ΑρχικήΕπιστήμηΑντιμικροβιακός ο φούρνος μικροκυμάτων

Αντιμικροβιακός ο φούρνος μικροκυμάτων

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ένα αποτελεσματικό όπλο ενάντια στα μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση και δεν είναι άλλο από τον φούρνο μικροκυμάτων.

Όπως λένε σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental Health, βάζοντας στον φούρνο μικροκυμάτων τα σφουγγαράκια κουζίνας για δύο λεπτά είναι αρκετό για να σκοτώσει το 99% των παθογόνων μικροβίων. Υποστηρίζουν ότι η θερμότητα, και όχι η ακτινοβολία, ευθύνεται για την αποστειρωτική δράση του φούρνου μικροκυμάτων.

Τα σφουγγαράκια και τα πιατόπανα είναι η συνηθέστερη πηγή των μικροβίων που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Υπολογίζεται ότι ένα σφουγγαράκι κουβαλάει πάνω του περίπου 10.000 βακτήρια ανά 2,5 τετραγωνικά εκατοστά, πράγμα που σημαίνει ότι αν αυτά τα μικρόβια δεν εξουδετερωθούν ενδεχομένως να μεταφερθούν κάποια στιγμή και στην τροφή που θα φάμε και τελικά να εισέλθουν μέσα τον οργανισμό μας.

Ο καθηγητής Gabriel Britton και οι συνάδελφοι του στο Πανεπιστήμιο της Φλόριδας, μόλυναν σφουγγαράκια κουζίνας βουτώντας τα σε βρώμικο νερό που περιείχε βακτήρια, ιούς και πρωτοζωικά παράσιτα. Στη συνέχεια, τα τοποθέτησαν στον φούρνο μικροκυμάτων για διάφορα χρονικά διαστήματα. Όπως διαπίστωσαν, μετά από δύο λεπτά, το 99% των βακτηρίων είχε απενεργοποιηθεί.

Συνεπώς, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της συγκεκριμένης επιστημονικής ομάδας, ο φούρνος μικροκυμάτων έχει την θετική ιδιότητα να σκοτώνει τα μικρόβια και τους ιούς με συνοπτικές διαδικασίες. Εν ολίγοις, μία εύκολη και απλή μέθοδος που μπορεί να τη χρησιμοποιήσει η μέση νοικοκυρά για να προβαίνει (κατά κάποιο τρόπο) σε αποστείρωση των σφουγγαριών που πλένουμε τα πιάτα, και μάλιστα ανέξοδα, αφού αυτή η τακτική δεν κοστίζει απολύτως τίποτα, πέρα από το ρεύμα που θα κάψουμε για αυτά τα δύο λεπτά.

Δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι ο σωστός καθαρισμός των σκευών που τρώμε το φαγητό είναι καθοριστικής σημασίας για την προστασία της υγείας μας, και πάντα θα πρέπει να ακολουθούμε ένα σωστό πρωτόκολλο που θα έχει τα εχέγγυα να απομακρύνει όλους αυτούς τους ιούς και τα μικρόβια για να αποφύγουμε ενδεχόμενες δυσάρεστες καταστάσεις.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166