Απαλλάξτε το κατοικίδιο σας από τις αλλεργίες

Απαλλάξτε το κατοικίδιο σας από τις αλλεργίες

Μήπως το κατοικίδιο σας έχει… φαγούρα; Ανακουφίστε το από όλα τα αλλεργικά συμπτώματα που το ταλαιπωρούν.

Πολλοί ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν ότι το κατοικίδιο τους μπορεί να έχει αλλεργίες. Συχνά, για παράδειγμα, αποδίδουν τη φαγούρα που τα ταλαιπωρεί σε ψύλλους. Σύμφωνα όμως με στοιχεία της μεγάλης αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας για ζώα VPI, τα τελευταία χρόνια οι αλλεργίες έχουν αναδειχτεί στο πιο συχνό κτηνιατρικό πρόβλημα.

Κοινά συμπτώματα

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα είναι ο κνησμός, η δυσκολία αναπνοής και οι δερματικές αλλοιώσεις. Οι κτηνίατροι αναφέρουν για παράδειγμα ακραίες καταστάσεις όπου η φαγούρα είναι τόσο έντονη, που ο σκύλος, στην προσπάθειά του να ανακουφιστεί, ξύνεται ιδιαίτερα έντονα και ματώνει το δέρμα του.

Τι να κάνετε εσείς

Αρχικά, να εντοπίσετε την πιθανή αιτία που προκαλεί την αλλεργία:

  1. Αποκλείστε καταρχήν την πιθανότητα ύπαρξης ψύλλων.
  2. Παρατηρήστε την περιοχή του σώματός του όπου εντοπίζονται τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, αν ο σκύλος σας έχει φαγούρα στην κοιλιακή χώρα, μήπως του αρέσει να ξαπλώνει σε κάποιο καινούριο χαλί;
  3. Σκεφτείτε προσεκτικά τι αλλάξατε πρόσφατα στο περιβάλλον ή τις συνήθειες του ζώου σας (π.χ. νέο σαμπουάν, άλλη μάρκα τροφής, κάποιο πουλοβεράκι για το σκύλο).

Στον κτηνίατρο

Καταγράψτε όλες αυτές τις πληροφορίες και συζητήστε τις με τον κτηνίατρο. Αυτός θα υποβάλει το ζωάκι σε ειδικά αλλεργικά τεστ και εξετάσεις αίματος, ώστε να επιβεβαιώσει τα αλλεργιογόνα. Έτσι, ίσως σας συστήσει φάρμακα σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή.

Προσοχή: Μην προσπαθήσετε να κάνετε μόνοι σας τη διάγνωση και να θεραπεύσετε την αλλεργία του κατοικίδιού σας. Τα στεροειδή, π.χ., μπορεί να σταματήσουν τον κνησμό, αλλά μακροπρόθεσμα ίσως είναι επικίνδυνα για τη ζωή του.

Σε αυτό το σημείο θεωρώ υποχρέωση μου να επισημάνω ότι σε περίπτωση που βιώνετε οικονομικές δυσκολίες και δεν έχετε τα χρήματα να πάτε το κατοικίδιο σας στο γιατρό, θα είναι αμαρτία να αφήσετε καημένο το ζώο να ταλαιπωρείται από τα οποιαδήποτε προβλήματα υγείας το ταλανίζουν, αφού θα είσαστε υπεύθυνοι για ότι του συμβεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας