Η απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλκέτ Ριζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο για δεύτερη φορά μέσα σε δυόμιση χρόνια, έκανε το γύρο του κόσμου μέσα από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.
Οι δύο κακοποιοί, όμως δεν είναι οι μόνοι που έχουν καταφέρει να αποδράσουν από τις φυλακές με αυτόν τον τρόπο, καθώς παρόμοιες αποδράσεις από σωφρονιστικά καταστήματα ανά τον κόσμο έχουν γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν, ενώ «πρωταθλήτρια» στις θεαματικές αποδράσεις αναδεικνύεται η Γαλλία, σύμφωνα και με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.
Η πρώτη, διεθνώς, απόδραση με ελικόπτερο σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 1973, στην Ιρλανδία, όταν σημειώθηκε αεροπειρατεία σε ένα ελικόπτερο από μέλος του IRA, που ανάγκασε τον πιλότο να το προσγειώσει στο προαύλιο των φυλακών Mountjoy. Τρία μέλη του IRA, που ήταν έγκλειστοι στις φυλακές, κατόρθωσαν να επιβιβαστούν στο ελικόπτερο και να αποδράσουν.
Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, τον Ιανουάριο του 1983, τρεις άνδρες συνελήφθησαν για την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Pentridge, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Οι τρεις κρατούμενοι είχαν σχεδιάσει να αποδράσουν από τις φυλακές αρχικά με ελικόπτερο, στη συνέχεια θα επιβιβάζονταν σε αυτοκίνητο το οποίο θα τους μετέφερε ως το Σίδνεϊ, από όπου θα έφευγαν με ένα γιοτ για τη Μανίλα. Το σχέδιό τους όμως δεν πέτυχε.
Τον Μάιο του 1986, ένας κρατούμενος στις φυλακές Le Sante, στη Γαλλία, ανέβηκε στην οροφή, απειλώντας τους φρουρούς με ψεύτικο πιστόλι και ψεύτικες χειροβομβίδες. Εκεί τον περίμενε ένα ελικόπτερο, με πιλότο τη σύζυγό του, που τον μετέφερε σε ένα κοντινό γήπεδο ποδοσφαίρου και ακολούθως επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο που τους περίμενε εκεί. Στα τέλη της ίδιας χρονιάς, ο συγκεκριμένος δραπέτης ενεπλάκη σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τις αρχές, στη διάρκεια μιας ληστείας. Ο ίδιος τραυματίστηκε σοβαρά και έπεσε σε κώμα, ενώ η σύζυγός του και συνεργός του στην απόδραση συνελήφθη.
Τον Νοέμβριο του 1986, ο Ronald J. McIntosh, έφυγε περπατώντας από ένα σωφρονιστικό κατάστημα στις ΗΠΑ και στη συνέχεια έκλεψε ένα ελικόπτερο και το χρησιμοποίησε για να βοηθήσει τη Samantha Lopez να αποδράσει από φυλακή ανατολικά του Σαν Φρανσίσκο, στις ΗΠΑ. Ωστόσο δέκα μέρες μετά την απόδραση συνελήφθησαν και οι δύο.
Η επόμενη απόδραση με ελικόπτερο έγινε από δύο κρατούμενους το Δεκέμβριο του 1987 από τις φυλακές Gartree, στη Μεγάλη Βρετανία. Ένας εκ των δραπετών συνελήφθη δέκα μέρες μετά την κινηματογραφική απόδραση, ενώ οι αρχές χρειάστηκαν 13 μήνες για να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον έτερο δραπέτη.
Τον Αύγουστο του 1989, δύο κρατούμενοι κατάφεραν να αποδράσουν από τις φυλακές του Κολοράντο στις ΗΠΑ, με ελικόπτερο, ωστόσο οι αρχές τους εντόπισαν και τους συνέλαβαν λίγο καιρό αργότερα στη Νεμπράσκα.
