ARK: Survival Evolved. Αναλυτική άποψη

ARK: Survival Evolved. Αναλυτική άποψη

Λαμπρό παράδειγμα του πως μια καλή ιδέα γίνεται θυσία στο βωμό του χρήματος.

Λογικά όλοι τώρα πια έχετε ακουστά το ARK, ένα early access (το τονίζω για λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω) survival open world τίτλο με δεινόσαυρους. Ακούγεται απίστευτο, θα σκεφτείτε. Και εκ πρώτης όψεως έτσι φαίνεται, μέχρι να καταλάβετε πόσο πραγματική αποτυχία είναι (αν δώσατε τα λεφτά σας, πάρτε χαρτομάντηλα, θα τα χρειαστείτε). Ξεκινάτε γυμνοί σε ένα μυστηριώδες νησί με μόνο σκοπό σας να επιβιώσετε σε ένα κόσμο γεμάτο παίκτες, δεινόσαυρους, άλλα πλάσματα που θέλουν να ροκανίσουν τα καημένα τα κοκκαλάκια σας και σαν να μην έφταναν αυτά, έχετε να αντιμετωπίσετε πείνα, δίψα κτλ.

Και εκεί, στην αρχή, εντοπίζεται το πρώτο πρόβλημα του παιχνιδιού: η φριχτή απόδοση. Το παιχνίδι είναι τρομερά αργοκίνητο και παρουσιάζει glitches σε τυχαίες φάσεις. πράγμα που σημαίνει πως αν είστε από τους άτυχους, θα περάσετε αρκετή ώρα στις επιλογές σέρνοντας μπάρες και πατώντας κουμπιά μέχρι τα framerates να φτάσουν σε υποφερτό επίπεδο. Κατά συνέπεια, θα ανεχτείτε ένα πολύ πιο άσχημο παιχνίδι για χάρη του να έχετε τη βασική δυνατότητα να το παίξετε.

Οι λίγοι τυχεροί που θα μπορούν να το τρέξουν σε υψηλές ρυθμίσεις θα το απολαύσουν, καθώς το παιχνίδι αισθητικά είναι πανέμορφο. Σμαραγδένιες ακτές, καταπράσινες ζούγκλες, τεράστιοι καταρράκτες και πολλά ακόμα συνθέτουν ένα σκηνικό απλά εξαιρετικό.

Είναι άδικο όμως, επειδή δεν μπορείς να στηρίξεις τις”προτεινόμενες ρυθμίσεις”, είσαι αναγκασμένος να βλέπεις τη χλωρίδα να μετατρέπεται σε πρασινωπές άμορφες μάζες λίγα μόλις μέτρα μακριά. Και οι λεγόμενες “προτεινόμενες ρυθμίσεις” θα μπορούσαν να μεταφραστούν σαν “μόνο υπολογιστές της NASA μπορούν να το τρέξουν”, εκτός αν έχετε το περιθώριο να έχετε PC των 2.000 ευρώ. Και φυσικά, δεν λείπει το stuttering, το οποίο γίνεται ακόμα πιο έντονο στη διάρκεια μάχης, καταστρέφοντας ακόμα περισσότερο το gameplay.

Φαίνεται ωραίο, αλλά κρύβονται πολλά αρνητικά από πίσω

Ξεκινώντας το παιχνίδι λοιπόν, θα παρατηρήσετε πως το ARK, με εξαίρεση τους δεινόσαυρους, δεν έχει κάτι καινούργιο να προσφέρει στον τομέα του survival. Όπως σε πολλά, πολλά ακόμα παιχνίδια αυτού του είδους, θα μαζέψετε υλικά, θα κατασκευάσετε αντικείμενα, θα πολεμήσετε και θα εξημερώσετε ζώα. Αλλά όλα αυτά στερούνται πρωτοπορίας, δεν είναι καλύτερα από άλλα παιχνίδια ούτε έχουν κάτι που τα ξεχωρίζει.

Εύκολα κάποιος μπορεί να πει πως το ARK απλώς λανσάρει τις ίδιες ιδέες που υπάρχουν εδώ και χρόνια, απλά το πακέτο που τα τυλίγει είναι πιο γυαλιστερό και πιο ωραίο. Θα ξεκινήσετε με γροθιές στα δέντρα για ξύλο, μετά θα κατασκευάσετε την πρώτη σας πέτρινη αξίνα, και θα συνεχίσετε όπως σε όλα τα survival. Ένα υπερβολικά ενοχλητικό κομμάτι που εντόπισα είναι η συλλογή καρπών.

Αν και τα φυτά μοιάζουν να είναι διαφορετικά, όταν συλλέξετε καρπούς η επιλογή τους θα είναι τυχαία, και όχι με βάση αν το τάδε δέντρο βγάζει τον τάδε καρπό συγκεκριμένα, πράγμα που θα σας κάνει να τρέχετε σαν τους παλαβούς συνέχεια μέχρι να βρείτε αυτό που χρειάζεστε. Και μην αρχίσω καν να μιλάω για την αφόδευση, είναι το πιο αηδιαστικό και ξεκαρδιστικό παράλληλα κομμάτι του παιχνιδιού (συγχωρέστε με που δεν θα επεκταθώ, αλλά ναι μπορείτε, και ναι, μπορείτε να τα καταναλώσετε).

Στιγμές σαν αυτές είναι πιο άδειες και από σακούλα με πατατάκια

Σε γενικές γραμμές οι μηχανικές του παιχνιδιού λειτουργούν κανονικά. Έχετε έναν χάρτη που ενημερώνεται καθώς εξερευνείτε, βρίσκετε συνταγές για κατασκευή αντικειμένων, κυνηγάτε άγρια ζώα και δεινόσαυρους για τροφή και αλληλεπιδράτε με άλλους παίκτες. Το inventory και το UI γενικά είναι ικανοποιητικά και καλοσχεδιασμένα ενώ όσο επιβιώνετε, κερδίζετε πόντους εμπειρίας και νέες επιλογές για κατασκευές. Όταν φτάσετε στο επόμενο επίπεδο, θα έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε πόντους σε ένα από τα attributes σας, όπως υγεία ή αντοχή.

Επίσης, θα μπορείτε να ξεκλειδώσετε νέες συνταγές και αντικείμενα προς χρήση, όπως να πάτε από σφεντόνα σε τόξο και μετά σε πιστόλια και αυτόματα όπλα. Το πρόβλημα όμως, είναι πως θα γεράσετε μέχρι να τα πετύχετε αυτά, εκτός αν παίζετε μανιωδώς ένα οκτάωρο τη μέρα. Για παράδειγμα, για να ξεκλειδώσετε το τόξο πρέπει να φτάσετε στο επίπεδο 15 και θέλει γύρω στις 10 ώρες για να το πετύχετε αυτό.

Εκτός αυτού, οι πρώτες αμυντικές κατασκευές, όπως τείχη από άχυρο, είναι υπερβολικά εύθραυστες σε σημείο που ο οποιοσδήποτε με ένα πέτρινο τσεκούρι μπορεί να τις σπάσει σε λίγα λεπτά, ενώ τα σιδερένια τείχη, για παράδειγμα, θέλουν πολλές ώρες και πολύ υψηλότερα επίπεδα για να κατασκευαστούν. Αυτό σημαίνει πως αν κλείσετε το παιχνίδι και επανέλθετε λίγες ώρες αργότερα, το πιθανότερο είναι ο χαρακτήρας σας να έχει δολοφονηθεί και η βάση σας να έχει λεηλατηθεί, και μετά φτου και απ’ την αρχή.

Το παιχνίδι δίνει μεγάλη βάση στους δεινόσαυρους, αλλά μην περιμένετε τις ανατριχίλες του Jurassic Park. Τα ζώα αυτά τείνουν να μένουν στις περιοχές που γίνονται spawn, περπατώντας τριγύρω χωρίς σκοπό και στόχο. Σπάνια θα δείτε κάποιο σαρκοφάγο να επιτίθεται σε ένα φυτοφάγο, αλλά δεν είναι τίποτα το συνταρακτικό που θα παγώσει το αίμα σας. Αν περιμένατε όπως στην ταινία βροντόσαυρους σε κοπάδια να μετακινούνται, έξυπνους βελοσιράπτορες να στήνουν ενέδρες στη ζούγκλα, ή τυραννόσαυρους να δίνουν επικές μάχες με τρικεράτοπες και στεγόσαυρους, καλύτερα να ζητήσετε πίσω τα 30 ευρώ που δώσατε άμεσα. Εν κατακλείδι, οι μάχες που δίνουν τα ζώα έχουν όγκο, αλλά όχι περιεχόμενο.

Δράκοι = Pay To Win

Αν όλα τα παραπάνω σας φάνηκαν άσχημα, τώρα έρχεται το χειρότερο. Το παιχνίδι είναι, όπως είπαμε, early access, άρα ακόμα δεν είναι έτοιμο. Η ομάδα δημιουργών του λοιπόν, είχε το θράσος να κυκλοφορήσει ένα DLC για ένα μισοτελειωμένο παιχνίδι, ζητώντας κι άλλα λεφτά από τους παίκτες. Το νέο DLC ανοίγει νέες περιοχές, μη προσβάσιμες από τους παίκτες του βασικού παιχνιδιού, και τους δίνει τη δυνατότητα να εξημερώσουν και να καβαλήσουν δράκους.

Οπότε ο μέσος παίκτης έχει στη διάθεσή του ένα δεινόσαυρο εδάφους και μερικά βέλη για να αντιμετωπίσει μια σαύρα που ξερνάει φωτιές από τα 1000 μέτρα και τον καβαλάρη της. Πολύ απλά το θέμα έγινε pay to win, χωρίς το καινούργιο DLC είναι αδύνατο να επιβιώσετε στο νησί, καθώς οι παίκτες που έχουν δράκους έχουν την επιλογή να τους φέρουν στις αρχικές περιοχές, καίγοντας τα πάντα για την πλάκα τους.

Αλλά επειδή υπάρχει δικαιοσύνη, ο κώδικας του DLC είναι τόσο κακογραμμένος που οι παίκτες με τη δυνατότητα να αποκτήσουν δράκους (ας πούμε γύρω στα επίπεδα 80-90), μπορεί να πέσουν σε ένα ολέθριο bug ενώ τους μεταφέρουν στον αρχικό κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι η οριστική και αμετάκλητη διαγραφή του χαρακτήρα τους. Λυπηθείτε τους όμως, γιατί η δουλειά 200+ ωρών πάει χαμένη μόνο και μόνο γιατί οι δημιουργοί θέλουν να αδειάσουν πιο πολύ τις τσέπες των παικτών.

Ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Αν και ξεκίνησε καλά, το ARK εξελίχθηκε σε μια καλοστημένη πλεκτάνη για να θησαυρίσουν οι δημιουργοί. Η απουσία οποιασδήποτε υποστήριξης δεν βοηθάει καθόλου και με αυτούς τους ρυθμούς το παιχνίδι θα αμαυρωθεί και θα εγκαταλειφθεί από τους παίκτες.

Pros

 • Όμορφα γραφικά
 • Δεινόσαυροι!
 • Μεγάλη ποικιλία όπλων

Cons

 • Τρομερή αστάθεια
 • Τίποτα το καινοτόμο
 • Κακογραμμένη ΑΙ
 • Κακές αμυντικές επιλογές
 • Απαιτεί να αφιερώσετε πάρα πολλές ώρες
 • Οι δράκοι είναι στην ουσία pay 2 win
 • Καταστροφικά bugs
 • Μηδενική υποστήριξη από τους δημιουργούς

Βαθμολογία

 • Σεναριο-ατμοσφαιρα – 3.5
 • Ήχος – 6
 • Γραφικα – 3
 • Gameplay – 2.5
 • Συνολικό σκορ 3.8

Survival Evolved? Ούτε κατά διάνοια

Για 30 ευρώ το βασικό παιχνίδι και 20 ευρώ το DLC που είναι απαραίτητο για να επιβιώνετε, δεν προσφέρει απολύτως τίποτα που να αξίζει αυτά τα χρήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας