Όπως πολλάκις έχει αναφερθεί από το Texnologia, η πρόσφατη αναγέννηση των fighting games πραγματοποιήθηκε με την κυκλοφορία του Street Fighter IV και, έκτοτε, το είδος έχει καλλιεργηθεί κι ευδοκιμήσει εκ νέου σε όλα τα συστήματα, φορητά και μη. Κάθε τίτλος της κατηγορίας, ωστόσο, διασχίζει το δικό του χαρακτηριστικό μονοπάτι είτε αυτό αφορά στα γραφικά είτε στο κοινό στο οποίο απευθύνεται είτε, κατά κύριο λόγο, στο gameplay του.
Η κυκλοφορία του Arcana Heart 3 στην Ευρώπη, φέρνει μαζί της μία έντονη και καθαρόαιμη ιαπωνική αίσθηση και, μάλιστα, επιθυμεί να κατακτήσει τον πιο σκληροπυρηνικό gamer. Αν ο αναγνώστης αρέσκεται σε απλού και φιλικού, ως προς τους αρχάριους παίκτες, χειρισμού fighting games τύπου Tekken ή Soul Calibur, καλύτερα να προσπεράσει το παρόν κείμενο.
Μην έχοντας την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς, μια και κυκλοφόρησαν αποκλειστικά στην Ιαπωνία, το τρίτο μέρος βρίσκει το δρόμο του στην παγκόσμια αγορά αφού, ουσιαστικά, πάτησε σε πιο αποδεκτά και φιλόξενα μονοπάτια, κάτι το οποίο το οφείλει εν μέρη στην εκδότρια εταιρεία pQube (Guilty Gear, BlazBlue) αλλά και στην πορεία που χάραξε το μεταγενέστερο BlazBlue. To Arcana Heart 3 είναι ένα καθαρόαιμο δισδιάστατο fighting game αποτελούμενο αποκλειστικά και μόνο από θηλυκές, απίστευτα γλυκές παρουσίες με ισχυρό και ποικίλο ρεπερτόριο κινήσεων, πολύχρωμο περιβάλλον και γνήσιο ιαπωνικό soundtrack.
Ο παίκτης, μέσω του Story Mode, καλείται να επιλέξει την ηρωίδα που τον αντιπροσωπεύει μέσα από ένα cast 23 θελκτικών παρουσιών. Στη συνέχεια μπορεί να διαλέξει ένα από τα 23 διαθέσιμα Arcana, πνεύματα δηλαδή που θα συντροφεύσουν το χαρακτήρα στις μάχες, επηρεάζοντας τις κινήσεις, τη συμπεριφορά καθώς και την εξέλιξη κάθε μάχης. Τα πνεύματα αυτά δίνουν μία στρατηγική νότα στο gameplay του τίτλου αφού, ουσιαστικά, οι συνδυασμοί που μπορεί να πετύχει ο παίκτης αναλογικά με τα πνεύματα και τις ηρωίδες είναι αναμφισβήτητα πολλοί.
Τα Arcana διακρίνονται και ξεχωρίζουν από τα χαρακτηριστικά που προσφέρει το καθένα: η δύναμη, η άμυνα και η ταχύτητα είναι μερικές από τις παραμέτρους που επηρεάζουν την απόδοση του εκάστοτε χαρακτήρα. Δεν είναι λίγες οι φορές που η στρατηγική σημασία της επιλογής ενός Arcana θα καθοριστεί κρίσιμη για την έκβαση μίας μάχης, γεγονός που χαρίζει στο Arcana Heart 3 ίσως το μεγαλύτερο βάθος που έχουμε δει σε fighting τίτλο τα τελευταία χρόνια.
Στη συνέχεια, ο παίκτης διαλέγει την επόμενη αντίπαλό του, μέσα από μια σειρά επιλογών παρόμοια με εκείνη του Street Fighter III: Third Strike, μέχρι να φτάσει στο τελικό boss και να καθορίσει την τύχη της Ιαπωνίας και κατ’ επέκταση του κόσμου, μέσα από μία φουτουριστική διαμάχη μεταξύ του καλού και του κακού γενικότερα, του Holy Spirit Rosenberg Agency και του Drexler Institution ειδικότερα.
Το σύστημα μάχης είναι εφάμιλλο με το αντίστοιχο των Guilty Gear και BlazBlue, κάτι το οποίο οφείλεται φυσικά στην ίδια εταιρεία ανάπτυξης, την Arc System Works, οπότε οι παίκτες που έχουν ασχοληθεί με τους προαναφερθέντες τίτλους θα βρεθούν σε γνώριμα λημέρια με παρόμοιο χειρισμό, βαθύ gameplay και πολύπλοκους συνδυασμούς επιθέσεων που, αν αφιερώσει κανείς πολύ (και το εννοούμε: πολύ!) χρόνο, θα ανταμειφτεί με το παραπάνω.
Για τους καινούριους της παρέας, αρκεί να αναφέρουμε ότι οι κινήσεις βασίζονται σε 3 απλά πλήκτρα (χαμηλή, μεσαία και ισχυρή επίθεση), ενώ ένα πλήκτρο αφιερώνεται για homing επιθέσεις (που ως επί το πλείστον χρησιμοποιούνται για εναέρια combos) και, τέλος, υπάρχει ένα πλήκτρο αφιερωμένο αποκλειστικά στη δύναμη Arcana που έχει επιλέξει ο παίκτης.
Αν όλα αυτά φαίνονται βουνό, αρκεί να αναφερθεί – προς ανακούφιση πολλών – πως ο τίτλος υποστηρίζει κι ένα Simple Mode παρόμοιο με εκείνο του BlazBlue που βοηθάει στο να μη δεθούν κόμπο τα δάχτυλα του παίκτη, αφού συμβάλλει στην εκτέλεση ειδικών επιθέσεων χωρίς ιδιαίτερο κόπο από τη μεριά του.