ΑρχικήΕργασίαΑπολύεσαι, μην τρελαίνεσαι, φύγε με ψηλά το κεφάλι

Απολύεσαι, μην τρελαίνεσαι, φύγε με ψηλά το κεφάλι

Ας μιλήσουμε για δουλειές. Ας μιλήσουμε δηλαδή για ένα κόσμο γεμάτο συνεχείς αλλαγές. Οι ειδικοί λένε ότι στην εποχή μας οι περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν 3 με 8 διαφορετικές καριέρες και έως και 25 διαφορετικές δουλειές. Με άλλα λόγια, αν πρόκειται να αλλάξεις δουλειά, μην σε πιάνει πανικός.

Οι μέρες που οι άνθρωποι έκαναν μια δουλειά σε ολόκληρη τη ζωή τους έφυγε μαζί με τους δεινόσαυρους, αν και το να παραιτηθείς ενώ έχεις έξι παιδιά, δυο δάνεια και μια υποθήκη να πληρώνεις δεν είναι και ότι πιο σοφό. Παρ’όλα αυτά κάποιες φορές είναι αναπόφευκτο. Και δεν εξαρτάται από εσένα. Ακούγεται οξύμωρο, αν μπορείς όμως καλό είναι να σχεδιάζεις την κάθε επαγγελματική αλλαγή την στιγμή που είσαι ακόμη ικανοποιημένος από την δουλειά σου.

Εκμεταλλεύσου όλες τις ευκαιρίες που σου προσφέρονται για να βελτιώσεις τις ικανότητες σου, καλλιέργησε χρήσιμες γνωριμίες και φτιάξε το δικό σου δίχτυ ασφαλείας, ώστε αν χάσεις απρόσμενα τη δουλειά σου, να προσγειωθείς σε ομαλό έδαφος.

Σχεδιάζοντας την αλλαγή

Πολύ σημαντικό είναι να θέσεις στόχους. Για παράδειγμα, «Θέλω να είμαι σε μια καινούρια θέση σε τρεις μήνες. Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να κάνω για να τα καταφέρω». Όσο είσαι ακόμη στην δουλειά σου προσπάθησε να μην δείχνεις στους ανωτέρους σου τη δυσαρέσκεια σου γιατί μπορεί να σου δείξουν την πόρτα εξόδου νωρίτερα από ότι περιμένεις και μπορεί να κάψεις γέφυρες που θα χρειαστείς αργότερα..

Οποιαδήποτε στρατηγική έρευνας και αν ακολουθήσεις, μην ξεχνάς ότι πρέπει να χαρακτηρίζεται από διακριτικότητα, εκτός και αν η κατάσταση είναι τέτοια ώστε η απόφαση σου μπορεί να συζητηθεί με το αφεντικό σου. Μην χρησιμοποιείς το e-mail της εταιρείας για να στέλνεις βιογραφικά και απέφυγε τη χρήση internet από το γραφείο σου για να μπαίνεις σε job sites. Αυτό μπορείς να το κάνεις και από το σπίτι σου.

Πολύ σημαντικό είναι να φροντίσεις ώστε οι επαφές που κάνεις να μην μαθευτούν. Το τελευταίο που θέλεις, είναι το αφεντικό σου να μάθει τις προθέσεις και τις κινήσεις σου ενώ τις «μαγειρεύεις». Οι καλοί τρόποι και ο μισθός στο τέλος κάθε μήνα -μέχρι να αποχωρήσεις- είναι καλοί λόγοι για να τηρήσεις αυτόν τον κανόνα. Καλό είναι να μην αφήνεις ανοιχτή πάνω στο γραφείο σου και σε κοινή θέα την ατζέντα με τα ραντεβού για interview που έχεις κλείσει.

Ακόμη και αν το αφεντικό σου έχει ενημερωθεί για την επικείμενη αποχώρηση σου και τις προτάσεις που έχεις, δεν σου συστήνουμε να κομπάζεις στους συναδέλφους σου για αυτό. Κάτι τέτοιο θα φτάσει στα αυτιά του και, πίστεψε μας, η ζήλια μπορεί να εμφανίσει ένα πολύ άσχημο πρόσωπο.

Μερικές σημαντικές συμβουλές

  • Όταν φτάσει η στιγμή να αποχωρήσεις, γράψε ένα σημείωμα ή κάνε μια συζήτηση με το αφεντικό σου στην οποία θα τον ευχαριστήσεις για όσα πήρες από αυτόν και γενικά θα είσαι διπλωματικός. Αυτό καλό είναι να γίνει τουλάχιστον δυο εβδομάδες πριν την τελευταία σου ημέρα στο γραφείο. Δώσε έμφαση στο ότι αυτή είναι η επιλογή σου, μια μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσεις. Ακόμη και αν το αφεντικό σου και η εταιρεία είναι ότι χειρότερο υπάρχει, μην κάνεις νύξη. Εξάλλου, δεν έχεις λόγο πια να ασχοληθείς με αυτά.
  • Δούλευε κανονικά μέχρι και την τελευταία στιγμή. Δείξε προθυμία να εκπαιδεύσεις τον αντικαταστάτη σου αν ο χρόνος στο επιτρέπει. Ποτέ δεν ξέρεις πότε και πως θα έρθουν τα πράγματα, ειδικά έτσι όπως έχουν γίνει σήμερα τα πράγματα στην αγορά εργασίας. }
  • Αποχώρησε από τη δουλειά σου με στυλ, φινέτσα και αξιοπρέπεια. Και ποτέ μην κόβεις γέφυρες με κανέναν.
  • Μην θεωρείς απίθανο σε τρία χρόνια από τώρα να συνεργαστείς ξανά με εκείνο το συνάδελφο που δεν άντεχες να βλέπεις.
  • Μην θεωρείς απίθανο σε πέντε χρόνια από τώρα να κάθεσαι στο τεράστιο γωνιακό γραφείο σου και στο απέναντι να κάθεται ο προϊστάμενος σου από εκείνη την εταιρεία στην οποία δεν άντεχες ούτε λεπτό.

