Επέμβαση laser στα μάτια

Επέμβαση laser στα μάτια

Στο παρελθόν τα γυαλιά οράσεως και οι φακοί επαφής ήταν τα μόνα μέσα υποστήριξης στις ανωμαλίες όρασης με αποτέλεσμα τα άτομα να είναι εξαρτημένα από αυτά για να μπορούν να βλέπουν. Στις μέρες μας, με την πρόοδο της τεχνολογίας στον τομέα της διόρθωσης της όρασης και την εξέλιξη της διαθλαστικής χειρουργικής, οι υπάρχουσες ανωμαλίες μπορούν να διορθωθούν χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία.

Τα προβλήματα όρασης που μπορούν να διορθωθούν με τη χρήση της τεχνολογίας laser είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Ο σκοπός της επέμβασης με laser είναι να αλλάξουμε το σχήμα του κερατοειδούς και την ισχύ του ως φακού. Με λίγα λόγια, το λέιζερ σμιλεύει τον κερατοειδή ώστε να διαμορφωθεί καλύτερα και να επιτρέψει στο φως να εστιάσει στον αμφιβληστροειδή.

Προαπαιτούμενα

 • Ο υπεύθυνος ιατρός ενημερώνεται για τις παθήσεις, τα φάρμακα και τις αλλεργίες που έχει ο/η ασθενής και καταγράφει το ιστορικό του/της.
 • Ακολουθούν λεπτομερείς μετρήσεις με έναν οφθαλμολογικό έλεγχο όπου μαζεύονται τα απαραίτητα στοιχεία πριν να πραγματοποιηθεί η επέμβαση.

Την ημέρα της επέμβασης

 • Είναι απαραίτητο οι ασθενείς να είναι ξεκούραστοι και χαλαροί.
 • Χορηγείται καταπραϋντικό χάπι την ημέρα που πρόκειται να γίνει η επέμβαση.
 • Ο/η ασθενής λαμβάνει σταγόνες αναισθησίας και στα δυο μάτια
 • Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή των ματιών και για το λόγο αυτό γίνεται προσεκτικός καθαρισμός των βλεφαρίδων.
 • Το μάτι πρέπει να παραμείνει ανοιχτό σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης και αυτό επιτυγχάνεται με ένα αποστειρωμένο τσιρότο και με ένα ειδικό εργαλείο που ονομάζεται λεφαροδιαστολέας.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης

 • Το flap ξεχωρίζει (κρημνός- προσωρινός φλοιός που σχηματίζεται στον κερατοειδή) από τον κερατοειδή.
 • Στη συνέχεια το laser σμιλεύει την επιφάνεια του κερατοειδούς με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή, διαδικασία μερικών δευτερολέπτων.
 • Αφού διορθωθεί η ανωμαλία το flap επανατοποθετείται και η όραση σταθεροποιείται.
 • Η διαδικασία ΔΕΝ είναι επίπονη (ο/η ασθενής μπορεί να αισθανθεί μια ελαφρά πίεση) και στο σύνολο της διαρκεί 4-5 λεπτά για κάθε οφθαλμό.

Μετεγχειριτικά συμπτώματα

 • Το μάτι μπορεί να δακρύζει και θα υπάρχει μικρή ενόχληση (σαν να έχει μπει σκόνη στα μάτια).
 • Υπάρχει πιθανότητα ερεθισμού με στίγματα αίματος τα οποία θα εξαφανιστούν μέσα σε ένα μήνα.

Προφυλάξεις

 • Ο ασθενής πρέπει να ξεκουράζεται ώστε να επέλθει γρηγορότερα η επούλωση
 • Δεν ενδείκνυται το κολύμπι στη θάλασσα και το ζεστό μπάνιο. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή να μην έρθουν τα μάτια σε επαφή με σαμπουάν και νερό για τις πρώτες 10 ημέρες.
 • Θα πρέπει να αποφευχθεί το μακιγιάζ στα μάτια και η χρήση καλλυντικών (κρέμες, μάσκαρα, σκιές κλπ) γιατί είναι πιθανόν να προκαλέσουν ερεθισμούς.
 • Το κάπνισμα επιτρέπεται αλλά υπάρχει πιθανότητα ο καπνός να ερεθίσει αρκετά τα μάτια.
 • Θα πρέπει να αποφύγετε δουλειές που μπορούν αν μολύνουν τα μάτια σας (κηπουρική, ξεσκόνισμα) καθώς και η οδήγηση εφόσον τον πρώτο καιρό μπορεί να εμφανιστεί θολερότητα στην όραση και ελλιπής αντίληψη του βάθους.

