Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε και υπέγραψε δύο νομοσχέδια που ουσιαστικά επιβάλλουν έμμεση λογοκρισία στη χώρα και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που κινδυνεύουν οι απλοί πολίτες να μπουν στη φυλακή εάν γράψουν κάτι στο διαδίκτυο εναντίον του κράτους.
Το πρώτο νομοσχέδιο απαγορεύει την διάδοση και την δημοσίευση ψευδών ειδήσεων, ενώ το δεύτερο καθιστά παράνομο να προσβάλει κάποιος τους δημόσιους αξιωματούχους της Ρωσίας.
Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου αναφέρουν ό,τι η Ρωσία δεν υπήρξε ποτέ πραγματικά μια φιλελεύθερη δημοκρατία. Δεν διαθέτει ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα και η κυβέρνηση έχει βρει διάφορες τεχνικές για να παρενοχλεί και να εκφοβίζει τα ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη χώρα που διαφωνούν με τις απόψεις της κυβέρνησης.
Ωστόσο η νέα νομοθεσία δίνει στη ρωσική κυβέρνηση πιο δυναμικά εργαλεία για να επιβάλει λογοκρισία στο διαδίκτυο. Η αναλύτρια Μαρία Σνεγκόγουα ανέφερε στην The Washington Post ό,τι η νομοθεσία “επεκτείνει σημαντικά τον έλεγχο της ελεύθερης γνώμης, που σημαίνει πως οι πολίτες πλέον θα πρέπει να προσέχουν τι γράφουν στο διαδίκτυο”.
Συγκεκριμένα, ο δεύτερος νόμος που θεσπίστηκε και τέθηκε σε ισχύ από εχθές, απαγορεύει στους χρήστες του διαδικτύου να δημοσιεύουν υλικό που δείχνει «σαφή ασέβεια για την κοινωνία, το κράτος, τα εθνικά σύμβολα, το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τους φορείς που ασκούν κρατική εξουσία. Οι παραβάτες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με χρηματικό πρόστιμο και ποινή φυλάκισης.
Ένα άρθρο της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας The Moscow Times αναφέρει πως πλέον θα τιμωρούνται και οι προσβολές εναντίον του ίδιου του Πούτιν σύμφωνα με το νέο νόμο. Η τιμωρία μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 300.000 ρούβλια (4.700 δολάρια) και 15 ημέρες στη φυλακή (Να σημειωθεί δε πως αυτή η ολιγοήμερη ποινή φυλάκισης δεν είναι εξαγοράσιμη).
Ενώ ο πρώτος νόμος ουσιαστικά απευθύνεται στις ενημερωτικές ιστοσελίδες που δημοσιεύουν “αναξιόπιστες πληροφορίες” και πλέον οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν χρηματικό πρόστιμο ύψους 1,5 εκατομμύρια ρούβλια (23.000 δολάρια).
Ο αναλυτής Matthew Rojansky δήλωσε στην The Washington Post: «Ποτέ κατά το παρελθόν, η Ρωσία δεν είχε επιβάλει σημαντικούς περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο. Επομένως ήταν ένα πεδίο όπου η γενική ποικιλομορφία της γνώμης και η ελεύθερη έκφραση, ενοχλούσε αφάνταστα τη ρωσική κυβέρνηση. Έτσι μέσω αυτών των δύο νομών τα πράγματα αλλάζουν άρδην στη Ρωσία».
Εν ολίγοις, από εδώ και πέρα η ρωσική κυβέρνηση θα έχει «πρακτικά απεριόριστη εξουσία πάνω σε αυτό το ζήτημα, και το αρνητικό αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι ό,τι πλέον κανείς δεν θα μπορεί να διαμαρτύρεται δημόσια ενάντια σε οποιαδήποτε απόφαση που λαμβάνει το κράτος.