Αντιμετωπίζοντας τον καταρράκτη με λέιζερ

Αντιμετωπίζοντας τον καταρράκτη με λέιζερ

Καθώς τα χρόνια περνούν, πολλοί άνθρωποι καλούνται να αντιμετωπίσουν την πάθηση του καταρράκτη. Στην οφθαλμολογική αυτή πάθηση ο φακός του ματιού που βρίσκεται στο πίσω μέρος της ίριδας θολώνει και τότε παρατηρείται μια σταδιακή απώλεια της όρασης. Είναι απαραίτητο ο φακός του οφθαλμού να είναι καθαρός εφόσον επηρεάζει την εικόνα που δημιουργείται στον αμφιβληστροειδή. Στην περίπτωση λοιπόν που ο φακός γίνει θολός, χάνεται η διαύγεια της εικόνας στον αμφιβληστροειδή και τότε ο/η ασθενής αντιμετωπίζει την πάθηση του καταρράκτη η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή αλλά μόνο με χειρουργική επέμβαση με την οποία επιτυγχάνεται γρήγορη ανάρρωση και αποκατάσταση.

Συμπτώματα

Ο καταρράκτης έχει αργή εξέλιξη και το θάμπωμα των ματιών γίνεται σταδιακά και με αργούς ρυθμούς καθώς περνούν τα χρόνια. Για το λόγο αυτό είναι πιθανόν οι ασθενείς να μην το συνειδητοποιήσουν. Έτσι λοιπόν:

  • Όταν η όραση σας δεν είναι σαφής τόσο στις κοντινές αποστάσεις όσο και στις μακρινές
  • Όταν τα χρώματα που βλέπετε γύρω σας χάσουν τη ζωντάνια τους
  • Όταν μειωθεί η όρασή σας το βράδυ
  • Όταν δυσκολεύεστε στη νυχτερινή οδήγηση λόγω ανακλάσεων
  • Όταν βλέπετε διπλά ακόμα και μόνο με το ένα μάτι (Διπλωπία)
  • Όταν προβαίνετε σε συχνές αλλαγές γυαλιών.

Τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε μια εξέταση για την πάθηση του καταρράκτη ώστε να αποφασίσετε με τον ιατρό σας αν πρέπει να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση του προβλήματος. Θα καταλάβετε ότι ο καταρράκτης σας είναι ώριμος για επέμβαση όταν σας περιορίσει λειτουργικά και αντιληφθείτε απώλεια της όρασής σας ώστε να μην μπορείτε να πραγματοποιείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες όπως είναι η ανάγνωση, η οδήγηση, η ενασχόληση με τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή, η επαγγελματική σας δραστηριότητα κ.α.

Η διαδικασία αφαίρεσης του καταρράκτη

Είναι γεγονός ότι ο καταρράκτης δεν υποχωρεί από μόνος του παρά εξελίσσεται δημιουργώντας μεγαλύτερη ανάγκη για την αντιμετώπισή του και την αποκατάσταση της όρασης καθώς και για τη δυνατότητα θεραπείας άλλων οφθαλμολογικών παθήσεων όπως είναι ο βυθός του οφθαλμού. Λόγω της εξέλιξης της ιατρικής χειρουργικής, η επέμβαση ματιών για τον καταρράκτη έχει απλοποιηθεί και έτσι δεν υπάρχει λόγος οι ασθενείς να το αναβάλουν μέχρι να προχωρήσει πολύ το πρόβλημα υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους.

Δύο είναι οι βασικές μέθοδοι αφαίρεσης του καταρράκτη

  1. Η εξωπεριφακική μέθοδος αφαίρεσης καταρράκτη κατά την οποία πραγματοποιείται η μηχανική αφαίρεση του καταρράκτη με μια ευμεγέθη τομή και η τοποθέτηση του ενδοφακού. Στην περίπτωση αυτή χρειάζονται ράμματα για την επούλωση της τομής η οποία είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την αυτή στη μέθοδο της φακοθρυψίας η οποία περιγράφεται παρακάτω.
  2. Η επέμβαση με μικροσκοπικές τομές στον κερατοειδή που πραγματοποιούνται με laser ή υπερήχους (φακοθρυψία). Με τη βοήθεια της επέμβασης των ματιών με το laser ή τους υπερήχους, ο καταρράκτης κομματιάζεται και τα υπολείμματα απορροφούνται από ένα ειδικό εργαλείο χωρίς να χρειάζεται να γίνουν επιπλέον τομές. Στη συνέχεια ο εσωτερικός φακός (ενδοφακός) τοποθετείται στη μεμβράνη του αρχικού φακού και σταθεροποιείται. Υπάρχουν διάφορα είδη ενδοφακών που χρησιμοποιούνται ανάλογα με την κάθε περίπτωση όπως είναι οι μονοεστιακοί (εστιάζουν σε μια συγκεκριμένη απόσταση), οι πολυεστιακοί (οι οποίοι βοηθούν στη μακρινή όραση), οι αστιγματικοί (οι οποίοι βοηθούν και στη διόρθωση του αστιγματισμού) και γενικότερα ενδοφακοί οι οποίοι διαμορφώνονται στα μέτρα του ματιού του κάθε ασθενή. Η μέθοδος αντιμετώπισης του καταρράκτη με φακοθρυψία θεωρείται πιο απλή διότι οι τομές είναι μικρές, έχουμε σύντομη επαναφορά της όρασης, δεν υπάρχουν ράμματα και το μάτι είναι υγιές και ισχυρό σε άλλα τραύματα.

Ανάρρωση

Μετά το πέρας της εγχειρητικής διαδικασίας και αφού περιμένετε περίπου μια ώρα για την αναχώρησή σας, θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί για τα επόμενα 24ωρα. Ο υπεύθυνος ιατρός σας θα σας δώσει τις μετεγχειρητικές συμβουλές που θα πρέπει συνεπώς να ακολουθήσετε. Θα σας χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή που συνήθως περιλαμβάνει σταγόνες. Τις πρώτες μέρες θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί/ες στις δραστηριότητές σας, να μην έρθετε σε επαφή με τα μάτια σας, να μην καταναλώσετε αλκοόλ και να μην κουραστείτε σηκώνοντας βάρος γιατί μπορεί να ανεβάσετε πίεση.

Μετά από την πλήρη ανάρρωσή σας, θα είστε σε θέση να επιστρέψετε ολοκληρωτικά στην καθημερινή σας ζωή απολαμβάνοντάς την ακόμα περισσότερο εφόσον θα είστε σε θέση να βλέπετε πιο καθαρά και τα χρώματα γύρω σας θα φαίνονται πιο έντονα και ζωντανά.

Προηγούμενο άρθροΤι είναι Γλαύκωμα. Τύποι γλαυκώματος
Επόμενο άρθροPiaggio Beverly S 300
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας