Αρνητική επίδραση συγκεκριμένων συμπληρωμάτων βιταμινών

Αρνητική επίδραση συγκεκριμένων συμπληρωμάτων βιταμινών

Αρνητική επίδραση στην υγεία μπορεί να έχει η λήψη συγκεκριμένων συμπληρωμάτων βιταμινών, ισχυρίζονται Δανοί επιστήμονες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, μετά από επανεξέταση δεκάδων προηγούμενων ερευνών, αναφέρουν ότι τα βιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής φαίνεται ότι αυξάνουν, αντί να ελαττώνουν, τον κίνδυνο πρώιμου θανάτου. Όπως επισημαίνουν διατροφολόγοι, πρέπει κανείς να υιοθετεί μια ισορροπημένη διατροφή και να μην καταφεύγει σε διατροφικά συμπληρώματα.

Αν και τα συμπληρώματα βιταμινών είναι ιδιαίτερα δημοφιλή τις τελευταίες δεκαετίες, τα ακριβή οφέλη που προσφέρουν -αν υπάρχουν- είναι ασαφή, παρά τις εκατοντάδες σχετικές μελέτες. Πιο πρόσφατες θεωρίες υποδεικνύουν ότι ορισμένες βιταμίνες που καταναλώνονται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής -και πιθανόν λαμβάνονται με τη μορφή συμπληρώματος- μπορεί να αποτρέπουν τη φθορά στους ιστούς του οργανισμού, εξουδετερώνοντας τις επιβλαβείς «ελεύθερες ρίζες» που προκαλούν «οξειδωτικό στρες».

Η ομάδα της Κοπεγχάγης επισκόπησε περισσότερες από 815 κλινικές δοκιμές σχετικά με τα οφέλη των βιταμινών Α, Ε, C, καθώς και της βήτα-καροτίνης και του σελήνιου, που χρησιμοποιούνται ευρέως σε συμπληρώματα διατροφής. Από αυτές επιλέχθηκαν οι 68 πιο πιθανές να δώσουν ακριβή εικόνα των ευεργετικών επιδράσεων των βιταμινών, και τα αποτελέσματά τους προστέθηκαν.

Η επανεξέταση οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα ούτε αυξάνουν ούτε μειώνουν την πιθανότητα πρώιμου θανάτου. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές αφαίρεσαν από το σύνολο των ερευνών 21 μελέτες που είχαν μια ελαφρά υψηλότερη πιθανότητα να δώσουν στρεβλά αποτελέσματα, η εικόνα άλλαξε αισθητά. Ενώ ο κίνδυνος πρώιμου θανάτου παρέμεινε ίδιος για τους καταναλωτές σεληνίου και βιταμίνης C, προέκυψε μια στατιστικά σημαντική αύξηση της πιθανότητας για τα υπόλοιπα τρία συμπληρώματα. Στη λήψη βήτα-καροτίνης η αύξηση ήταν περίπου 7%, στη βιταμίνη Ε 4% και στη βιταμίνη Α 16%.

Σύμφωνα με τους Δανούς επιστήμονες, «τα ευρήματά μας έρχονται σε αντίθεση με τα ευρήματα ερευνών παρατήρησης που υποστηρίζουν ότι τα αντιοξειδωτικά βελτιώνουν την υγεία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 10%-20% του ενήλικου πληθυσμού σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική πιθανόν καταναλώνει τα συμπληρώματα, οι συνέπειες στη δημόσια υγεία μπορεί να είναι ουσιαστικές».

Αναφέρουν ακόμη ότι υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για αυτή την αύξηση και υποδεικνύουν ότι η εξάλειψη των «ελευθέρων ριζών» μπορεί να παρεμβαίνει στον φυσικό αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού. Η ομάδα θεωρεί απαραίτητη τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών για τις επιδράσεις των βιταμινούχων συμπληρωμάτων στην υγεία.

Προηγούμενο άρθροDucati Scrambler Cafe Racer
Επόμενο άρθροΕπτά στάσεις και συμβουλές μπόνους για τις διακοπές
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας