι εννοώ.
Η αξιολόγηση μας: 5/5 – που σημαίνει πως κατά τη γνώμη μας είναι αριστούργημα
Είναι αστείο πώς μερικές φορές κάτι που κανένας δεν θέλει να συμβεί, κατορθώνει να μας γεμίζει με τρόμο και να μας απειλεί σαν αόρατο πιστόλι. Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν μπορεί να έχει νικητή, και αν κάποιος επιβιώσει δε θα θέλει να ζήσει στην κοινωνία που θα προκύψει. Παρόλα αυτά, η απειλή ότι ίσως συμβεί, εξακολουθεί να υφίσταται. Δε λέω, όταν ανεγκέφαλες μαϊμούδες, όπως ο Γιώργος Θαμνόπουλος ο νεότερος, μπορούν να πατήσουν το κόκκινο κουμπάκι, είναι λογική η ανασφάλεια…
Επειδή όμως στην φαντασία δεν υπάρχουν όρια, οι φίλοι μας οι Γιαπωνέζοι αποφασίσανε ότι 30 χρόνια μετά τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η κοινωνία θα συνεχίσει να προοδεύει με την βοήθεια της τεχνολογίας. Αυτό ήταν το όραμα του Katsuhiro Ohtomo στο manga που δημιούργησε, το οποίο αργότερα ζωντάνεψε με το anime που επιμελήθηκε ο ίδιος.
Ναι λοιπόν, το 2019 είναι γεμάτο από ζωή και εξελιγμένη τεχνολογία. Τριάντα-ένα χρόνια πέρασαν από την καταστροφή που άφησε ένα μεγάλο σημάδι στο Τόκυο, ή όπως ονομάζεται πλέον, Νέο Τόκυο. Αυστηρές κυβερνητικές αρχές και μιλιταριστικό καθεστώς σκιαγραφούν μια σκοτεινή δυστοπία. Κάπου εκεί, μια συμμορία μηχανόβιων θα μπλεχτεί άθελα της στην απόδραση ενός παιδιού που κρατούνταν για «ερευνητικούς» σκοπούς από την κυβέρνηση. Το τι ακολουθεί πρέπει να το ανακαλύψεις μόνος σου.
Αν είσαι οπαδός των σύγχρονων anime (είτε σειρών, είτε ταινιών) και γουστάρεις το γαμάτο σχέδιο και τα πολύπλοκα σενάρια με τους ανεπτυγμένους πολυδιάστατους χαρακτήρες που δεν είναι απλά «καλοί» ή «κακοί», το φουτουριστικό design και τα μηχανήματα που θα υπάρχουν στο μέλλον, τότε μάθε φιλαράκι μου ότι όλα αυτά οφείλονται στο Akira. Η διαχωριστική γραμμή που χωρίζει το πριν και το μετά. Το σημείο αναφοράς στα anime. Χωρίς αυτό δε θα υπήρχε βάση για να πατήσει το Ghost in the Shell. Όταν κυκλοφόρησε, το Akira ήταν η ακριβότερη ταινία anime που είχε γίνει, η τεχνική του ήταν κάτι πρωτόγνωρο και η εμπορική του επιτυχία κάτι το αδιανόητο.
Επίσης η πλοκή του έργου εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο, που σε καμία περίπτωση δεν είσαι σίγουρος ποια σκηνή θα ακολουθήσει, και πάνω από όλα, αυτό που την καθιστά ξεχωριστή και μοναδική στο είδος της είναι πως η ταινία είναι σε μία διαρκή δράση και σε ένα γρήγορο ρυθμό που σε κάνει αγωνίας κάθε λεπτό που περνάει.
Φυσικά όλα αυτά τα στοιχεία ισχύουν, εφόσον είσαι φίλος των κινουμένων σχεδίων και δεν έχεις ζήτημα πως τα animation προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για παιδιά, κάτι που φυσικά δεν ισχύει και είναι πέρα για πέρα λάθος. Ιδίως αν παρακολουθήσεις το Akira (1988), τότε κατανοήσεις πλήρως τα λεγόμενα μου.
Δες το απλά και αγάπησε το.
Υστερόγραφο. Αν θες έναν παραλληλισμό με κανονικό φιλμ, σκέψου ότι είναι η anime εκδοχή του Blade Runner.