Μπορεί να φαίνεται κάτι μικρό αλλά είναι κάτι το οποίο όχι μόνο έχει θετική επίδραση στο περιβάλλον αλλά και στην ασφάλεια των οδηγών. Η Ιαπωνία αποφάσισε μέσα σε ένα χρονικό περιθώριο να αλλάξει τους κοινούς λαμπτήρες στα φανάρια των δρόμων της με LED. Τα LED όλοι τα ξέρουμε. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αν και η αντικατάσταση ενός κοινού λαμπτήρα με μία δέσμη LED κοστίζει κάτι παραπάνω (περίπου 1,5 φορά) το αποτέλεσμα δικαιώνει την κάθε ενέργεια.
Πιο συγκεκριμένα οι φωτοδίοδοι εκπομπής (όπως είναι γνωστά τα LED στα ελληνικά) είναι πιο έντονοι στον φωτισμό, και σε αντίθεση με τους άχρωμους λαμπτήρες που υπάρχουν στα φανάρια και καλύπτονται από πλαστικό κάλυμμα με το χρώμα που θέλουμε να υποδείξει, τα LED παράγουν το συγκεκριμένο χρώμα χωρίς τη χρήση πλαστικού καλύμματος και άρα είναι πιο ευδιάκριτα, στο μισοσκόταδο ή σε κακοκαιρία.
Τα LED είναι πολύ πιο οικονομικά στην κατανάλωση από τους κοινούς λαμπτήρες , φτάνοντας στο 1/6 αυτής.
Η διάρκεια ζωής τους είναι τουλάχιστον 6 χρόνια, σε αντίθεση με τους κοινούς λαμπτήρες που μετά βίας φτάνουν το 1 έτος.
Όλα αυτά υπερκαλύπτουν από θέμα κέρδους, την αυξημένη τιμή των LED σε σχέση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, και μακροπρόθεσμα είναι και πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα ότι το ότι είναι πιο ευκρινή , θα βοηθήσει στο να μειωθούν και κάπως τα ατυχήματα (αν και στην Ελλάδα, έχουμε πρόβλημα όχι με το γεγονός ότι δεν βλέπουμε το φανάρι αλλά με το ότι μας αρέσει να περνάμε με κόκκινο), τότε αποτελούν μια σοφή επιλογή.
Επίσης να αναφέρουμε ότι φανάρια τέτοιου τύπου λόγω του ότι θα αποτελούνται από πολλά LED , μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να απεικονίσουν ακόμα και γράμματα ή σύμβολα όπου αυτό είναι απαραίτητο με μεγάλη ακρίβεια και διακριτότητα.
Τέλος ενημερωτικά και μόνο , να αναφέρουμε ότι λόγω της χαμηλής κατανάλωσης των LED , είναι εφικτή η τροφοδοσία τους από φωτοβολταϊκά στοιχεία, (ο ήλιος δόξα τω θεώ δεν λείπει από την Ελλάδα) και τα φανάρια να λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, ή στην χειρότερη, να υπάρχει κάτι τέτοιο σαν τροφοδοσία σε περίπτωση διακοπής ρεύματος;)
Το ελληνικό κράτος ακούει;