Τέλος είναι σημαντικό να τηρήσετε την μετεγχειρητική σας παρακολούθηση εφόσον ο ιατρός σας θα σας ενημερώνει για την κατάσταση και την πρόοδο των ματιών και της όρασης σας και θα σας βεβαιώσει για το πότε θα είστε έτοιμοι να επιστρέψετε πλήρως στην καθημερινή σας ζωή.

Διόρθωση όρασης με laser

Η διόρθωση της ανθρώπινης όρασης με laser ενδιαφέρει ολοένα και περισσότερους ασθενείς εφόσον τα μάτια θεωρούνται ως τα πολυτιμότερα αισθητήρια όργανα του ανθρώπου τα οποία του εξασφαλίζουν μια καλή ποιότητα ζωής.

Το πόσο καθαρά βλέπει κάθε άνθρωπος εξαρτάται από το πώς προσλαμβάνει το μάτι του τα ερεθίσματα από τον αμφιβλητροειδή δηλαδή το βυθό του ματιού. Οι ακτίνες φωτός και τα οπτικά ερεθίσματα στρέφονται από τον κερατοειδή και το φακό στον αμφιβληστροειδή. Όταν το σημείο εστίασης παρεκλίνει μπροστά ή πίσω από το αμφιβλητροειδή τότε παρουσιάζονται οι λεγόμενες διαθλαστικές ανωμαλίες δηλαδή τα προβλήματα όρασης.

Ο κερατοειδής του ματιού είναι διάφανος και καλύπτει εξωτερικά τον οφθαλμό. Πρόκειται για έναν δυνατό φακό πάνω στον οποίο πραγματοποιούνται οι επεμβάσεις για τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών, δηλαδή της μυωπίας, του αστιγματισμού και της υπερμετρωπίας. Η τεχνολογία laser έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κερατοειδή με μια εξειδικευμένη μέθοδο χωρίς να προκαλέσει ανωμαλία στο μάτι και με μόνιμα αποτελέσματα. Έτσι λοιπόν η διόρθωση της όρασης με τεχνολογία laser συνεπάγεται στην αναδιαμόρφωση του κερατοειδούς μεγαλώνοντας ή μικραίνοντας τη δύναμή του ώστε να φτάσει σε φυσιολογικές συνθήκες. Με τον τρόπο αυτό οι ασθενείς θεραπεύονται εφόσον γίνονται ικανοί να βλέπουν σωστά μακριά ή κοντά χωρίς να χρειαστούν να φορέσουν γυαλιά ή φακούς επαφής.

Συγκεκριμένα:

 • Στη διαθλαστική ανωμαλία της μυωπίας υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στον αμφιβληστροειδή και τον κερατοειδή επειδή ο οφθαλμός είναι μεγαλύτερος. Έτσι το φως από τα μακρινά αντικείμενα εστιάζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή και τα αντικείμενα φαίνονται θολά.
 • Στην υπερμετρωπία παρατηρείται επίπεδος κερατοειδής και μικρότερος οφθαλμός. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχει μικρή απόσταση μεταξύ του κερατοειδούς και του αμφιβληστροειδούς. Έτσι λοιπόν τα κοντινά αντικείμενα που εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή φαίνονται θολά.
 • Τέλος στον αστιγματισμό παρατηρείται ένας κερατοειδής ο οποίος δεν έχει σωστό στρογγυλό σχήμα αλλά ελλειψοειδές και έτσι τα αντικείμενα που βρίσκονται είτε κοντά είτε μακριά, παραμορφώνονται.

Στις παραπάνω ανωμαλίες επεμβαίνουν οι σύγχρονες μέθοδοι διόρθωσης της όρασης με laser, οι οποίες επεμβαίνουν διορθωτικά στο σχήμα του κερατοειδούς και χαρίζοντας σωστή όραση στους ασθενείς. Μια γνωστή τεχνική laser είναι αυτή που ονομάζεται Lasik και χρησιμοποιείται ευρέως από το 1991 με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Στη συνέχεια (μετά το 2004) η μέθοδος αυτή εξελίχθηκε στο Intra-Lasik το οποίο προσφέρει εξίσου ασφαλή αποτελέσματα με πιο ανώδυνο τρόπο.

Στις μέρες μας εφαρμόζονται πολλές επεμβάσεις ματιών με laser για τη διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού. Από τις τελευταίες δεκαετίες που εφαρμόζονται οι τεχνικές laser λίγα έχουν αλλάξει σε ότι αφορά τις μεθόδους και το τελικό τους αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Ένας τέλεια διαμορφωμένος κερατοειδής που χαρίζει τέλεια όραση στους ασθενείς με την σωστή εστίασή του πάνω στον αμφιβληστροειδή.

Κόστος Εγχειρήσεων Ματιών με Laser

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας των ιατρικών μηχανημάτων για τις οφθαλμολογικές εγχειρίσεις, πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας έχουν την ευκαιρία να θεραπεύονται από διαθλαστικές ανωμαλίες και οφθαλμολογικά προβλήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που διστάζουν να κάνουν το βήμα προς τη θεραπεία τους μη γνωρίζοντας ποιο μπορεί να είναι το κόστος για μια τέτοια επέμβαση.

Από χώρα σε χώρα υπάρχουν διακυμάνσεις στην κοστολόγηση των οφθαλμολογικών εγχειρίσεων. Για παράδειγμα στην Αυστραλία μια χειρουργική επέμβαση με laser μπορεί να κοστίζει από 2.300$ για κάθε μάτι, ποσό που σε κάποιες πιο πολύπλοκες περιπτώσεις εγχειρίσεων μπορεί να φτάσει και τα 5.000$. Στην Ελλάδα οι επεμβάσεις ματιών με Laser γίνονται στα κρατικά νοσοκομεία, στο Βαρδινογιάννειο Εργαστήριο Ηρακλείου Κρήτης (Πανεπιστημιακό Διαθλαστικό Κέντρο), στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών, στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς καθώς και σε ιδιωτικές κλινικές. Σε γενικές γραμμές τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν τα έξοδα των διαθλαστικών επεμβάσεων. Μέρος των δαπανών όμως καλύπτονται από συγκεκριμένες ασφαλιστικές εταιρίες ανάλογα με το συμβόλαιο.

Έτσι λοιπόν, σχετικά με τη χώρα μας, στην Ελλάδα το μέσο κόστος για μια εγχείριση ματιών με laser, ανάλογα με το είδος της επέμβασης, βρίσκεται ανάμεσα στις 3.000 με 4.000 ευρώ. Έτσι σε μια εγχείριση ματιών αν δεν χρησιμοποιείται η μέθοδος Intralase το κόστος μπορεί να είναι χαμηλότερο. Όπως είναι φυσικό συνήθως οι τιμές καθορίζονται ανάλογα με την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα του ιατρού και του ιδρύματος. Επιπλέον, στο πακέτο μιας εγχείρισης ματιών με laser συνήθως περιλαμβάνεται εκτός από την επέμβαση και η αμοιβή του θεράποντα ιατρού, η προ-εγχειρητική και η μετεγχειρητική παρακολούθηση και φροντίδα καθώς και κάποια διορθωτική επαναληπτική επέμβαση σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Οι φροντίδες αυτές είναι ουσιώδεις για την επιτυχία του της εγχείρησης.

Οι τιμές μπορεί να φαίνονται υψηλές για τις εγχειρίσεις ματιών με laser όμως αδιαμφισβήτητα τα οφέλη είναι πολλά. Οι ασθενείς που θεραπεύονται αποφασίζοντας να χειρουργηθούν σε νεαρή ηλικία μακροχρόνια βγαίνουν κερδισμένοι καθώς δεν προβαίνουν σε αγορές γυαλιών και φακών επαφής σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το σημαντικότερο βεβαίως όφελος είναι η αίσθηση ελευθερίας και αυτονομίας που αποκτούν οι ασθενείς καθώς αποδεσμεύονται από τα οφθαλμολογικά βοηθήματα και γίνονται ικανοί να βλέπουν πιο καθαρά τη ζωή!

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η εγχείριση ματιών με laser γίνεται μια φορά στη ζωή των ασθενών χαρίζοντάς τους το πολύτιμο αγαθό, την καλή όραση στα μάτια τους!

Προηγούμενο άρθροNetworking: Διασύνδεση με την αγορά εργασίας
Επόμενο άρθροARK: Survival Evolved. Αναλυτική άποψη
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας