ΑρχικήHow toΑπομακρυσμένη βοήθεια στα Windows με σύνδεση από μακριά

Απομακρυσμένη βοήθεια στα Windows με σύνδεση από μακριά

Τα εργαλεία απομακρυσμένης πρόσβασης της Microsoft σας επιτρέπουν να διορθώσετε πολλά προβλήματα των Windows σε υπολογιστές μέσω Διαδικτύου. Στη συνέχεια θα σας δείξουμε πώς να τα αξιοποιήσετε

Είτε είστε επαγγελματίας στο χώρο των υπολογιστών και της πληροφορικής, είτε ένας απλός χρήστης που διορθώνει προβλήματα στους υπολογιστές των φίλων του, το μεγαλύτερο ζήτημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η μετάβαση στο χώρο που βρίσκεται το PC. Ευτυχώς, η Microsoft προσφέρει ορισμένα βοηθητικά εργαλεία επίλυσης προβλημάτων μέσω Internet, απλοποιώντας τη διαδικασία της σύνδεσης με τον απομακρυσμένο υπολογιστή. Με τη βοήθεια των εφαρμογών Απομακρυσμένη βοήθεια των Windows και Απομακρυσμένη σύνδεση επιφάνειας εργασίας (Remote Assistance και Remote Desktop Connection) καθώς και με τη λειτουργία Βηματική καταγραφή προβλήματος (Problem Steps Recorder) μπορείτε να ελέγξετε έναν υπολογιστή σαν να καθόσαστε μπροστά από το πληκτρολόγιό του.

Αυτές οι εφαρμογές δεν θα σας σώσουν μόνο από το τρέξιμο, αλλά θα σας προσφέρουν και πληροφορίες για το πρόβλημα, σε περίπτωση που ο φίλος σας δεν είναι επαρκώς καταρτισμένος για να το διαγνώσει και να σας το εξηγήσει. Αντί να τον καθοδηγείτε βήμα προς βήμα από το τηλέφωνο, πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας και ανακαλύψτε τα προβλήματα ιδίοις όμμασι.

  • Επίπεδο δυσκολίας: 3/5
  • Τι χρειάζεστε; Windows XP, Vista, 7, 10 και σύνδεση στο Internet
  • Κόστος: €0
  • Χρόνος ολοκλήρωσης: 00:30:00 λεπτά

Remote Assistance

Με το εργαλείο Remote Assistance μπορείτε να προσφέρετε ασφαλή και εμπεριστατωμένη τεχνική υποστήριξη σε απομακρυσμένους υπολογιστές, είτε πρόκειται για μηχανήματα στον εργασιακό σας χώρο είτε για PCs φίλων και γνωστών. Σε αντίθεση με πολλά άλλα παρόμοια εργαλεία, το Remote Assistance δεν καθιστά τον υπολογιστή προσβάσιμο από το Διαδίκτυο σε οποιοδήποτε PC που τρέχει μια αντίστοιχη συμβατή εφαρμογή. Ο χρήστης εδώ πρέπει να απαιτήσει δικαίωμα πρόσβασης μέσω της εφαρμογής Remote Assistance και να πάρει έγκριση από το server PC. Το εργαλείο αυτό υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια (παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα Windows XP το 2001), αλλά έκτοτε έχει βελτιωθεί θεαματικά στα Windows Vista και κυρίως στα Windows 7.

Το Remote Assistance επιτρέπει σε χρήστες που δεν μπορούν να επιλύσουν μόνοι τους κάποιο πρόβλημα στο PC να προσκαλέσουν άλλους χρήστες μέσω Internet, ώστε να συνδεθούν στο σύστημά τους και να τους βοηθήσουν.

Για να εκκινήσετε την εφαρμογή στα Windows 7, επιλέξτε Βοήθεια και Υποστήριξη από την Έναρξη (Start>Help and Support), κάντε κλικ στο Περισσότερες επιλογές υποστήριξης (More Support Options) από το κάτω μέρος του παραθύρου που θα ανοίξει και τελικά επιλέξτε Απομακρυσμένη βοήθεια των Windows (Remote Assistance). Από τη στιγμή που θα ανοίξει η εφαρμογή, σας προσφέρονται επιλογές ως προς το αν θα ζητήσετε ή θα προσφέρετε βοήθεια. Στην πραγματικότητα, οι μέθοδοι όσον αφορά στο αίτημα για βοήθεια διαφέρουν από έκδοση σε έκδοση. Στα Windows XP οι επιλογές περιορίζονται στο instant messaging και το e-mail.

Στα Windows 7 ο χρήστης μπορεί να στείλει ένα e-mail, να αποθηκεύσει την αίτηση ως αρχείο, για να το αποστείλει στη συνέχεια ως attachment μέσω κάποιου προγράμματος instant messaging, ή ακόμα να χρησιμοποιήσει τη λειτουργία Easy Connect για να εδραιώσει μια μορφή επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο υπολογιστές με Windows 7, οι οποίοι στη συνέχεια μπορούν να συνδεθούν κατευθείαν με τη λειτουργία Remote Assistance.

Τα Windows XP επιτρέπουν στους χρήστες να ζητήσουν βοήθεια μέσω προγραμμάτων instant messaging ή μέσω e-mail.

Αν επιλέξετε να στείλετε την πρόσκληση με e-mail, θα ανοίξει το πρόγραμμα αλληλογραφίας σας και θα δημιουργηθεί ένα μήνυμα που θα ζητάει βοήθεια από τον παραλήπτη. Παράλληλα, θα συμπεριληφθεί και ένα αρχείο ως attachment, το οποίο θα χρειαστεί να τρέξει ο παραλήπτης του e-mail για να συνδεθεί στο μηχάνημά σας. Τόσο στα XP όσο και στα Vista το σύστημα απαιτεί από το χρήστη να δημιουργήσει ένα password, ώστε ο άλλος χρήστης που θα προσφέρει τη βοήθεια να το χρησιμοποιήσει για να αποκτήσει πρόσβαση στο απομακρυσμένο σύστημα.

Στα Windows 7 οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν προσκλήσεις, ζητώντας βοήθεια από άλλους χρήστες, και να τις αποστείλουν μέσω προγραμμάτων instant messaging ή μέσω e-mail. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να συνδεθούν μαζί τους μέσω της λειτουργίας της εύκολης σύνδεσης (Easy Connect).

Τα Windows 7 δημιουργούν το δικό τους -υποτίθεται πιο ασφαλές- password και ζητούν από το χρήστη που ζητάει βοήθεια να το γνωστοποιήσει και στο χρήστη που προσφέρει τη βοήθεια. Από τη στιγμή που ο τελευταίος λάβει και κάνει κλικ στο σχετικό attachment, θα χρειαστεί να εισαγάγει το password για να συνδεθεί στο PC. Σε αυτό το σημείο ο χρήστης που ζήτησε βοήθεια θα δει στην οθόνη του ένα παράθυρο που θα του ζητάει να δώσει άδεια στο χρήστη που βοηθάει, προκειμένου να συνδεθεί στο σύστημά του.

Τα Windows XP και τα Vista ζητούν από το χρήστη να δημιουργήσει ένα δικό του password για την απομακρυσμένη σύνδεση. Τα Windows 7, αντίθετα, δημιουργούν αυτόματα πολύπλοκα passwords -όπως το παραπάνω- και απαιτούν από το χρήστη που έχει το πρόβλημα να το γνωστοποιήσει στον τεχνικό.

Παράλληλα, αυτή η ενέργεια θα επιτρέψει στον δεύτερο να βλέπει οτιδήποτε δείχνει η οθόνη του PC. Για όσο διάστημα η λειτουργία Remote Assistance είναι ενεργή και οι δύο χρήστες θα είναι σε θέση θα βλέπουν οτιδήποτε φαίνεται στην οθόνη του PC. Επιπροσθέτως, οι δύο χρήστες μπορούν να συνομιλούν μέσω chat, ώστε να δίνονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις αναφορικά με το πρόβλημα.

Remote Desktop Connection

Το Remote Assistant είναι καλό για την επίλυση προβλημάτων σε διαφορετικά συστήματα, αλλά σε περίπτωση που χρειάζεται να συνδέεστε συχνά σε ένα συγκεκριμένο PC είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε το Remote Desktop Connection. Αυτό το ευέλικτο εργαλείο των Windows σας επιτρέπει να ελέγξετε οποιοδήποτε PC επιθυμείτε, ενώ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε administrators που χρειάζεται να συνδεθούν σε απομακρυσμένα συστήματα, τα οποία θα πρέπει να ρυθμιστούν ώστε να δέχονται εξερχόμενες “κλήσεις”. Τόσο στα Windows 7 όσο και στα Windows Vista, κάντε δεξί κλικ στο Υπολογιστής (Computer) και επιλέξτε Ιδιότητες (Properties).

Το Remote Desktop Connection θα σας ζητήσει να εισαγάγετε τη διεύθυνση IP ή το όνομα του υπολογιστή, καθώς και το username σας, για να συνδεθεί σε κάποιον απομακρυσμένο υπολογιστή.

Στη συνέχεια κάντε κλικ στο Απομακρυσμένες Ρυθμίσεις (Remote Settings) από τα αριστερά. Στα Windows XP κάντε και πάλι δεξί κλικ στο Υπολογιστής (Computer), επιλέξτε Ιδιότητες (Properties) και κάντε κλικ στην καρτέλα Απομακρυσμένη πρόσβαση (Remote Access). Μέσα από τις ρυθμίσεις του Remote Settings μπορείτε να επιτρέψετε ή να απαγορεύσετε τη σύνδεση άλλων υπολογιστών σε αυτόν που χειρίζεστε. Τα μέλη του γκρουπ Administrator έχουν αυτόματα δικαίωμα πρόσβασης σε όλα τα συστήματα των οποίων το Remote Desktop Connection είναι ενεργό. Αν θέλετε να δώσετε τα ίδια δικαιώματα και σε χρήστες που δεν ανήκουν σε αυτό το γκρουπ, θα πρέπει να τους προσθέσετε μέσα από αυτό το παράθυρο.

Από τη στιγμή που το σύστημα έχει ενεργοποιήσει το Remote Desktop Connection, το εργαλείο θα σας δείξει τη διεύθυνση που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να συνδεθείτε στο απομακρυσμένο PC. Για να ξεκινήσετε ένα session του Remote Desktop Connection, επιλέξτε Έναρξη > Όλα τα προγράμματα > Βοηθήματα > Απομακρυσμένη σύνδεση επιφάνειας εργασίας (Start > All Programs > Accessories > Remote Desktop Connection). Στο σχετικό παράθυρο θα χρειαστεί να εισαγάγετε είτε τη διεύθυνση IP είτε το όνομα του υπολογιστή που θέλετε να συνδεθείτε, το username σας, καθώς και το password του απομακρυσμένου υπολογιστή.

Αν έχετε συνδεθεί και στο παρελθόν απομακρυσμένα με το ίδιο σύστημα και έχετε επιλέξει να αποθηκεύσετε τα στοιχεία του login, δεν θα χρειαστεί να τα εισαγάγετε ξανά. Τόσο τα Windows Server 2003 όσο και τα Windows Server 2008 επιτρέπουν πολλαπλές ταυτόχρονες συνδέσεις μέσω του Remote Desktop Connection, αλλά οι υπολογιστές servers δέχονται μόνο μία σύνδεση κάθε φορά. Το Remote Desktop Connection (σε αντίθεση με το Remote Assistance) δεν επιτρέπει στον τοπικό χρήστη (του υπολογιστή server) να δει την οθόνη. Έτσι, ένας τοπικός χρήστης ο οποίος κάθεται μπροστά στην οθόνη του PC του θα δει την οθόνη να μαυρίζει όταν το Remote Desktop Connection είναι ενεργό.

Σε περίπτωση που ο χρήστης κάνει login τοπικά στο σύστημα, το session θα τερματιστεί. Καλό θα είναι, λοιπόν, όταν προσπαθείτε να επιδιορθώσετε ένα σύστημα με αυτό τον τρόπο, να ενημερώσετε τον τοπικό χρήστη, ώστε να απομακρυνθεί από το πληκτρολόγιο και να κάτσει αναπαυτικά στην καρέκλα του μέχρι να ολοκληρώσετε.

Problem Steps Recorder

Τα Windows 7 περιλαμβάνουν ένα πολύ βοηθητικό εργαλείο που ονομάζεται Βηματική καταγραφή προβλήματος (Problem Steps Recorder). Αυτό το χρήσιμο πρόγραμμα επιτρέπει στους χρήστες να αναλύσουν, βήμα προς βήμα, τις ενέργειες που οδήγησαν σε (ή δημιούργησαν) κάποιο πρόβλημα στο σύστημα. Οι χρήστες μπορούν να αποστείλουν τα αρχεία της καταγραφής σε άλλους χρήστες ή τεχνικούς και οι τελευταίοι να διαγνώσουν τι ακριβώς έχει συμβεί και να προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το Problem Steps Recorder κρίνεται ως αξιόλογο, για πολλούς λόγους. Αρχικά, δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι χρήστες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα δεν είναι σε θέση να ενημερώσουν επαρκώς τους τεχνικούς, αφού πιθανώς να μην διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για αυτό. Παράλληλα, ακόμα και οι ίδιοι οι τεχνικοί κάποιες φορές αδυνατούν να αναπαράγουν το πρόβλημα που περιέγραψε ο χρήστης ώστε να τον βοηθήσουν. Παρ’ ότι το Remote Assistance επιτρέπει τόσο στο χρήστη όσο και στον τεχνικό να δουν την επιφάνεια εργασία ταυτόχρονα και να “δουλέψουν” μαζί πάνω στο πρόβλημα, οι επαγγελματίες τεχνικοί σπάνια χρησιμοποιούν αυτό το εργαλείο.

Το Problem Steps Recorder καταγράφει αυτόματα κάθε ένα από τα βήματα που γίνονται πριν από κάποιο crash ή άλλη δυσλειτουργία των Windows, καθιστώντας έτσι πιο εύκολο για κάποιον τεχνικά καταρτισμένο χρήστη το να βρει τι ακριβώς ευθύνεται.

Δεύτερον, από τη στιγμή που είναι πολύ εύκολο να στείλετε τα αρχεία της καταγραφής με e-mail, ή ακόμα και μέσω προγραμμάτων instant messaging, οι δύο εμπλεκόμενοι χρήστες δεν χρειάζεται να βρίσκονται online ταυτόχρονα. Αυτή η δυνατότητα που προσφέρεται στους τεχνικούς, δηλαδή το να μπορούν να λύσουν το πρόβλημα με την ησυχία τους και χωρίς την ψυχολογική πίεση που τους δημιουργεί μια ζωντανή (online ή τηλεφωνική) επικοινωνία, είναι ιδιαίτερα σημαντική και φαίνεται να προτιμάται από την πλειοψηφία των επαγγελματιών του είδους. Το Problem Steps Recorder δεν είναι πάντως διαθέσιμο ούτε μέσα από το Control Panel ούτε μέσα από το μενού της Έναρξης.

Αντίθετα, για να το εκκινήσετε, πατήστε το Winkey από το πληκτρολόγιο και πληκτρολογήστε psr.exe στο πεδίο της αναζήτησης. Πατήστε το Enter και θα δείτε μια απλή κονσόλα με επιλογές έναρξης και τερματισμού της καταγραφής, καθώς και επιλογή εισαγωγής σχολίων. Σημειώστε, παρ’ όλα αυτά, ότι η καταγραφή του Problem Steps Recorder δεν γίνεται σε βίντεο, αλλά αποτελείται από μια συλλογή με screenshots.

