ΑρχικήΕπιστήμηΑνακαλύφθηκαν συναισθηματικές καταστάσεις στα ψάρια

Ανακαλύφθηκαν συναισθηματικές καταστάσεις στα ψάρια

Ανακαλύφθηκαν συναισθηματικές καταστάσεις στα ψάρια.

Η εμφάνιση συναισθημάτων στα ζώα βρίσκεται υπό συζήτηση. Τώρα, μια συνεργατική έρευνα έδειξε για πρώτη φορά ότι τα ψάρια έχουν συναισθηματικές καταστάσεις που προκαλούνται από τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα.

Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, αποκαλύπτει ότι η ικανότητα εκτίμησης των συναισθηματικών ερεθισμάτων μπορεί να έχει μια απλούστερη νευρολογική βάση, η οποία διατηρήθηκε σε όλη την εξέλιξη των ζώων.

Η αξιολόγηση μιας συναισθηματικής κατάστασης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ενώ στους ανθρώπους, τα συναισθήματα γίνονται αισθητά συνειδητά και μπορούν να λεκτικοποιηθούν, δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί εάν τα ζώα μπορούν να αισθανθούν συναισθήματα.

Μια συναισθηματική κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από ένα συναίσθημα. Χαρακτηρίζεται από συμπεριφορικές, φυσιολογικές, νευρολογικές και γενετικές αλλαγές. Επομένως, είναι δυνατό να εκτελεστούν δοκιμές για να συναχθεί εάν η απάντηση σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα σχετίζεται με μια συναισθηματική κατάσταση. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα ζώα, δηλαδή πρωτεύοντα θηλαστικά και άλλου είδους θηλαστικά, παρουσιάζουν συναισθηματικές καταστάσεις, χωρίς να γνωρίζουν αν αυτή η διαδικασία είναι συνειδητή ή όχι.

Τώρα, η ομάδα με επικεφαλής τον Rui Oliveira, ερευνητής στο ISPA, IGC και Champalimaud, διερεύνησε εάν τα ψάρια, τα απλούστερα ζώα που είναι πιο απομακρυσμένα από τους ανθρώπους στην κλίμακα εξέλιξης, ανταποκρίνονται συναισθηματικά σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος τους

Οι δοκιμές διεξήχθησαν σε θαλάσσιες τσιπούρες, αφού πρώτα τα ψάρια εκπαιδεύτηκαν υπό ευνοϊκές ή δυσμενείς συνθήκες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν συναισθηματική κατάσταση. Αντίθετα με αυτό που αναμένεται σε μια μη συναισθηματική απόκριση, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ψάρια ανταποκρίθηκαν διαφορετικά στο ίδιο ερέθισμα ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο αξιολόγησαν το ερέθισμα.

Οι συναισθηματικές αντιδράσεις παρακολουθήθηκαν μέσω της αξιολόγησης της συμπεριφοράς, όπως η αλληλεπίδραση, το αίσθημα διαφυγής μεταξύ ψαριών, η μέτρηση των επιπέδων κορτιζόλης, η ορμόνη του στρες και η εκτίμηση των εγκεφαλικών περιοχών που ενεργοποιήθηκαν και οι οποίες είναι γνωστό ότι σχετίζονται με θετικές και αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις

“Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουν παρατηρηθεί φυσιολογικές και νευρομοριακές αποκρίσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα των ψαριών ως ανταπόκριση σε συναισθηματικά ερεθίσματα βασισμένα στη σημασία που έχει το ερέθισμα για τα ψάρια”, λέει ο Rui Oliveira.

Ο ερευνητής επισήμανε πως: «Η εμφάνιση της γνωστικής εκτίμησης ενός συναισθηματικού ερεθίσματος στα ψάρια σημαίνει ότι αυτή η γνωστική ικανότητα μπορεί να έχει υπολογιστικές απαιτήσεις απλούστερες από ό, τι έχει εξεταστεί μέχρι τώρα και μπορεί να έχουν εξελιχθεί περίπου 375 εκατομμύρια χρόνια πριν».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166