Ανακούφιση της ημικρανίας με Γιόγκα (έρευνα)

Ανακούφιση της ημικρανίας με Γιόγκα (έρευνα)

Μιας και πάντα είναι επίκαιρη η Ινδία για πολλούς και διάφορους λόγους, ας δούμε τι καλό μπορεί να κάνει η γιόγκα στην ανακούφιση της ημικρανίας.

Πραγματοποιήθηκαν διάφορες έρευνες σε 72 ενήλικες, οι οποίοι υπέφεραν από ημικρανίες. Στους μισούς από αυτούς συστήθηκε ειδική δίαιτα όπως και οδηγίες για την αντιμετώπιση του πόνου με αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

Οι υπόλοιποι το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν να ακολουθούν ένα πρόγραμμα γιόγκα για μια ώρα τη μέρα, σχεδόν καθημερινά.

Τρεις μήνες μετά, το γκρουπ της γιόγκα έδειξε σημαντική βελτίωση στη συχνότητα των κρίσεων και την ένταση τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν και τα συμπτώματα άγχους, στρες και κατάθλιψης, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα του Dr. P.J. John του πανεπιστημίου του Rajasthan στην Jaipur. Το δε άλλο γκρουπ, παρέμεινε σταθερό ή χειροτέρεψε.

Το χαμηλής έντασης πρόγραμμα γιόγκα και οι ασκήσεις αναπνοής πιστεύεται ότι επιδρούν θετικά στο νευρικό σύστημα και περαιτέρω έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η γιόγκα σταδιακά εξαλείφει διάφορες μορφές πόνου.

Γενικά οι άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανίες έχουν πολύ ένταση στο σώμα τους, ειδικά στην περιοχή του αυχένα και των ώμων. Γι’ αυτό και συγκεκριμένες στάσεις ανακουφίζουν τις ημικρανίες και παράλληλα βέβαια ενδυναμώνουν τις προβληματικές περιοχές.

Οι ασκήσεις αναπνοής είναι εξαιρετικές για χαλάρωση και για έλεγχο του πόνου. Μαθαίνοντας κάποιος να αναπνέει σωστά, ανακουφίζεται από τον πόνο και ηρεμεί. Έτσι μειώνονται τα επίπεδα άγχους, το οποίο είναι από τις βασικότερες αιτίες για τις ημικρανίες.

Ωστόσο για να μην μπερδεύουμε τα σώβρακα με τις γραβάτες, οφείλω από τη μεριά μου να αναφέρω σε όλους τους αγαπητούς μου αναγνώστες πως για οποιαδήποτε αντιμετώπιση κατά της ημικρανίας θα πρέπει πρώτα να συμβουλεύεστε τον προσωπικό σας γιατρό, και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του κατά γράμμα.

Κανείς δεν αμφισβητεί την δύναμη που έχει η γιόγκα, τόσο σε πνευματικό, όσο και σε σωματικό επίπεδο, εν τούτοις ακόμη η επιστημονική κοινότητα της Ελλάδος δεν την έχει εντάξει ως θεραπευτικό μέσο ενάντια σε κάποια ασθένεια.

Ημικρανία. Νικήστε την

Υποφέρετε από ημικρανία;

Η ημικρανία αποτελεί ένα νευρολογικό νόσημα ιδιαίτερα στις μέρες μας . Το γεγονός ότι το 11% του πληθυσμού της γης υποφέρει από ημικρανία κάνει επιτακτική την αντιμετώπισή της .

Τι είναι όμως ημικρανία;

Η ημικρανία αποτελεί μία μορφή κεφαλαλγίας, που εμφανίζεται περιοδικά και μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μέρες. Συνήθως , εντοπίζεται στο μισό κεφάλι και χειροτερεύει με τις καθημερινές δραστηριότητες. Μπορεί να συνοδεύεται από φωτοευαισθησία , εμετούς και ναυτία.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ενοχοποιούνται για τις ημικρανίες όπως:

  • η έλλειψη ύπνου
  • το άγχος
  • η κούραση και
  • η διατροφή

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή , κάποιες φορές είναι αναγκαίο να ψάξουμε και εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας , όπως η ομοιοπαθητική , ο βελονισμός ,η διατροφή και κυρίως η φυτοθεραπεία.

Φυτά που βοηθούν

Ένα από τα σημαντικότερα φυτά που βοηθούν στη θεραπεία της ημικρανίας είναι το χρυσάνθεμο. Χρησιμοποιούνται τα φύλλα νωπά , αλλά και η σκόνη αποξηραμένων φύλλων. Μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη της ημικρανίας , όσο και στη θεραπεία , χαλαρώνοντας τους μυς και μειώνοντας τη συχνότητα των ημικρανιών .Το χρυσάνθεμο μπορεί , όμως , να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί κατά τη χρήση του.

Η λεβάντα ένα από τα πιο γνωστά φυτά στην φυτοθεραπεία. Έχει ηρεμιστική και χαλαρωτική δράση και με τον τρόπο αυτό χαλαρώνει και βοηθάει στην αντιμετώπιση του εγκεφάλου.

Το δεντρολίβανο μπορεί να βοηθήσει στην ημικρανία τόσο σε χρήση του από το στόμα , όσο και με τοπική εφαρμογή.

Το υπέρικο ή βαλσαμόχαρτο είναι ένα ακόμη καταπραϋντικό του νευρικού συστήματος , γνωστό κυρίως για τις αντικαταθλιπτικές ιδιότητές του.

Τέλος , αντίστοιχα , με τη λεβάντα μπορούν να βοηθήσουν το χαμομήλι και η πασσιφλόρα , δύο βότανα που ευρέως χρησιμοποιούνται ως ήπια ηρεμιστικά και σε αϋπνίες , άγχος και νευρικότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας