Χάνετε τρίχες; Και μάλιστα πολλές; Νιώθετε απελπισία όταν χτενίζεστε; Ναι λοιπόν, έχετε τριχόπτωση και καλό είναι να την αντιμετωπίσετε. Διαφορετικά θα είναι σαν να αφήνετε την μοίρα των μαλλιών σας στην θεά τύχη και ότι προκύψει.
Είναι φυσικό να χάνετε από 100 μέχρι 150 τρίχες την ημέρα. Αυτές αναπληρώνονται αυτόματα μέσω διεργασιών από τον οργανισμό σας. Αν όμως η ποσότητα αυτή είναι πολλαπλάσια τότε μιλάμε για τριχόπτωση, και ενδέχεται να επέλθει η αλωπεκία, είτε σε μικρό βαθμό, είτε σε σημείο που να φαίνεται καθαρά το δέρμα, εννοώντας τη φαλάκρα.
Η παροδική τριχόπτωση εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αν διαρκέσει παραπάνω από 2 μήνες, τότε δεν είναι φυσιολογική και καλό είναι να επισκεφτείτε ένα δερματολόγο.
Οι λόγοι για την εμφάνισή της (αν δεν οφείλεται σε συγεκριμένους εξωτερικούς παράγοντες πχ. χημειοθεραπεία) είναι συνήθως οι ακραίες δίαιτες, η κακή διατροφή και φυσικά το στρες.
Διατροφή
Σε περίπτωση που έχετε παρατηρήσει ότι κάτι δεν πάει καλά με τη συχνότητα και την ποσότητα των τριχών που χάνετε, εμπλουτίστε τη διατροφή σας με βιταμίνη Β και Ε, αλλά και με μαγνήσιο και σίδηρο. Προσπαθήστε να περιλάβετε στο μενού σας περισσότερο ψάρι, αβγό, φρέσκα λαχανικά και όσπρια. Αυξήστε την κατανάλωση ελαιόλαδου. Εισάγετε επίσης και τον βασιλικό πολτό, ο οποίος θα ωφελήσει σε πολλαπλά επίπεδα τον οργανισμό σας.
Φυσική μάσκα μαλλιών
Μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μια φυσική μάσκα μαλλιών, η οποία θα τονώσει τις τρίχες. Δοκιμάστε αυτή με το γιαούρτι και το αβγό. Θα χρειαστεί να ανακατέψετε ένα κεσεδάκι γιαούρτι με τον κρόκο ενός αβγού. Απλώστε το μείγμα κάνοντας απαλό μασάζ στο κεφάλι σας. Αφήστε το για 10 λεπτά και μετά ξεβγάλτε.
Βότανα
Από τα βότανα παίρνουμε το έκχυμα τους. Φυσική, δραστική λύση για τη μείωση της τριχόπτωσης, αλλά και για την τόνωση του τριχωτού της κεφαλής. Χρησιμοποιήστε λοιπόν δεντρολίβανο, τσουκνίδα, ρίγανη, αλλά και φασκόμηλο. Δεν τα πίνετε, απλώς κάνετε μασάζ με αυτά στο κεφάλι μετά το λούσιμο. Δε χρειάζονται ξέβγαλμα.
Έλαια
Τα αιθέρια έλαια είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Συγκεκριμένα για την τριχόπτωση είναι το δεντρολίβανο, η δάφνη, το λεμόνι, ο κέδρος. Πάντα έχετε ως βάση το αμυγδαλέλαιο (γύρω στα 60 γραμμάρια) και σε αυτό ρίξτε 10 έως 15 σταγόνες από τα προαναφερθέντα. Με το μείγμα κάντε μασάζ στο κεφάλι και αφήστε το για 10 λεπτά. Να λουστείτε μετά, ε;
Αποφυγή συχνού χτενίσματος
Όσο και αν δεν τον κατανοούν οι περισσότεροι άνθρωποι, το χτένισμα που διεξάγεται ανά 20 με 30 λεπτά, έχει την αρνητική ιδιότητα να φθείρει την τρίχα, να την ταλαιπωρεί και στο τέλος να την καταστρέφει, ιδιαίτερα αν είναι αδύναμη. Μάλιστα εδώ εμπλέκεται και ο παράγοντας χτένα, πράγμα που σημαίνει πως όσο πιο κακής ποιότητας είναι, και όσο πιο άτσαλα χρησιμοποιείται, τόσο μεγαλύτερο κακό προξενεί, ακόμη και στη ρίζα των τριχών στο κεφάλι.
Επομένως φροντίστε να προμηθευτείτε μια χτένα από φαρμακείο που θα σας τη συστήσει μετά από συζήτηση ο δερματολόγος σας, αφού θα γνωρίζει επακριβώς τη συμβαίνει στο δέρμα του κεφαλιού. Επιπλέον μην παρασύρεστε από διαφημίσεις που προβάλλονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για δήθεν καταπληκτικές χτένες που κάνουν πάταγο σε πωλήσεις και υποτίθεται πως της εμπιστεύεται πολύ κόσμος. Αυτά είναι τεχνάσματα του τηλεμάρκετινγκ που έχουν ως κύριο σκοπό να μεγεθύνουν τις πωλήσεις με τέτοιου είδους αθέμιτα κόλπα.
Φάτε για να δυναμώσουν τα μαλλιά
Γιατί τελικά και η τριχόπτωση (όχι μόνο ο έρωτας) περνάει απ’ το στομάχι.
Για να μην χάσετε τα μαλλιά της κεφαλής σας, οι ειδικοί συνιστούν να τρώτε αυγά, Που περιέχουν πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12 και σίδηρο. Λίγο πιο αποτελεσματικός θα είναι ο σολομός, καθώς περιέχει –εκτός από τα προαναφερθέντα- και Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία εξασφαλίζουν την υγεία της επιδερμίδας του κεφαλιού και συνεπώς την υγιή ανάπτυξη της τρίχας.
Τα προϊόντα ολικής αλέσεως και το μοσχαρίσιο κρέας, μπορούν να κάνουν θαύματα στο τριχωτό της κεφαλής, αφού είναι πλούσια σε ψευδάργυρο και σίδηρο. Εξίσου σημαντικό είναι και το ασβέστιο, το οποίο υπάρχει άφθονο στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Το κρέας, ως γνωστόν, περιέχει και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, που ενδυναμώνει την τρίχα.
Εμπλουτίστε την διατροφή σας με σπανάκι, μπρόκολο και λαχανάκια Βρυξελλών, για να λάβετε τις απαραίτητες βιταμίνες A και C για την προστασία του επιθηλίου της τρίχας και την πρόληψη της πρόωρης γήρανσής της. Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α αποτελούν και τα καρότα.
Βέβαια, να ξέρετε ότι σε περίπτωση όμως που η τριχόπτωση είναι κληρονομική, υπάρχουν λίγες εναλλακτικές χωρίς να μπορούν να εγγυηθούν πλήρη επαναφορά των χαμένων μαλλιών.
Πόσο συχνά πρέπει να λουζόμαστε;
Το καθημερινό λούσιμο είναι μια σχετικά πρόσφατη συνήθεια. Στα μέσα του 20ού αιώνα οι άνθρωποι λούζονταν μια φορά τη βδομάδα και αν πάμε και πιο πίσω, η συχνότητα πέφτει στη μία φορά το μήνα.
Εκτός από το αισθητικό του θέματος, υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να διατηρήσουμε την τωρινή συχνότητα ή όχι;
Όλα έχουν να κάνουν με τους σμηγματογόνους αδένες. Οι αδένες αυτοί βρίσκονται σε όλο το σώμα εκτός απο τις παλάμες και τις πατούσες και συνδέονται με τη ρίζα κάθε τρίχας. Οι περισσότεροι βρίσκονται στο κεφάλι και το πρόσωπό μας και παράγουν το σμίγμα.
Τι είναι το σμίγμα; Είναι το φυσικό λιπαρό του οργανισμού μας. Ποιά είναι η δουλειά του; Να ενυδατώνει και να κρατάει την υγρασία του δέρματος και του τριχωτού.
Όταν λουζόμαστε με σαμπουάν και σαπούνι, αυτό που ουσιαστικά κάνουμε είναι να απομακρύνουμε το σμίγμα, το οποίο έχει δύο όψεις: από τη μία είναι καλό, γιατί η συγκέντρωση υπερβολικού σμίγματος μπορεί να γίνει φωλιά βακτηριδίων και να οδηγήσει σε διάφορες δερματικές ασθένειες. Από την άλλη εξουδετερώνουμε τη φυσική μας ενυδάτωση και μετά την αντικαθιστούμε με τεχνητά μέσα (conditioners, κρέμες κ.ά.).
Επίσης και οι γνώμες των ειδικών διίστανται στο ζήτημα. Κάποιοι είναι υπέρ του συχνού λουσίματος ώστε να απομακρύνουμε τα βακτηρία, ωστόσο κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως με το συχνό λούσιμο το μόνο που καταφέρνουμε είναι την υπερπαραγωγή σμίγματος και τη στέρηση του οργανισμού μας από τη φυσική του προστασία.
Οπότε το ερώτημα είναι πόσο συχνά και με ποιο τρόπο πρέπει να καθαρίζουμε τα μαλλιά μας;
Υπάρχει ένα σχετικά μεγάλο ρεύμα παγκοσμίως από ανθρώπους που αποφεύγουν το συχνό λούσιμο. Υποστηρίζουν πως τα μαλλιά τους παραμένουν στην ίδια κατάσταση, όπως τότε που λούζονταν συχνότερα. Μάλιστα και σε πειράματα που έγιναν πάνω σε αυτό το θέμα, το συμπέρασμα ήταν το ίδιο.
Κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν φυσικά μέσα για το σκοπό αυτό. Ένα μείγμα από μαγειρική σόδα, ωμό αβγό και λεμόνι, είναι ένα διαδεδομένο φυσικό «σαμπουάν», το οποίο κάνει πολύ καλά τη δουλειά του.
Η συχνότητα λοιπόν του λουσίματος είναι μάλλον θέμα υποκειμενικό. Έχει να κάνει με τις ανάγκες του του κάθε ανθρώπου, είτε σε σωματικό είτε σε κοινωνικό επίπεδο. Δεν είναι ωραίο να είστε ο «λαδωμένος ποντικός» της παρέας άλλωστε. Βλέπετε και παίρνετε…