Μια αποχώρηση με στυλ και σωστούς τρόπους ποτέ δεν θα επιστρέψει για να σε στοιχειώσει.

Απολύεσαι, μην Tρελαίνεσαι

O εργοδότης μου ψάχνει αφορμή για να με απολύσει. Μπορεί να το πετύχει;

Εξαρτάται από το είδος της σύμβασης εργασίας που έχεις καταρτίσει. Αν είναι αορίστου χρόνου δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Ο εργοδότης σου μπορεί να σε απολύσει όποτε θέλει και για όποιο λόγο θέλει.
Μοναδική σου… παρηγοριά στην περίπτωση αυτή είναι ότι θα αποζημιωθείς. Εάν όμως ο εργοδότης σου είναι ευγενικός -ή απλά πολύ τσιγκούνης- και αποφασίσει να σου προαναγγείλει την απόλυσή σου αρκετό καιρό πριν, η αποζημίωση που θα δικαιούσαι μειώνεται στο μισό. Τα πράγματα είναι καλύτερα αν η σύμβασή σου είναι ορισμένου χρόνου. Ο εργοδότης σου μπορεί να σε απολύσει μόνο για «σπουδαίο λόγο».

Λόγου χάριν, επανειλημμένες απουσίες, εξαιρετικά μειωμένη παραγωγικότητα, απρεπής συμπεριφορά στον προϊστάμενο κ.λπ.

Στην περίπτωση αυτή δεν δικαιούσαι καμία αποζημίωση. Εάν όμως πιστεύεις ότι ο λόγος που επικαλείται ο εργοδότης σου είναι προσχηματικός, μπορείς να προσφύγεις στα δικαστήρια και να σου καταβληθούν όλοι οι μισθοί που υπολείπονται μέχρι να λήξει η σύμβασή σου. Επίσης, ο εργοδότης σου μπορεί να επικαλεστεί ως σπουδαίο λόγο την πολύ κακή οικονομική πορεία της επιχείρησης. Στην περίπτωση αυτήν, όμως, προσπάθησε να πείσεις το δικαστήριο να επιδικάσει ανάλογη αποζημίωση.

Συνεργάσου με τον Aντιπαθητικό

Η δουλεια ειναι δουλεια κατά το βαθυστόχαστο τραγούδι «Life is life». Δεν χρειάζεται να σου πούμε ότι μόνο χάνεις πράγματα από μια κακή σχέση στο γραφείο. Ανοιξε το οπτικό σου πεδίο και τον τρόπο σκέψης σου.

Η τέχνη του συμβιβασμού

Αν τη γνωρίζεις είσαι σοφός. Ή, τουλάχιστον, έτσι λέει -ή έλεγε, καλύτερα- ο Γκάντι. Σου λέει ότι η μουσική από το γραφείο σου τον κουράζει. Εχει δίκιο. Μην του αρχίσεις τα μανιάτικα: «Η κατάσταση έχει έτσι, σ’ αρέσει δεν σ’ αρέσει». Εξήγησέ του ήρεμα ότι θέλεις να συνεννοηθείτε.

Δες τα θετικά του

Σου έχουν αναθέσει να τρέξεις ένα πρότζεκτ μαζί του. Θα προτιμούσες την ξανθιά δίπλα του. Μάθε, όμως, να δουλεύεις μαζί του. Εχει προτερήματα, όπως και συ. Αν εκείνος είναι οργανωτικός και προγραμματίσετε μαζί μια εκδήλωση, πρότεινέ του να επικοινωνήσει με τους καλεσμένους. Εσύ μπορείς να αναλάβεις τα events.

Δεν θα τον παντρευτείς

Πάνω και πρώτα από όλα χαλάρωσε. Και σκέψου ότι δεν θα παντρευτείς τον Αντιπαθητικό. Αν σε ειρωνευτεί για οποιοδήποτε λόγο, τότε αυτοσαρκάσου. Φερειπείν, σου λέει: «Η έρευνα αγοράς που έκανες θυμίζει έκθεση ΣΤ’ δημοτικού». Και εσύ του λες: «Μερικές φορές θυμίζουν κι εκθέσεις Γ’ δημοτικού. Που να με δεις να ζωγραφίζω… Θα μου φορέσεις και πιπίλα».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166