Το εργαλείο στη συνέχεια ενοποιεί αυτές τις εικόνες σε ένα αρχείο MHTML, το οποίο μπορείτε να αποστείλετε με e-mail ή μέσω κάποιου προγράμματος instant messaging. Το συγκεκριμένο αρχείο -το οποίο μάλιστα συμπιέζεται αυτόματα σε ZIP- μπορείτε να το δείτε μόνο μέσα από τον Internet Explorer.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο για το Problem Steps Recorder είναι ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να το χρησιμοποιήσετε για την επίλυση προβλημάτων. Αντίθετα, μπορείτε κάλλιστα να δημιουργήσετε με τη βοήθειά του tutorials ή αρχεία “how-to”, για να δείξετε σε ένα χρήστη πώς να εκτελέσει συγκεκριμένες διεργασίες στα Windows – και να αποφύγετε πολλά μεταγενέστερα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν από την άγνοιά του.

Βεβαίως, η σύνδεση σε ένα απομακρυσμένο σύστημα που έχει πρόβλημα είναι μόλις το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνετε και δεν οδηγεί στην επίλυση του προβλήματος. Είναι, όμως, μια ενέργεια που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την επίσκεψη “κατ’ οίκον”, γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο και άσκοπη ταλαιπωρία.

LogMeIn

Μπορεί τα εργαλεία των Windows σε αρκετές περιπτώσεις να επαρκούν για να αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα απομακρυσμένο PC, αλλά σίγουρα δεν είναι ο μοναδικός τρόπος. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που σας δίνουν αυτήν τη δυνατότητα, αλλά θα χρειαστεί να τις ρυθμίσετε κατάλληλα. Παράλληλα, αν το απομακρυσμένο PC βρίσκεται πίσω από firewall -που είναι και το πιθανότερο-, θα πρέπει να σας δοθούν δικαιώματα πρόσβασης, να ανοίξουν οι κατάλληλες θύρες και να γίνουν γενικώς μια σειρά από ρυθμίσεις που συχνά δεν είναι ό,τι πιο εύκολο. Μια πολύ καλή εναλλακτική προσφέρει το site LogMeIn.

Η κεντρική κονσόλα της “επαγγελματικής” έκδοσης, Pro, του LogMeIn, μέσα από την οποία μπορείτε να δείτε μια σειρά από στατιστικά στοιχεία για τις λειτουργίες, αλλά και τις ενεργές εφαρμογές του απομακρυσμένου υπολογιστή

Δημιουργώντας έναν δωρεάν λογαριασμό στην υπηρεσία, κατεβάζετε και εγκαθιστάτε ένα μικρό πρόγραμμα στο απομακρυσμένο PC, το οποίο τον καθιστά αυτόματα server της υπηρεσίας. Στη συνέχεια, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτό, απομακρυσμένα, μέσα από οποιονδήποτε Internet browser. Το εντυπωσιακό είναι ότι η υπηρεσία δεν απαιτεί από εσάς να κάνετε ρυθμίσεις, πέρα από την εγκατάσταση της εφαρμογής, ενώ το περιβάλλον εργασίας είναι ιδιαίτερα εύχρηστο και γρήγορο (εξαρτάται φυσικά και από τη σύνδεσή σας στο Internet).

Το LogMeIn, εκτός από τη δωρεάν υπηρεσία του, προσφέρει επιπλέον μια σειρά από εμπορικές υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν online back-up, απομακρυσμένες συνδέσεις από και προς υπολογιστές Mac και smartphones, καθώς και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο http://www.logmein.com.

Απομακρυσμένη βοήθεια στα Windows

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως η τηλεβοήθεια στα windows είναι χρήσιμη όταν γίνεται με υπευθυνότητα και πάνω από όλα λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να αποφευχθεί οποιοδήποτε ευτράπελο. Διαφορετικά ενδέχεται να ανοιχτεί η πύλη προς τους κυβερνοεγκληματίες με αρνητικό πρόσημο να κάνουν πάρτι στις συσκευές σας, κλέβοντας ευαίσθητες πληροφορίες.

Με λίγα λόγια πρέπει να γνωρίζετε πολύ καλά το άτομο που θα σας εξυπηρετήσει μέσω απομακρυσμένης βοήθειας. Εκτός και αν πρόκειται για κάποια ομάδα τεχνικής υποστήριξης που εργάζεται σε αναγνωρισμένη εταιρεία και κάνει σοβαρή δουλειά.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166