Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ανακοίνωσαν μέσω του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πώς θα αποχωρήσουν από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty ή εν συντομία INF), και μπορεί να έχει ως αρνητικό αποτέλεσμα να καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, φέρνοντας ολόκληρο τον πλανήτη πιο κοντά σε ένα πυρηνικό πόλεμο.
Με τον τερματισμό της συμφωνίας INF, η Ουάσιγκτον ίσως δημιουργήσει το γνωστό φαινόμενο ντόμινο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο κι άλλες τέτοιου είδους συμφωνίες ορόσημο, όπως η συνθήκη Strategic Arms Reduction Treaty (START) και να καταρρεύσει ο υπάρχοντας μηχανισμός μη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.
Η τρέχουσα συνθήκη START, η οποία περιορίζει την ανάπτυξη όλων των τύπων πυρηνικών όπλων, πρόκειται να λήξει το 2021. Ο Κοσάτσεφ, ο οποίος προεδρεύει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Άνω Βουλής στην Ρωσία, προειδοποίησε ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα βάζει σε κίνδυνο ολόκληρη την ανθρωπότητα και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξει χάος με άγνωστες συνέπειες, χωρίς να γνωρίζουμε πού θα οδηγήσει ετούτη η κατάσταση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ ανακοίνωσε τις προθέσεις του να τερματίσει τον INF, επικαλούμενος υποτιθέμενες παραβιάσεις της συμφωνίας από τη Ρωσία και την Κίνα, κάτι που φυσικά οι υποτιθέμενες εμπλεκόμενες πλευρές το αρνούνται κατηγορηματικά.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί πώς δήθεν υπονομεύει τη συνθήκη, επισημαίνοντας ότι το Τράμπ δεν προσκόμισε μέχρι τώρα κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να αποδεικνύει περίτρανα τις κατηγορίες.
Επιπλέον, οι Ρώσοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι η ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων εκτόξευσης Mk 41 που διαθέτουν οι Η.Π.Α. και τα έχει στήσει στην Ευρώπη εναντίον της Ρωσίας είναι αυτά στην πραγματικότητα που παραβιάζουν τη συμφωνία.
Η περίφημη συνθήκη INF υπογράφηκε το 1987 από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν και τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Η συμφωνία απαγορεύει ουσιαστικά στα συμβαλλόμενα μέρη τη δημιουργία και την ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς όλων των τύπων. Σύμφωνα με τις διατάξεις, οι ΗΠΑ ήταν υποχρεωμένες να καταστρέψουν τους βαλλιστικούς πυραύλους Pershing I και II και τους BGM-109G Gryphon. Η Μόσχα, εν τω μεταξύ, υποσχέθηκε να απομακρύνει το SS-20 και αρκετούς άλλους τύπους πυραύλων από το πυρηνικό του οπλοστάσιο.