ΑρχικήΨυχαγωγίαΑλλιώτικες συμβουλές εξεταστικής

Αλλιώτικες συμβουλές εξεταστικής

Έφτασε λοιπόν η χρονική στιγμή της εξεταστικής περιόδου και έχεις ήδη αρχίσει να υπολογίζεις χρωστούμενα, πιθανώς να διαβάζεις και σίγουρα να οργανώνεσαι για το Σεπτέμβρη. Για εσένα λοιπόν ακολουθούν μερικές συμβουλές πρωτότυπες, αλλά και πολύ αποτελεσματικές.

Βάλε καθρέφτη

Είναι που λες κάτι καθρέφτες επιτραπέζιοι, ιδανικοί για κοντινά πλάνα και μακιγιάζ. Αν όμως τους βάλεις μπροστά σου ενώ διαβάζεις, κάθε φορά που θα κάνεις ατασθαλίες χαζεύοντας την υγρασία του ταβανιού ή το άπλωμα των ρούχων της γειτόνισσας, θα σου υπενθυμίζουν τι ακριβώς θα έπρεπε να κάνεις. Να διαβάζεις!

Καλλιτεχνικές ανησυχίες

Κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες σχετικά με το αν η παράλληλη με το διάβασμα μουσική βοηθά ή στέκεται ως εμπόδιο στην κατανόηση. Ένα είναι σίγουρο: αν η μουσική σου αρέσει πολύ και την έχεις ξανακούσει επανειλημμένα το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να σε “πορώσει” και να αρχίσεις να τραγουδάς/χορεύεις στους ρυθμούς της. Προτίμησε κάτι καινούριο στα ακούσματά σου, και καλύτερα, κάτι στο οποίο είτε δεν καταλαβαίνεις τους στίχους, είτε βρίσκονται στο background και δε μπερδεύουν το μυαλουδάκι σου με επιπλέον λέξεις. Στο youtube θα βρεις πληθώρα Playlist ιδανικών για διάβασμα, από ήχους της φύσης μέχρι απαλή jazz, διάλεξε αυτό που σε απορροφά λιγότερο, αν βεβαίως σε βοηθά να διαβάζεις μετά μουσικής.

Βρες αντίβαρο

Άσε τα περί περιπάτων που λένε οι ψυχολόγοι και βρες το δικό σου αντίβαρο, αυτό που θα περιμένεις πως και πως μετά από κάθε κουραστικό ν-ωρο διαβάσματος. Μπορεί να είναι μια σειρά που παρακολουθείς, ένα τηλέφωνο σε κοντινό πρόσωπο, ένα μπάνιο με άλατα -κλειστά τηλέφωνα- και κεριά, ή ο συνδυασμός τους. Απόφυγε τα άσκοπα σερφαρίσματα και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, που μόνο θα μπερδέψουν και σίγουρα δε θα ξεκουράσουν το μυαλό σου.

Μην πιστεύεις και ερεύνα

Εκείνο το μάθημα που κανείς δεν περνάει κι εσύ περνάς με την πρώτη. Εκείνο το μάθημα που όλοι περνάνε κι εσύ έχεις βαρεθεί να κόβεσαι. Μην ακούς τι λένε! Σκέψου πόσο έχεις παρακολουθήσει, κατά πόσο σε καλύπτουν τα εγχειρίδια, αν χρειάζεται να βρεις σημειώσεις ή επιπλέον βοηθήματα και αν τέλος πάντων αυτό το μάθημα σου πάει ή στη σπάει. Σχημάτισε τη δική σου άποψη για τη δυσκολία του κάθε μαθήματος και μην ακούς τι λέει ο κάθε “ειδικός” επί του θέματος, αφού «το πέρασε με την πρώτη» ή «κόβεται συνέχεια».

Φιλικές συμβουλές

Μπορεί να είναι συμβουλές από φίλους, μπορεί από συγγενείς που κάποτε ήταν φοιτητές, σίγουρα όμως είναι συμβουλές από κάποιον με διαφορετικά βιώματα από σένα. Περιλαμβάνουν διάφορες θεωρίες περί ύπνου, διατροφής, SOS θεμάτων και τακτικής διαβάσματος και κατά κανόνα δε σου ταιριάζουν, γιατί, όπως είπαμε, προκύπτουν από διαφορετικά βιώματα. Μπορείς να συμφωνήσεις συγκαταβατικά, σίγουρα όμως πρέπει να φιλτράρεις πολύ καλά τα όσα ακούς και να βρεις μόνος/η τι είναι βοηθητικό για σένα και ποιοι ρυθμοί ταιριάζουν στην εξεταστική σου.

Πρώτα πράξη, μετά θεωρία

Κάτι που διαφέρει από επιστήμη σε επιστήμη αλλά κατά κανόνα βοηθάει, είναι να μελετάς πρώτα εφαρμογές/ασκήσεις και στη συνέχεια τη θεωρία τους. Μπορεί να φαίνεται ανάποδο, η μέθοδος όμως αυτή βοηθά στην κατανόηση του συνδυασμού θεωρίας και πράξης πολύ περισσότερο για τον παρακάτω λόγο. Όταν διαβάζεις τη θεωρία η πρακτική εφαρμογή έρχεται ως λογική συνέπεια (αφού την έχεις διαβάσει), και έτσι, η κατανόηση θεωρίας και πράξης συνδυάζεται και επιτυγχάνεται γρηγορότερα και ασφαλέστερα. Η αντίστροφη μέθοδος, με την πράξη να ακολουθεί τη θεωρία, συχνά κουράζει το μυαλό, το οποίο αδυνατεί να συγκρατήσει τη θεωρία και κατά συνέπεια δεν κατανοεί εύκολα την πρακτική εφαρμογή της.

Καλόμαθε το στομάχι σου

Μην ακούς τους ψυχολόγους/διατροφολόγους και κάνε του κεφαλιού σου στην εξεταστική. Ναι, οι πολλοί καφέδες κάνουν κακό και σίγουρα το αλκοόλ θα “σκοτώσει” τις πρωινές ώρες διαβάσματος της επομένης. Ωστόσο, σκέψου πόσο πιο άθλια θα είναι μια εξεταστική με υγιεινό πρόγραμμα διατροφής. Τα νεύρα σου είναι στο φουλ, το άγχος επίσης και μερικά στικ καρότου σίγουρα δε θα βοηθήσουν. Αυτή είναι η εποχή να φας ό,τι γουστάρεις, να σταματήσεις κάθε δίαιτα και να καλομάθεις τον εαυτό σου και εντός και εκτός σπιτιού. Ξέρε μόνο πως μετά από βαριά φαγητά θα χρειαστείς ώρες για να συγκεντρωθείς και πως οι αλκοολούχες έξοδοι καλό είναι να περιορίζονται σε Παρασκευές ή Σάββατα, αλλιώς θα καταστρέψουν το διάβασμα της επόμενης μέρας.

Η δροσιά σύμμαχος σου

Το Σεπτέμβρη κάνει ζέστη, και νυστάζεις, και νυστάζει και το μυαλό σου… στοπ. Βρες τρόπο να διαβάζεις με δροσιά. Αν δεν αρκεί ο ανεμιστήρας, ο κλιματισμός ή το δροσερό αεράκι από το παράθυρό σου, επισκέψου την κοντινότερη βιβλιοθήκη ή ένα ήσυχο καφέ με απαλή μουσική και φρόντισε να είναι δροσερά. Η δροσιά θα σε κάνει να αισθανθείς πολύ καλύτερα και βοηθά αποδεδειγμένα στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

Καλά υπόλοιπα μπάνια και ραντεβού στα έδρανα!

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166