ΑρχικήΟχήματαΑμφίδρομη φόρτιση στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Πως να εξοικονομήσεις χρήματα

Αμφίδρομη φόρτιση στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Πως να εξοικονομήσεις χρήματα

Με την αμφίδρομη φόρτιση, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να μετατραπεί σε σταθμό ενέργειας. Για τους ιδιοκτήτες τους, αυτό μπορεί να αποδειχθεί κερδοφόρο με ποικίλους τρόπους.

Το Honda E (g+) και το Nissan Leaf τα κατάφεραν, το νέο Renault 5 Electric μπορεί να το κάνει – ενώ σύντομα θα το πράξουν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της οικογένειας ID της Volkswagen.

Το θετικό στοιχείο της υπόθεσης, όσον αφορά την αμφίδρομη φόρτιση, είναι ότι μπορεί ο ενδιαφερόμενος να λάβει την ενέργεια από το ηλεκτρικό του όχημα για να φορτίσει κάποια άλλη συσκευή.

Επίσης μέσω αυτής της μεθόδου δύναται να τροφοδοτήσετε (κάθε είδους) ηλεκτρικές συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο οικιακό δίκτυο, ακόμη και άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έχουν μείνει από μπαταρία. Αυτό είναι εξαιρετικά επωφελές και για τη σταθεροποίηση του δημόσιου δικτύου ηλεκτροδότησης σε περιόδους έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος – όταν τα αιολικά και ηλιακά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας αποτυγχάνουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ως προμηθευτές ρεύματος.

“Το ηλεκτρικό όχημα θα γίνει η γέφυρα μεταξύ της κινητικότητας και του ενεργειακού συστήματος”, προβλέπει μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από τον ADAC σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας Ενέργειας (FfE) στο Μόναχο. Η τεχνολογία είναι πλέον διαθέσιμη, ενώ παραλληλα τα ρυθμιστικά εμπόδια έχουν διευθετηθεί, επιτρέποντας έτσι τη μέθοδολογία να ευδοκιμήσει – και στο τέλος του έτους αναμένεται επίσης μια μεγαλύτερη ποικιλία ηλεκτρικών οχημάτων ικανών αμφίδρομης φόρτισης και αντίστοιχων wallbox στην αγορά.

Αυτό ανοίγει μια ευκαιρία όχι μόνο για εξοικονόμηση χρημάτων στο νοικοκυριό, αλλά και για μια νέα ευκαιρία κέρδους για τους οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, λένε οι ειδικοί. Διότι, η αποθηκευμένη ενέργεια που βρίσκεται στην μπαταρία του αυτοκινήτου μπορεί να τροφοδοτήσει το επιβαρυμένο δημόσιο δίκτυο ηλεκτροδότησης και εκ των πραγμάτων είναι κάτι που πρέπει να αποζημιώνεται, αφού είναι μία κατάσταση που κερδίζουν όλοι.

Στη μελέτη, οι ειδικοί του FfE ασχολήθηκαν εντατικά με όλες τις πτυχές της αμφίδρομης φόρτισης από την οπτική γωνία του χρήστη – όχι μόνο με την τεχνολογία, αλλά ιδιαίτερα και με τις οικονομικές πτυχές του Vehicle to Home (V2H) και του Vehicle to Grid (V2G), δηλαδή της ενσωμάτωσης του κινητού αποθηκευτήρα ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα.

Μάλιστα καταλήγουν στο συμπέρασμα η ερευνητές ότι, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση: Η συνολική χωρητικότητα των μπαταριών όλων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που έχουν ήδη ταξινομηθεί στη Γερμανία – περίπου 1,5 εκατομμύριο μονάδες – είναι ήδη μεγαλύτερη από τη χωρητικότητα όλων των 30 γερμανικών ταμιευτήρων ενέργειας (περίπου 40 γιγαβατώρες) μαζί.

Εναλλασσόμενο ή συνεχές ρεύμα;

“Η αμφίδρομη φόρτιση προσφέρει την προοπτική να εξισορροπήσει την ασταθή παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η τεχνολογία είναι ήδη διαθέσιμη. Εν τούτοις τα διάφορα καυτά ερωτήματα, ιδίως όσον αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο, πρέπει να απαντηθούν άμεσα από τις αρμόδιες αρχές”, προειδοποιεί ο Γκέρχαρντ Χίλεμπραντ, πρόεδρος στο τμήμα κυκλοφορίας του ADAC.

Πράγματι, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν για να αξίζει ο κόπος για όλους τους εμπλεκόμενους. Για παράδειγμα, δεν είναι ακόμα σαφές ποια τεχνολογία φόρτισης θα επικρατήσει στα οχήματα, η φόρτιση DC ή AC. Στο νέο Renault 5 Electric ή και στο νέο Volvo EX90, ο μετατροπέας που μετατρέπει το συνεχές ρεύμα (DC) που αποθηκεύεται στην μπαταρία σε εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) βρίσκεται στο όχημα.

Αυτό σημαίνει ότι το wallbox με δυνατότητα Bidi μπορεί να είναι σημαντικά φθηνότερο. Άλλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων προτιμούν να έχουν τον μετατροπέα στο wallbox – για να μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα προκειμένου το όχημα να πωλείται φθηνότερα.

Πόσο κοστίζει ένα wallbox DC με δυνατότητα bidi;

Η πλειονότητα των Γερμανών κατασκευαστών οχημάτων φαίνεται ότι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αρχικά την αμφίδρομη φόρτιση μόνο με ένα wallbox DC.

Σε αυτή την περίπτωση, η μετατροπή ρεύματος για φόρτιση και εκφόρτιση πραγματοποιείται στο Wallbox – η οποία είναι σχχετικά ακριβή. Στη Γερμανία, είναι δύσκολο να βρει κανείς ένα τέτοιο Wallbox κάτω από 3.000 ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τιμές των DC Wallbox θα μπορούσαν να μειωθούν αρκετά και να φτάσουν να πωλούνται έως και 1.200 έως το 2030, χάρη στην αυξημένη ζήτηση και στις οικονομίες κλίμακας.

Ακόμα και τότε, όμως, θα υπάρχει ένα επιπλέον κόστος σε σύγκριση με έναν συμβατικό σταθμό φόρτισης, το οποίο θα μπορούσε να επιβραδύνει την υιοθέτηση της αμφίδρομης φόρτισης. Ειδικά δεδομένου ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ενός σπιτιού με φωτοβολταϊκό σύστημα έχουν επίσης ένα (ακριβό) σύστημα αποθήκευσης ενέργειας στο σπίτι – η μπαταρία στο αυτοκίνητο θα ήταν απλώς μια συμπληρωματική λύση. “Σε μια τέτοια περίπτωση, οι χρήστες θα πρέπει πάντα να αξιολογούν τη δικές τους ανάγκες κινητικότητας και το χρόνο ακινησίας του αυτοκινήτου στο σπίτι έναντι των επιθυμητών πλεονεκτημάτων της αποθήκευσης μπαταρίας στο σπίτι”, συμβουλεύει η μελέτη.

Σε αυτή την περίπτωση, η μετατροπή ρεύματος για φόρτιση και εκφόρτιση πραγματοποιείται στη Wallbox – η οποία είναι αναλόγως ακριβή. Στη Γερμανία, είναι δύσκολο να βρει κανείς μια τέτοια Wallbox κάτω από 3.000 ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τιμές των DC Wallbox θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 1.200 έως 2.000 ευρώ έως το 2030, χάρη στην αυξημένη ζήτηση και στις οικονομίες κλίμακας.

Ακόμα και τότε, όμως, θα υπάρχει ένα επιπλέον κόστος σε σύγκριση με έναν συμβατικό σταθμό φόρτισης, το οποίο θα μπορούσε να επιβραδύνει την υιοθέτηση της αμφίδρομης φόρτισης. Ειδικά, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιών με φωτοβολταϊκή εγκατάσταση διαθέτουν ήδη έναν (ακριβό) οικιακό αποθηκευτή – η μπαταρία στο αυτοκίνητο θα ήταν απλώς μια συμπληρωματική λύση. “Σε μια τέτοια περίπτωση, οι χρήστες θα πρέπει πάντα να αξιολογούν τη δική τους συμπεριφορά κινητικότητας και το χρόνο ακινησίας του αυτοκινήτου στο σπίτι έναντι του επιθυμητού οφέλους του αποθηκευτή μπαταρίας στο σπίτι”, συμβουλεύει η μελέτη.

Και το μεγάλο ερώτημα που ταλανίζει αρκετό κόσμο όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα είναι, πώς μπορεί κανείς να κερδίσει χρήματα με αυτό τον τρόπο;

Πόσο μπορεί να εξοικονομήσεις από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας;

Μπορείτε να εξοικονομηθούν χρήματα με ένα απλό τρόπο, ώστε να έχει κέρδος ο πολίτης. Προκειμένου να προσδιοριστεί η δυναμικη και οι δυνατότητες, η μελέτη δημιούργησε προσομοιώσεις για διαφορετικές εφαρμογές της αμφίδρομης φόρτισης. Για νοικοκυριά με ηλεκτρικό αυτοκίνητο και κατοικία που παράγει ρεύμα με φωτοβολταϊκή εγκατάσταση. Η βάση υπολογισμού ήταν ότι η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στο νοικοκυριό είναι περίπου 3.100 κιλοβατώρες ετησίως, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο νοικοκυριό ανέρχεται στα 32,2 λεπτά του ευρώ/kWh και η αμοιβή τροφοδοσίας στο προμηθευτή ενέργειας είναι 8,2 λεπτά του ευρώ/kWh.

Το συμπέρασμα είναι το εξής: Τα δυναμικά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος σε συνδυασμό με την αμφίδρομη φόρτιση θα μπορούσαν ήδη να αποφέρουν εξοικονόμηση κόστους περίπου 150 ευρώ, επιπλέον έως και το 27 τοις εκατό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών θα μπορούσε στη συνέχεια να καλυφθεί από την μπαταρία του οχήματος.

“Ωστόσο, λόγω των απωλειών φόρτισης και εκφόρτισης κατά την αποθήκευση του ρεύματος στην μπαταρία του ηλεκτρικού οχήματος, υφίστανται αρκετά μεγάλες διακυμάνσεις στα κέρδη για το νοικοκυριό (δηλαδή άλλοτε είναι αρκετά χαμηλά και άλλοτε είναι αρκετά υψηλά) και προφανώς πότε δεν είναι σταθερή αυτή η κατάσταση. Η ελεγχόμενη φόρτιση – σε περιόδους χαμηλών τιμών ρεύματος στην αγορά- θα μπορούσε να είναι πιο επικερδής, καθώς δεν απαιτεί επενδύσεις σε ένα Bidi-Wallbox” ανέφεραν οι ειδική επί του θέματος.

Ηλεκτρονικό αυτοκίνητο ως μέρος της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας

Γίνεται ακόμη πιο επικερδές εάν η αμφίδρομη φόρτιση χρησιμοποιείται για τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ηλιακής ενέργειας που παράγεται από το ίδιο το νοικοκυριό και την αύξηση της αυτάρκειας από τη δημόσια παροχή ρεύματος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του FfE, μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 490 ευρώ ετησίως στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Και αυτό οφείλεται στο γεγονός επειδή η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο για ιδιώτες χρήστες στο παρελθόν – και πιθανώς στο μέλλον – ήταν πάντα σημαντικά υψηλότερη από την αποζημίωση που καταβάλλεται για την τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιοπαραγωγή στο δίκτυο. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στους δασμούς, τους φόρους και τις εισφορές που πρέπει να καταβληθούν σήμερα και στο άμεσο μέλλον προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ενεργειακή μετάβαση.

Αυτό δυσχεραίνει την είσοδο στην αγορά ενέργειας για τον ιδιώτη με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Θεωρητικά, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία Bidi για το εμπόριο ενέργειας: Εάν το ρεύμα είναι ιδιαίτερα φθηνό τη νύχτα, τότε το νοικοκυριό θα φορτίζει την μπαταρία με ρεύμα από το ηλεκτρικό δίκτυο – και μετά θα πουλάει το ρεύμα την ημέρα όταν θα ναι ακριβότερη τιμή.

Οι δυνατότητες εσόδων θα ήταν τεράστιες. Ωστόσο, οι κανονισμοί δεν επιτρέπουν ακόμη τέτοιες συναλλαγές που ενέχουν το στοιχείο της δόλιας κερδοσκοπίας . Επιπλέον, η μπαταρία του οχήματος θα καταπονηθεί πολύ από τη συχνή φόρτιση και αποφόρτιση – κάτι που θα μείωνε τη διάρκεια ζωής της. Και αν πολλοί ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων ενεργούσαν ταυτόχρονα ως έμποροι ηλεκτρικής ενέργειας, να προκύψει συμφόρηση ή αστάθεια στην αγορά- ούτε οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων ούτε οι προμηθευτές ενέργειας είναι πιθανό να ενθουσιαστούν με αυτό και προφανώς θα είναι δύσκολο να το προωθήσουν.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166