ΑρχικήΨυχαγωγίαΜουσικήΜουσική: Μουσεία που «ακούγονται»

Μουσική: Μουσεία που «ακούγονται»

Τα αποκαΐδια της κιθάρας που έκαψε ο Χέντριξ επί σκηνής, ένα βιολί Στραντιβάριους, μια λατέρνα, ένα αλλόκοτο όργανο από την Αφρική, τα γάντια του Μάικλ Τζάκσον, τα μαύρα γυαλιά του Ρόι Όρμπισον, το παπιγιόν του Φρανκ Σινάτρα, ο πρώτος δίσκος 78 στροφών κι ένα γραμμόφωνο που μπορεί να τον παίξει. Ένας ολόκληρος κόσμος, μια μυθολογία που συνεχώς μεγαλώνει, η μουσική κουλτούρα του 20ού αιώνα, και όχι μόνο, βρήκε καταφύγιο σε δεκάδες μουσεία τα οποία έχουν σκοπό να μας θυμίσουν τι ακριβώς συνέβη.

Ούτως ή άλλως η ποπ κουλτούρα συνδέθηκε απόλυτα με τον φετιχισμό και χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παραμυθιάζονται με ένα εξώφυλλο δίσκου που έχει τις υπογραφές του συγκροτήματος, ένα μπλουζάκι που φόρεσε κάποτε ένας ροκ σταρ, τη μηχανή του Πίτερ Φόντα στον «Ξένοιαστο καβαλάρη» ή το πιάνο του Λένον με το οποίο συνέθεσε το «Imagine».

Πολλά από αυτά τα «θύματα» της μουσικής memorabilia δημιούργησαν σιγά σιγά μια μεγάλη και σπάνια συλλογή κι αποφάσισαν να ανοίξουν ένα μουσείο εκθέτοντας τη συλλογή τους. Για το ροκ εν ρολ, τη σόουλ, το μπλουζ υπάρχουν δεκάδες μικρά μουσεία βασισμένα σε ιδιωτικές συλλογές και σε «μανιακούς» της μουσικής μυθολογίας. Πολλοί προτίμησαν να δημιουργήσουν ένα εστιατόριο ή ένα καφέ κι εκεί να εκθέσουν την πραμάτεια τους – ιδέα στην οποία βασίζεται και η παγκόσμια αλυσίδα Hard Rock Café, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει κι από το αθηναϊκό μαγαζί της οδού Φιλελλήνων.

Το καλοκαίρι του 2009 ανακοινώθηκε το μουσείο για τους Abba στη Στοκχόλμη, πράγμα φυσικό για ένα γκρουπ που υπήρξε «το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας» για αρκετά χρόνια. Εκεί θα φιλοξενούνται τα κοστούμια του συγκροτήματος, αρχειακό υλικό και κάθε είδους αξιομνημόνευτα αντικείμενα, καθώς και ένα πιστό αντίγραφο του στούντιο στο οποίο ηχογραφούσαν. Το κόστος της επένδυσης έχει ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια ευρώ, αλλά οι οργανωτές αναφέρουν πως έχουν πάνω από 500.000 επισκέπτες τον χρόνο. Ο μύθος τους φτουράει ακόμα. Φυσικά δεν είναι οι πρώτοι.

Εδώ και χρόνια το σπίτι του θρυλικού Έλβις Πρίσλεϊ είναι μουσείο, όπως και το σπίτι του Τζέρι Λι Λιούις, αλλά και πολλών ακόμη σπουδαίων μουσικών του παρελθόντος. Κυρίως στις ΗΠΑ, όπου η μουσική βιομηχανία είναι εθνικό προϊόν, υπάρχουν εκατοντάδες μουσεία με αντικείμενο τη μουσική σε όλες της τις εκδοχές, από τις πιο παραδοσιακές όπως το bluegrass και η country ως τις πιο σύγχρονες όπως το rock ‘n’ roll και η soul. Μουσεία που ανήκουν σε Πανεπιστήμια, σε ιδιώτες, σε εμπορικές επιχειρήσεις, σε ψυχαγωγικά πάρκα, ακόμη και σε Δήμους – πράγμα φυσιολογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλές αμερικανικές πόλεις είναι ταυτισμένες με κάποιο μουσικό είδος, όπως το Νάσβιλ με την κάντρι και το Σικάγο με το μπλουζ.

Πιο γνωστό και φημισμένο φυσικά είναι το Rock and Roll Hall of Fame + Museum στο Κλίβελαντ, κυρίως επειδή κάθε χρόνο τιμά τη συνολική προσφορά μουσικών και συγκροτημάτων κάνοντάς τους μέλη του, αναγνωρίζοντας έτσι την επίδρασή τους στη μουσική ιστορία του ροκ εν ρολ.

Όπως συνήθως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις (στα Όσκαρ ή και σε άλλα δημοφιλή βραβεία), υπάρχουν πολλές αμφισβητήσεις για τις επιλογές, για τον τρόπο που γίνονται, για τις ισορροπίες που τηρούνται και όλα τα σχετικά,θαμπώνοντας τη λάμψη των επιλογών του Rock and Roll Hall of Fame, αλλά παρ’ όλα αυτά παραμένει ένας δυνατός θεσμός. Όλοι οι τιμώμενοι παραδίδουν κάποιο μουσικό ή άλλο αντικείμενο κι έτσι το μουσείο που έχει στηθεί από αυτόν τον οργανισμό είναι από τα πιο πλούσια για τα «θύματα» του ροκ μύθου.

