ΑρχικήΕργασίαΚοίτα τη Δουλειά σου και τη Σταδιοδρομία σου

Κοίτα τη Δουλειά σου και τη Σταδιοδρομία σου

Ο Κώστας εργάζεται σε μία αμερικανική εταιρεία ως Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, ενώ παράλληλα παρέχει Σεμινάρια Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε πολίτες στις ΗΠΑ. Ο κατάλληλος, δηλαδή, να σου εξηγήσει γιατί η επιλογή καριέρας είναι το σπουδαιότερο μέλημα που πρέπει να έχεις κατά νου, και γιατί δεν πρέπει το ζήτημα του επαγγελματικού προσανατολισμού να το έχεις σε δεύτερη μοίρα, ακόμη και αν είσαι μεσήλικας.

Σχεδίασε την καριέρα σου

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σχεδιάζουν την καριέρα τους, αφήνοντας την υπόθεση να κυλήσει εντελώς στο Φλου και ότι βρέξει ας κατεβάσει, δηλαδή όπου τους οδηγήσει η τύχη. Ένα τεράστιο και εγκληματικό λάθος που ενδέχεται να κοστίσει ενδεχόμενες ευκαιρίες ζωής.Μην ξεχνάς άλλωστε, ότι η τύχη δεν έχει μνήμη για να σε θυμάται, ούτε σε χρωστάει κάτι μία ανώτερη δύναμη για να επανορθώσει για τα χαστούκια της ζωής που έχεις φάει σωρηδόν μέχρι τώρα.

Το πρώτο και βασικό είναι να καταλάβεις τον εαυτό σου. Να δεις ποια είναι τα στοιχεία που σε κάνουν διαφορετικό. Πάρε μολύβι και χαρτί και φτιάξε μία λίστα με τις γνώσεις που έχεις αλλά και τα ταλέντα που κάνουν τη διαφορά σήμερα, οι λεγόμενες «ικανότητες απασχολησιμότητας». Η ικανότητα να δουλεύεις ομαδικά, η οργανωτικότητα, το επικοινωνιακό χάρισμα, η ικανότητα να χειρίζεσαι δύσκολες και απρόοπτες καταστάσεις είναι μερικές από αυτές.

Το δεύτερο βήμα είναι να σκεφτείς σοβαρά πώς θες να δεις τον εαυτό σου στο μέλλον. Για να βοηθηθείς σε αυτή τη διαδικασία υπάρχουν ειδικευμένοι άνθρωποι, οι οποίοι με εξειδικευμένα τεστ, τα λεγόμενα «τεστ επαγγελματικών ενδιαφερόντων», μπορούν να εντοπίσουν τους επαγγελματικούς χώρους που σου ταιριάζουν και να σε κατευθύνουν σωστά προς την αγορά εργασίας. Το σημαντικότερο είναι να κατασταλάξεις.

Όσο περισσότερο συγκεκριμενοποιήσεις τους στόχους σου, τόσο πιο γρήγορα θα τους πετύχεις. Στη συνέχεια πρέπει να ενημερωθείς κι αυτό θα το κάνεις ερχόμενος σε επαφή με τρεις τέσσερις ανθρώπους, όχι με έναν, του χώρου που σε ενδιαφέρει, για να σου μιλήσουν για τις πραγματικές συνθήκες της δουλειάς. Οι περισσότεροι, δυστυχώς, φοβούνται να κάνουν αυτή την κίνηση νομίζοντας ότι κανείς δεν θα ενδιαφερθεί να τους μιλήσει.

Σκέψου θετικά

Σήμερα στους περισσότερους νέους υπάρχει φόβος και ανασφάλεια. Φοβούνται να κάνουν το πρώτο βήμα, να πάρουν πρωτοβουλία, γιατί το μήνυμα που τους έχουν περάσει είναι ότι εκεί έξω όλα είναι δύσκολα και όλοι θα πέσουν να τους φάνε. Τα media ευθύνονται, κυρίως, γι’ αυτό, αφού τους τα παρουσιάζουν όλα μαύρα και μονόπλευρα. Δεν δείχνουν ποτέ ανθρώπους που τα έχουν καταφέρει παρά μιλούν μόνο για την ανεργία με φράσεις όπως «σαρώνει η ανεργία», και άλλα παρόμοια, γιατί αυτά πουλάνε. Δείχνουν όλες τις επιχειρήσεις που κλείνουν και δεν αναφέρουν ότι συνολικά ο αριθμός των επιχειρήσεων που ανοίγουν είναι μεγαλύτερος.

Μη διστάζεις

Κυρίως οι νέοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο σχεδιασμός της καριέρας δεν είναι χάσιμο χρόνου, αλλά ζωτικής σημασίας για την επιτυχία. Θα πρέπει επίσης να καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να διστάζουν και να φοβούνται. Θα χαιρόμουν επίσης να δω αύξηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Μάθε (για) την αγορά

Σύμφωνα με στατιστικές, τρεις μεγάλοι τομείς δείχνουν να προσφέρουν σήμερα προοπτική: τα οικονομικά, τα επαγγέλματα του Πολυτεχνείου, όπως μηχανολόγοι-μηχανικοί ή ηλεκτρολόγοι-μηχανικοί, και η πληροφορική. Επίσης, τα τουριστικά κι επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον.

Ζήτα αύξηση χωρίς ενοχές, μην σε σκιάζει ο φόβος

Πρώτα, όμως, μάθε πως να το πράξεις. Το να περιμένεις το αφεντικό να σου δώσει από μόνο του αύξηση είναι τουλάχιστον ηττοπαθές (αν όχι ουτοπικό). Πρέπει λοιπόν να τον κάνεις με κάποιον τρόπο να αισθανθεί ότι πρέπει να σε ανταμείψει για κάτι. Όταν μπεις στο γραφείο του, να είσαι ξεκάθαρος και συνοπτικός χωρίς, φυσικά, να τρέμεις σαν ψάρι. Αυτά τουλάχιστον λέει ο Peter B. Stark, συγγραφέας του βιβλίου The Only Negotiating Guide You’ll Ever Need. Ο Stark όμως λέει κι άλλα…

Μάθε το ρόλο σου

Εδώ που τα λέμε, ξέρεις τι θα σου πει, για αυτό προετοίμασε τις απαντήσεις σου. Αν σου πει «Δεν είναι καιρός για αυξήσεις», απάντησε του ότι θα ήθελες να σε έχει στις προτεραιότητες του όταν τα οικονομικά της εταιρείας αλλάξουν. Αν σου πει να περιμένεις μέχρι την επόμενη αξιολόγηση σου, ζήτα να σου δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Μάθε τι παίζει

Μην βασίζεσαι σε υπερβολικές απαιτήσεις, γιατί αν ζητήσεις τρελή αύξηση, θα λάβεις τρελή απάντηση. Μάθε τις αμοιβές συναδέλφων σου σε άλλες εταιρείες. Εδώ φαίνεται και η αξία των γνωριμιών που έχεις καλλιεργήσει και μην ξεχάσεις να του υπενθυμίσεις πόσα λεφτά έχεις φέρει στην εταιρεία.

Ψάξε

Για την ακρίβεια, ψάξε για καινούργια πρόταση δουλειάς με περισσότερα λεφτά. Είναι ένα καλό διαπραγματευτικό χαρτί. Χρησιμοποίησέ το όμως σωστά και μην μπλοφάρεις, γιατί αν το αφεντικό σου καταλάβει την μπλόφα, έχεις χάσει από χέρι. Να θυμάσαι ότι οι εταιρείες το ξανασκέφτονται όταν καταλαβαίνουν ότι ο ανταγωνιστής μπορεί να τους φάει μέσα από τα χέρια ένα καλό στέλεχος.

Σκέψου μακροπρόθεσμα

Ο Stark προτείνει να ρωτήσεις εκ των προτέρων το αφεντικό σου τι χρειάζεται να κάνεις για να πάρεις αύξηση. Σε κάποιο project που ετοιμάζεται, ρώτησε τον τι ακριβώς θεωρεί επιτυχία, ώστε αν τα καταφέρεις, να έχεις επιπλέον ατού.

Σε πρακτικό επίπεδο είναι επιτακτική ανάγκη να ορίζεις εσύ τη ζωή σου, ούτως ώστε να αυξήσεις τις πιθανότητες, όχι μόνο να λάβεις υψηλότερες απολαβές, αλλά και να χτίσεις την πολυπόθητη καριέρα, ανεβαίνοντας υψηλότερα στα κλιμάκια της ιεραρχίας στην επιχειρηματική οντότητα που εργάζεσαι.

Άλλωστε, αν δεν αγωνιστείς εσύ πρωτίστως για τον εαυτό σου, τότε μην περιμένεις κανέναν να νοιαστεί για τη δική σου ευημερία και επιτυχία, πλην των κοντινών σου ανθρώπων όπως είναι οι γονείς σου και τα αδέρφια σου, όμως και πάλι τα συγκεκριμένα άτομα δεν δύναται να σου προσφέρουν την απαιτούμενη βοήθεια στον εργασιακό τομέα, διότι προφανώς είναι άσχετοι με το αντικείμενο σου, εκτός ελάχιστων περιπτώσεων.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166