Αντισυλληπτικό τηλεχειριστήριο για ανδρική αντισύλληψη

Αντισυλληπτικό τηλεχειριστήριο για ανδρική αντισύλληψη

Αυστραλοί επιστήμονες εργάζονται εδώ και αρκετό καιρό για τη δημιουργία μιας άκρως επαναστατικής μεθόδου ανδρικής αντισύλληψης. Πρόκειται για την πρώτη «εξ αποστάσεως» μέθοδο ελέγχου της ροής των σπερματοζωαρίων, η οποία θα επιτρέπει σε έναν άνδρα να διακόπτει και να επανεκκινεί κατά βούληση τη ροή των σπερματοζωαρίων του με τη βοήθεια ενός τηλεχειριστηρίου!

Το πρωτότυπο αυτό ερευνητικό πρόγραμμα διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία και βασίστηκε στη συστηματική μελέτη των ανδρικών μεθόδων αντισύλληψης.

Πέρα από την επινόηση του κλασικού προφυλακτικού, οι εναλλακτικές μέθοδοι αντισύλληψης για τον άνδρα είναι ελάχιστες. Μία από αυτές είναι η βασεκτομή, μια βάρβαρη και ενίοτε επώδυνη μέθοδος ανδρικής στειροποίησης, που εμποδίζει τα σπερματοζωάρια να ενωθούν με το σπέρμα, διακόπτοντας τις οδούς που οδηγούν σε αυτό (απολίνωση των σπερματικών πόρων). Άνδρες που οικειοθελώς υποβάλλονται σε αυτή την επέμβαση είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκαταστήσουν τη γονιμότητά τους αν αλλάξουν γνώμη. Εξάλλου τα ποσοστά επιτυχίας τέτοιων αντίστροφων χειρουργικών επεμβάσεων αποκατάστασης (αναστόμωση των σπερματικών πόρων) είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Οι Αυστραλοί ειδικοί αντίθετα επινόησαν μια μικροσκοπική βαλβίδα, η οποία όταν τοποθετηθεί στους σπερματικούς πόρους μπορεί να εμποδίζει την κυκλοφορία των σπερματοζωαρίων. Σε αυτή την περίπτωση, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει με τη βασεκτομή, δεν πρόκειται για κάτι οριστικό: αρκεί ένα κλικ στο ειδικό τηλεχειριστήριο για να απενεργοποιηθεί η αποφρακτική βαλβίδα.

Η αρχή λειτουργίας αυτού του μηχανισμού είναι αρκετά απλή: η αποφρακτική βαλβίδα είναι φτιαγμένη από σιλικόνη και μπορεί να ρυθμίζεται μέσω ραδιοκυμάτων. Ανάλογα με την εντολή που δέχεται από το τηλεχειριστήριο (άνοιξε ή κλείσε) διαστέλλεται φράζοντας τους σπερματικούς πόρους, ή συστέλλεται επιτρέποντας τη φυσιολογική ροή των σπερματοζωαρίων. «Είναι σαν να ανοίγεις και να κλείνεις την τηλεόραση», υποστηρίζει υπερήφανος ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Ντέρεκ Αμποτ. Με μία λεπτή διαφορά, όπως προσθέτει: «Αυτό το τηλεχειριστήριο δεν θα πρέπει να το παρατάμε οπουδήποτε στο σπίτι, γιατί ένα απλό πάτημα του κουμπιού μπορεί να οδηγήσει σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη»!

Το κυριότερο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης αντισυλληπτικής μεθόδου είναι το μικροσκοπικό μέγεθος της βαλβίδας: είναι όση μισός κόκκος ρυζιού, γι’ αυτό η τοποθέτησή της μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία μέσω μιας απλής σύριγγας.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η φάση του σχεδιασμού της βαλβίδας, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο και κατόπιν να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά της σε πειραματόζωα (χοίρους και πρόβατα). Αν όλα πάνε καλά, η εφαρμογή της θα επεκταθεί και σε ανθρώπους εθελοντές. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια ριζική αναβάθμιση της επίδρασης του ζάπινγκ στη ζωή των ανδρών!