Με την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκαν παρόμοιοι φορείς και για άλλα είδη μουσικής, όμως δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν την ίδια δημοσιότητα και γοητεία. Σε αυτόν τον κατακλυσμό από μουσικά μουσεία, η Ελλάδα, με μουσική παράδοση χιλιάδων χρόνων, απαντάει με ένα μικρό μουσείο λαϊκών οργάνων στην Πλάκα (Διογένους 1-3), ενώ φημολογείται και η δημιουργία μουσείου για την ιστορία των ελληνικών ηχογραφήσεων στα κτίρια του εργοστασίου της Columbia στη Ριζούπολη.

Όσοι όμως ταξιδεύουν στον κόσμο μπορούν να περάσουν αρκετές ώρες σε ευρωπαϊκά ή αμερικανικά μουσεία, τα οποία εκτός από τις εκθέσεις οργανώνουν συναυλίες, εκδηλώσεις, σεμινάρια, κάνουν μουσικές εκδόσεις και δουλεύουν οργανωμένα για να συντηρήσουν ένα μύθο.

Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα δώσει σε όποιον ενδιαφέρεται πάρα πολλές πληροφορίες και προορισμούς για κάθε είδος μουσικής. Να μερικά παραδείγματα:

  • National Music Museum: Περιλαμβάνει μεγάλη συλλογή 14.000 μουσικών οργάνων απ’ όλο τον κόσμο, κυρίως όμως από την Αμερική και την Ευρώπη, που φιλοξενούνται στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ντακότα.
  • Mechanical Music Museum – Blacksmith Road, Cotton, Stowmarket, IP14 4QN:
  • Ένα ενδιαφέρον μουσείο στην Αγγλία που συγκεντρώνει ξεχασμένα μουσικά «μηχανήματα», όπως λατέρνες και ανάλογα όργανα, μέχρι μουσικά κουτιά.
  • Texas Music Museum – 1009Ε. 11th Street, Austin, TX 78702: Όλη η ιστορία της μουσικής που αφορά την ευρύτερη περιοχή και έχει μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο γιατί υπάρχει μεγάλη παράδοση σε πολλά είδη, αλλά κι επειδή το Τέξας, γνωστό και ως το «μοναχικό αστέρι» στη σημαία των ΗΠΑ, έχει μια μουσική ιδιαιτερότητα.
  • International Bluegrass Music Museum – 117 Daviess street, Owensboro – Kentucky 42303: Ένα από τα πλέον παραδοσιακά μουσικά είδη, το οποίο επηρέασε από την κάντρι ως το ροκ εν ρολ, δεν θα μπορούσε παρά να έχει το δικό του μουσείο στη «σωστή» περιοχή.
  • Musikmuseet – Sibyllegatan 2, Box 16326, Στοκχόλμη: Ένα χαρακτηριστικό δείγμα μουσείου για την ευρωπαϊκή μουσική παράδοση, με έμφαση φυσικά στην ευρύτερη περιοχή, που αναπτύχθηκε τον 17ο και 18ο αιώνα.

Stax Museum of American Soul Music – 926 E. McLemore Ave. Memphis TN 38106: Η θρυλική δισκογραφική εταιρεία, η οποία στην ουσία δημιούργησε τη σόουλ και από την ετικέτα της κυκλοφόρησαν μερικοί από τους πιο σπουδαίους δίσκους του είδους, δικαιούται να στήσει ένα μουσείο γεμάτο από σόουλ αναμνήσεις κάθε είδους.

  • Delta Music Museum – 218 Louisiana Ave. Ferriday, LA 71334: Στο Δέλτα του Μισισιπή γεννήθηκε και εξελίχθηκε η υπόθεση μπλουζ για την Αμερική και είναι αυτονόητο ένα αντίστοιχο μουσείο στη Λουϊζιάνα.
  • Cité de la musique – 221, avenue Jean Jaurès 75019, Παρίσι: Το πιο οργανωμένο μουσικό μουσείο της Γαλλίας, μιας χώρας που αν και δεν της φαίνεται έχει μεγάλη μουσική παράδοση.
  • Museu de la Musica – C. Padilla 155, 2n, Βαρκελώνη: Όπως είναι φυσικό τα μουσικά μουσεία στην Ισπανία είναι αρκετά, εδώ όμως μπορεί κανείς να δει τη μεγάλη παράδοση της περιοχής.
  • Experience Music Project – 325 Fifth Ave. Seattle – WA 98109: Ο συνιδρυτής της Microsoft Πολ Άλεν, πάμπλουτος αλλά και μανιώδης «ροκάς», δημιούργησε στο Σιάτλ ένα εντυπωσιακό και πολύ σύγχρονο μουσείο για τη ροκ ιστορία με πολλές interactive δραστηριότητες και εντυπωσιακά εκθέματα.
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166