ΑρχικήΨυχαγωγίαMovies-seriesFinal Fantasy: The Spirits Within (2001)

Final Fantasy: The Spirits Within (2001)

Πληροφορίες

  • Σκηνοθεσία: Hironobu Sakaguchi
  • Ηθοποιοί: Ving Rhames, Donald Sutherland, Alec Baldwin, Ming-Na, James Woods, Steve Buscemi, Peri Gilpin
  • Διάρκεια: 106 λεπτά
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2 Ιουλίου 2001
  • Παραγωγή: Columbia Tristar, Square Pictures
  • Προϋπολογισμός ταινίας: 137 εκατομμύρια δολάρια
  • Ακαθάριστα έσοδα: 85 εκατομμύρια δολάρια

Με την αλόγιστη κακή χρήση των φυσικών πόρων και συνάμα με τη συνεχιζόμενη καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος κάποια στιγμή στο μέλλον, η Γη θα μας εκδικηθεί. Ποια θα είναι όμως η σωτηρία μας; Επιστήμη ή πίστη μας; Αυτή η ταινία, περνάει διάφορα μηνύματα στον θεατή που την παρακολουθεί, και έρχεται να δώσει σε αυτές τις ερωτήσεις μια εντελώς διαφορετική και -όπως φαίνεται και από τον τίτλο της- απρόσμενη διάσταση.

Ωστόσο, πάμε να πούμε μερικά λόγια για αυτό το ιδιαίτερο έργο. Στο μέλλον, η γη θα καταστραφεί και η φύση θα νεκρωθεί εντελώς μετά από την πτώση ενός μετεωρίτη. Εν τούτοις, ορισμένα πλάσματα που βρίσκονταν πάνω στο μετεωρίτη, κατέβηκαν στο έδαφος και άρχισαν να επιτίθενται στους επιζώντες κατοίκους. Μια ομάδα επιστημόνων βρήκε έναν τρόπο να αντιμετωπίσει αυτά τα εξωγήινα πλάσματα με έναν παράδοξο τρόπο. Συνδυάζουν την επιστήμη με την πίστη και τις υπερφυσικές δυνάμεις. Αλλά τους φέρνει σε σφοδρή αντιπαράθεση με στρατιωτικούς και πολιτικούς παράγοντες που θέλουν να απαλλαγούν από τούτη την απειλή το συντομότερο δυνατό.

Το βασικό στοιχείο της ταινίας που τράβηξε το ενδιαφέρον όλου του κόσμου ήταν η ολοκληρωτική ψηφιακή δημιουργία της. Αυτό το γεγονός βέβαια είχε τα υπέρ και τα κατά του. Τα υπέρ ήταν ότι δόθηκε στον σκηνοθέτη απέραντη ελευθέρια με αποτέλεσμα ο θεατής να ανακαλύπτει καινούργιες γωνίες στις λήψεις κάτι που έκανε την ταινία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Επίσης η χρήση των υπολογιστών βοήθησε στην δημιουργία καταπληκτικών εφέ γεγονός που μας άφησε άφωνους.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ακόμη ότι η ψηφιακή παραγωγή της ταινίας της δίνει ένα προβάδισμα έναντι όλων τον άλλων ταινιών που μεταφέρουν στην μεγάλη οθόνη ήρωες από παιχνίδια υπολογιστών. Στη συγκεκριμένη ταινία βλέπουμε την ηρωίδα του αντιστοίχου game ολοζώντανη με όλα τα χαρακτηριστικά που έχει σε αυτό. Έτσι οι φίλοι του παιχνιδιού, αλλά και κάποιος ο οποίος δεν έχει ασχοληθεί με αυτό, βλέπουν έναν αμιγή χαρακτήρα. Στις υπόλοιπες ταινίες αυτού του είδους ο θεατής αναγκάζεται να κάνει μια άνιση σύγκριση μεταξύ του virtual ήρωα και του κανονικού ηθοποιού. Και λέω άνιση διότι όσο καλός και να είναι ένας ηθοποιός, δεν μπορεί να υποδυθεί τον ήρωα με όλα τα χαρακτηριστικά με τα οποία έχει καθιερωθεί ο τελευταίος μέσα από το παιχνίδι (πρόσφατη άτυχης προσπάθεια του Tomb Raider -δυστυχώς η Angelina Jolie δεν κατάφερε να μας πείσει ως Lara Croft!).

Το παραπάνω βέβαια οφείλεται και στην επιλογή των παραγωγών παιχνιδιών να χρησιμοποιούν ήρωες σχεδιασμένους σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, καθότι προσφέρουν μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης, αλλά και η παραγωγή τους είναι λιγότερο ακριβή. Το θέμα αυτό πραγματικά είναι μεγάλο και ξεφεύγει από τη θεματολογία του Cinemascope.gr. Απλά, να πούμε ότι θα θέλαμε κάποια στιγμή να δούμε και αγαπημένους ήρωες παιχνιδιών περιπέτειας (adventures) να μεταφέρονται επί της μεγάλης οθόνης.

Από την άλλη πλευρά η δημιουργία ακόμη και των χαρακτήρων από υπολογιστές έδινε στην ταινία μια μικρή αίσθηση του ψεύτικου. Ευτυχώς όμως οι κινήσεις, τα χρώματα, οι υφές και φυσικά ο φωτισμός απομάκρυναν αμέσως αυτή την εντύπωση από το μυαλό του θεατή.

Θα πρέπει ακόμη να κάνουμε αναφορά και στα σχόλια που προκάλεσε αυτή η ταινία τόσο στο χώρο του θεάματος όσο και στους απλούς θεατές. Οι απόψεις διίστανται. Μερίδα των παραγωγών και των σκηνοθετών θεωρούν την παραγωγή της ταινίας ως ένα επίτευγμα της τεχνολογίας και την χαρακτηρίζουν μάλιστα ως μια πανάκεια στα προβλήματα του συμβατού κινηματογράφου. Φυσικά η χρήση της τεχνολογίας μας έχει δώσει απτά παραδείγματα ήδη στον χώρο (για παράδειγμα τα θαύματα της Industrial Light & Magic). Φανταστείτε όμως να βλέπετε τον ίδιο τον Pierce Bronsan σε κοντινό πλάνο να πηδάει από το φράγμα (εισαγωγική σκηνή του Golden Eye που απαιτήθηκε stuntman). Οι υπόλοιποι πιστεύουν ότι η πραγματική ηθοποιία είναι κάτι που δεν μπορεί να αντιγράψει κανείς υπολογιστής και όπως είπε χαρακτηριστικά ο George Lucas “Acting is acting”…

Τα συμπεράσματα τα αφήνουμε σε σας τους ίδιους. Πάντως η συνεργασία αυτή των γιαπωνέζων μας άφησε άφωνους και μας έδειξε ένα ελάχιστο δείγμα για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Σας προτείνουμε να δείτε αυτή την ταινία γιατί πραγματικά είναι κάτι το τελείως διαφορετικό.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας Final Fantasy: The Spirits Within (2001).

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166