Τα συστήματα ασφαλείας που βασίζονται στην αναγνώριση προσώπου συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρές ανησυχίες, τόσο επειδή η τεχνολογία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη σημειώνει εκθετική πρόοδο που είναι αδύνατο να ελεγχθεί 100%, αλλά και γιατί ακόμη δεν είναι τόσο ώριμη, ώστε να υπάρχουν δικλείδες προστασίας για την αποτροπή κακόβουλης χρήσης του.
Όλα τα συστήματα υπολογιστών μπορούν να παραβιαστούν, θέτοντας σε κίνδυνο ευαίσθητα δεδομένα. Ενώ η Ευρώπη αποφάσισε να αφιερώσει χρόνο για να καταστήσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία ασφαλή προς την κοινωνία, τουλάχιστον έως ότου υπάρξει ένα σαφές κανονιστικό πλαίσιο, αυτά τα συστήματα που βασίζονται στην αναγνώριση προσώπων χρησιμοποιούνται ήδη κάπου αλλού με ακραία ανευθυνότητα. Μία τέτοια υπόθεση καταγράφηκε σε μία από τις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες και καταδεικνύει τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα κράτος εάν επιλέξει να βασιστεί σε τέτοιου είδους λύσεις ασφαλείας.
Για την παρακολούθηση της πόλης, οι αστυνομικές δυνάμεις της Μόσχας χρησιμοποιούν ένα σύστημα παρακολούθησης αναγνώρισης προσώπου: Η Anna Kuznetsova, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μπόρεσε να αγοράσει πληροφορίες από το δημόσιο σύστημα παρακολούθησης για 16.000 ρούβλια (περίπου180 ευρώ σύμφωνα με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία). Αυτή η συναλλαγή δεν πραγματοποιήθηκε σε κάποια απομακρυσμένη γωνία του Dark Web, αλλά μέσω μιας απλής ανακοίνωσης που δημοσιεύθηκε στο Telegram.
Η προϋπόθεση για να χρησιμοποιήσει το σύστημα ήταν αρκετά εύκολη, χωρίς να απαιτούνται τεχνικές γνώσεις για αυτό το εγχείρημα. Απλώς πλήρωσε τα χρήματα στον κυβερνοεγκληματία, μετέπειτα του έστειλε μία φωτογραφία του ατόμου που ήθελε να παρακολουθήσει, και περίμενε έως ότου λάβει νέα για την εξέλιξη της κατάστασης. Ωστόσο το άτομο που ήθελε να παρακολουθήσει ήταν ο εαυτός της, και όχι κάποιος ξένος ή γνωστός της.
Και πιο συγκεκριμένα, δύο ημέρες μετά την αποστολή της φωτογραφίας της και τη μεταφορά του χρηματικού ποσού, έλαβε μια αναφορά με τις λεπτομέρειες των κινήσεων που είχε κάνει τον προηγούμενο μήνα. Οι 79 φωτογραφίες φαίνεται να έχουν ληφθεί από την υπηρεσία επιτήρησης της πόλης.
Οι χάκερς καταφέρνουν να διεισδύουν στο δίκτυο παρακολούθησης και να μεταπωλούν αυτές τις πληροφορίες, καθιστώντας αυτή τη δραστηριότητα μία κερδοφόρα επιχείρηση.
Για να καταλάβετε πόσο σοβαρό είναι τούτο το ζήτημα και πόσο μεγάλο κίνδυνο ενέχει για τους απλούς πολίτες, απλώς σκεφτείτε πόσο εκτεταμένο είναι το δίκτυο παρακολούθησης στη Μόσχα, αφού απαρτίζεται με πάνω από 105.000 βιντεοκάμερες. Το σύστημα τέθηκε σε λειτουργία φέτος και οι αρχές τονίζουν από την πλευρά τους ότι βοήθησε στη μείωση του εγκλήματος και την επιβολή των περιορισμών που θεσπίστηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Ωστόσο, εάν το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για να επιτύχουμε αυτά τα αποτελέσματα είναι να θέσουμε σε κίνδυνο τις ευαίσθητες πληροφορίες μας, χωρίς να γνωρίζουμε σε ποια χέρια θα καταλήξουν, τότε ίσως οι προτεραιότητες πρέπει να επανεκτιμηθούν ή τουλάχιστον να διερευνηθούν πιο αποφασιστικά για τα ελαττώματα του συστήματος.