ΑρχικήΕιδήσειςΑς θυμόμαστε όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μας που υποφέρουν τούτες...

Ας θυμόμαστε όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μας που υποφέρουν τούτες τις ημέρες στο Κέρας της Αφρικής

Ας θυμόμαστε όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μας που υποφέρουν τούτες τις ημέρες στο Κέρας της Αφρικής. Αγαπητοί αδερφοί και αδερφές μου. Το ευαγγέλιο αυτής της Κυριακής περιγράφει το θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων που ο Ιησούς πραγματοποίησε προς χάριν της πλήθους που τον ακολουθούσε για να ακούσει τα λόγια του και να θεραπευθεί από διάφορες ασθένειες.

Καθώς έπεφτε το βράδυ, οι μαθητές Του συνέστησαν στον Ιησού να απολύσει τα πλήθη, ώστε ο κόσμος να πάει σπίτι του, να ξεκουραστεί και να φάει. Αλλά ο Κύριος κάτι διαφορετικό είχε στο νου του: «δότε αὐτοῖς ὑμεῖς φαγεῖν», τους παραγγέλλει (Ματθ. 14:16). Όμως δεν είχαν παρά μόνο «πέντε ἄρτους καὶ δύο ἰχθύας».

Ό,τι κάνει στη συνέχεια ο Ιησούς, προεικονίζει το μυστήριο της ευχαριστίας: «ἀναβλέψας εἰς τὸν οὐρανὸν εὐλόγησε, καὶ κλάσας ἔδωκε τοῖς μαθηταῖς τοὺς ἄρτους οἱ δὲ μαθηταὶ τοῖς ὄχλοις» (Ματθ. 14:19).

Το θαύμα συνίσταται στην αδερφική μοιρασιά των λίγων άρτων, που όμως, καθώς εκτελείται με πίστη στην παντοδυναμία του Θεού, όχι μόνο χόρτασε τους πάντες, αλλά και περίσσεψε αρκετό φαΐ ώστε να γεμίσει δώδεκα πανέρια.

Ο Κύριος ζήτησε από τους μαθητές του να αναλάβουν οι ίδιοι τη διανομή των άρτων στο πλήθος· ήταν αυτός ένας τρόπος να τους διδάξει και να τους προετοιμάσει για το μελλοντικό αποστολικό τους έργο: στην πραγματικότητα, αυτό που θα κληθούν να κάνουν, είναι να διανείμουν σε ολόκληρο τον κόσμο τη Ζωή και τα Μυστήρια.

Σε αυτό το θαυματουργό επεισόδιο, η ενσάρκωση του Θεού και το έργο της εξαγοράς των αμαρτιών των ανθρώπων αλληλοσυμπληρώνονται. Ο Ιησούς «ἐξελθὼν» από ένα πλοίο στο οποίο επέβαινε, έσπευσε να συναντήσει τον «πολὺν ὄχλον» που Τον ανέμενε. Ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής μας λέγει πως ο λόγος του Θεού «διά τῆς ἐνσάρκου αὐτοῦ παρουσίας» «κατηξίωσε» «ἐξ ἡμῶν», «δι’ ἡμᾶς», «καθ’ ἡμᾶς (εις όλα, πλην της) ἁμαρτίας», ώστε «φωναῖς τε καί παραδείγμασι» «ἐκθέσθαι διδασκαλίαν» «ἡμῖν προσφυῶς» (προσαρμοσμένη σε μας) («Περί διαφόρων αποριών» 33 PG91, 1285C).

Ο Κύριος λοιπόν μάς προσφέρει εδώ ένα εύγλωττο παράδειγμα της ευσπλαχνίας Του προς τους ανθρώπους. Μας θυμίζει έτσι όλους τους αδερφούς και τις αδερφές μας που υποφέρουν τούτες τις ημέρες στο Κέρας της Αφρικής τις οδυνηρές συνέπειες του πολέμου και της απουσίας ισχυρών θεσμών.

Ο Χριστός ενδιαφέρεται για τις υλικές μας ανάγκες, αλλά θέλει να μάς δώσει περισσότερα διότι πάντοτε «ο άνθρωπος… πεινά περισσότερο, χρειάζεται κάτι περισσότερο» («Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», σελ. 259, ελληνική μετάφραση). Η αγάπη του Θεού είναι παρούσα στον άρτο του Χριστού· στη συνάντηση μαζί του «εγγίζουμε περισσότερο το ζωντανό Θεό, γευόμαστε πραγματικά “άρτον εξ ουρανού”» (ό.π).

Αγαπητοί φίλοι,

«Με την ευχαριστία, ο Ιησούς μας κατέστησε επίσης μάρτυρες της ευσπλαχνίας του Θεού προς όλους τους αδερφούς και τις αδερφές μας. Το μυστήριο της ευχαριστίας ως εκ τούτου μας προσκαλεί σε έργα συμπόνιας προς τους συνανθρώπους μας».

Ο άγιος Ιγνάτιος Λογιόλα (Ignacio de Loyola) ο ιδρυτής της «αδελφότητος του Ιησού», του οποίου σήμερα τη μνήμη επιτελούμε, επίσης μας δίνει την ίδια μαρτυρία. Πράγματι, ο Λογιόλα επέλεξε να ζει «βρίσκοντας το Θεό εις όλα τα πράγματα, αγαπώντας Τον εις όλα τα πλάσματα» («καταστατικά της αδελφότητας του Ιησού», III, 1, 26).

Ας εμπιστευθούμε λοιπόν τις προσευχές μας στην Παρθένο Μαρία, ώστε να ανοίξει τις καρδιές μας στη συμπόνια προς τον πλησίον μας και στην αδερφική μοιρασιά των αγαθών μας.

Ο πάπας Benedictus XVI (Joseph Alois Ratzinger) είναι ο 265ος πάπας της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας κι επικεφαλής του Βατικανού

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166