Με ελικόπτερο αποπειράθηκε να αποδράσει ακόμη ένας κρατούμενος από τις φυλακές του Μαϊάμι, στις ΗΠΑ, το 1990. Η προσπάθειά του ωστόσο απέτυχε καθώς το ελικόπτερο συνετρίβη, όταν πολλοί κρατούμενοι επιβιβάστηκαν σε αυτό, στην προσπάθειά τους να αποδράσουν κι εκείνοι από τις φυλακές.
Το 1991, κρατούμενοι κατάφεραν να αποδράσουν από τη φυλακή las Curcharas του Πουέρτο Ρίκο. Μετά την απόδραση, η κυβέρνηση της χώρας ψήφισε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι φρουροί των φυλακών μπορούν να πυροβολούν κάθε ελικόπτερο που πλησιάζει στη φυλακή με σκοπό να γίνει το μέσο διαφυγής επίδοξων δραπετών.
Το 1992 σημειώθηκε ακόμη μία απόδραση από φυλακές, κοντά στη Λιόν, με ελικόπτερο, γεγονός που ανάγκασε τις αρχές να αυξήσουν σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας στα σωφρονιστικά καταστήματα της Γαλλίας.
Το Σεπτέμβριο του 1997, ένας Κολομβιανός κρατούμενος στις ολλανδικές φυλακές De geerhorst, επιχείρησε να αποδράσει με ελικόπτερο, αλλά η προσπάθειά του δεν στέφθηκε με επιτυχία. Το ελικόπτερο, το οποίο είχε κλαπεί από το Βέλγιο, συνετρίβη στο προαύλιο των φυλακών, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος και να τραυματιστεί ο επίδοξος δραπέτης.
Στην Αυστραλία, τον Μάρτιο του 1999, μία γυναίκα ναύλωσε ένα ελικόπτερο και στη συνέχεια με την απειλή όπλου ανάγκασε τον πιλότο να το προσγειώσει στις φυλακές, προκειμένου να επιβιβαστεί ένας κρατούμενος. Οι φρουροί πυροβόλησαν το ελικόπτερο, αλλά δεν κατάφεραν να το σταματήσουν, με αποτέλεσμα ο κρατούμενος και η συνεργός του να καταφέρουν να διαφύγουν. Οι αστυνομικές αρχές της Αυστραλίας κατάφεραν να τους εντοπίσουν και να τους συλλάβουν έξι εβδομάδες αργότερα.
Το 2000 τρεις άνδρες κατάφεραν να αποδράσουν από μία φυλακή κοντά στη Λιόν, της Γαλλίας, καθώς επιβιβάστηκαν με ανεμόσκαλα σε ένα ελικόπτερο που πετούσε πάνω από τον προαύλιο χώρο των φυλακών. Οι φρουροί άνοιξαν πυρ και τραυμάτισαν θανάσιμα τον ένα εκ των τριών δραπετών, ενώ οι άλλοι δύο συνελήφθησαν λίγο αργότερα από τις αστυνομικές αρχές.
Ένα χρόνο αργότερα σημειώθηκε ακόμη μία απόδραση, στη νότια Γαλλία. Ένας κρατούμενος, ο Pascal Pavet, κατάφερε να αποδράσει με ελικόπτερο και μάλιστα ο ίδιος το 2003 οργάνωσε ακόμη μία απόδραση για τους συγκρατούμενους του από την ίδια φυλακή.
Τον Μάρτιο του 2001 ένας ένοπλος ανάγκασε τον πιλότο να προσγειώσει το ελικόπτερο στο προαύλιο της φυλακής Draguignan, επίσης στη Γαλλία. Τρεις κατάδικοι κατάφεραν να επιβιβαστούν στο ελικόπτερο, το οποίο τους μετέφερε σε ένα χωριό 60 χιλιόμετρα μακριά.
Τον Μάιο του ίδιου έτους, ένα ελικόπτερο πέταξε πάνω από τη φυλακή Fresnes, νότια του Παρισιού και έριξε όπλα στο προαύλιο. Δύο κρατούμενοι, οπλισμένοι με καλάσνικοφ και αυτόματα πιστόλια, κατάφεραν να πιάσουν ομήρους τρεις φρουρούς, στην προσπάθειά τους να δραπετεύσουν. Η ομηρία κράτησε μία μέρα, αλλά στο τέλος οι επίδοξοι δραπέτες παραδόθηκαν στις αρχές.
Στη Βραζιλία οι αποδράσεις από τις φυλακές είναι συχνό φαινόμενο, ωστόσο η πιο θεαματική ήταν όταν ένα ελικόπτερο, πέταξε μέσα στη φυλακή Parada Neto, τον Ιανουάριο του 2002, με αποτέλεσμα να αποδράσουν δύο βαρυποινίτες.
Τον Δεκέμβριο του 2002, πέντε κρατούμενοι κατάφεραν να αποδράσουν από τη φυλακή Las Cucharas, στο Πουέρτο Ρίκο. Δύο άνδρες ενοικίασαν ένα ελικόπτερο και με την απειλή όπλου ανάγκασαν τον πιλότο να το προσγειώσει στην οροφή της φυλακής, όπου τους περίμεναν οι πέντε κρατούμενοι, οι οποίοι επιβιβάστηκαν στο ελικόπτερο και διέφυγαν.
Το 2003, ο Pascal Pavet, ο οποίος είχε καταφέρει να αποδράσει με ελικόπτερο το 2001, οργάνωσε μια θεαματική απόδραση για τρεις συγκρατούμενούς του σε φυλακές στη νότια Γαλλία. Ο Pavet και οι άλλοι τρεις δραπέτες συνελήφθησαν από τις γαλλικές αστυνομικές αρχές λίγο αργότερα, αλλά το 2007 κατάφεραν να αποδράσουν ξανά με ελικόπτερο από ένα σωφρονιστικό κατάστημα στη νοτιοανατολική Γαλλία.
Τον Ιούλιο του 2005, απεφεύχθη απόδραση από φυλακές στην κεντρική Γαλλία, καθώς σήμανε συναγερμός όταν ένα ελικόπτερο αποπειράθηκε να προσγειωθεί στην ταράτσα.
Τον Δεκέμβριο του 2005, δύο άνδρες νοίκιασαν ένα ελικόπτερο και με την απειλή όπλου ανάγκασαν τον πιλότο να το προσγειώσει στο προαύλιο της φυλακής Aiton, στη Γαλλία. Τρεις κρατούμενοι επιβιβάστηκαν στο ελικόπτερο και κατάφεραν να διαφύγουν.
Τον Ιούνιο του 2006, σημειώθηκε η πρώτη απόδραση με ελικόπτερο από ελληνικές φυλακές. Ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριτζάι, επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο που είχε προσγειωθεί στην ταράτσα των φυλακών Κορυδαλλού και διέφυγαν.
Τον Απρίλιο του 2007, ένας κρατούμενος κατάφερε να αποδράσει με ελικόπτερο από τις φυλακές της Λιέγης στο Βέλγιο.
Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, ο Pascal Pavet καταφέρνει να δραπετεύσει για τρίτη φορά με ελικόπτερο από τη φυλακή Grasse, στη Γαλλία.
Τον Οκτώβριο του 2007, ένας κρατούμενος, ονόματι Nordin Benallal είχε οργανώσει την απόδρασή του με ελικόπτερο από τη φυλακή Ittre, στο Βέλγιο, αλλά η προσπάθειά του απέτυχε καθώς το ελικόπτερο συνετρίβη όταν μεγάλος αριθμός κρατουμένων προσπάθησε να επιβιβαστεί σε αυτό. Ο Benallal πάντως κατάφερε να διαφύγει με αυτοκίνητο, παίρνοντας ως ομήρους και δύο φρουρούς των φυλακών, αλλά συνελήφθη δύο μέρες αργότερα στη Χάγη.
Μία από τις πολυσυζητημένες αποδράσεις με ελικόπτερο ήταν αυτή των Παλαιοκώστα – Ριζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού τον Φεβρουάριο του 2009, οι οποίοι δραπέτευσαν μία μέρα πριν την έναρξη της δίκης για την πρώτη κινηματογραφική τους απόδρασή.