Κατά τη χρήση του υπολογιστή τα Windows γεμίζουν με περιττά στοιχεία που συχνά επιβραδύνουν τη λειτουργία τους. Δείτε μαζί μας πώς θα τα κρατήσετε καθαρά και… σε φόρμα με την εφαρμογή Ashampoo WinOptimizer.
Ένα απο τα προβληματα σε όλα τα λειτουργικά συστήματα, που, όμως, είναι εντονότερο στην περίπτωση όλων των εκδόσεων των Windows, είναι ότι κατά τη χρήση τους αποθηκεύονται στο δίσκο προσωρινές πληροφορίες που εντέλει δεν είναι και τόσο προσωρινές! Αρκετές εφαρμογές “ξεχνούν” να αφαιρέσουν τα “προσωρινά” αρχεία που δημιουργούν στο δίσκο, και έτσι η προσωρινή φύση τους… μονιμοποιείται. Αποτέλεσμα; Η καθυστέρηση προσπέλασης των χρήσιμων δεδομένων στο δίσκο, αφού μαζί με αυτά συνυπάρχουν τα άχρηστα.
Προσθέστε σε όλα αυτά το γεγονός ότι τα Windows εξαρχής δεν είναι ρυθμισμένα ώστε να λειτουργούν με τον καλύτερο, γρηγορότερο και ασφαλέστερο τρόπο, αλλά και το ότι δεν έχουν συγκεντρωμένες σε ένα προσιτό “κεντρικό σημείο” όλες τις παραμέτρους της λειτουργίας τους, και το αποτέλεσμα είναι ένα αργό λειτουργικό σύστημα που έχει ανάγκη από βοήθεια για να λειτουργήσει όπως πρέπει.
Αυτή η βοήθεια έρχεται με το Ashampoo WinOptimizer, μια εφαρμογή που προβαίνει την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, την αφαίρεση των περιττών στοιχείων από τον υπολογιστή και τη ρύθμιση του λειτουργικού συστήματος, ώστε να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ας δούμε πώς γίνεται αυτό.
Βήμα 1
Μετά την εγκατάσταση και εκτέλεσή του το Ashampoo WinOptimizer παρέχει τρεις τρόπους καθαρισμού και βελτιστοποίησης των ρυθμίσεων του υπολογιστή: ο «γρήγορος» (Quick scan) ταιριάζει σε όσους θέλουν να βελτιώσουν χωρίς πολλή σκέψη την απόδοση του υπολογιστή τους, ενώ ο «πλήρης» (Full scan) σε όσους θέλουν βελτιστοποίηση σε βάθος. Ο τρίτος τρόπος αφορά στους πιο «προχωρημένους» χρήστες και προϋποθέτει ξεχωριστή επίσκεψη σε καθένα από τα modules καθαρισμού και βελτιστοποίησης που εμπεριέχονται στην εφαρμογή.
Βήμα 2
Οι περισσότεροι μπορούν απλά να επιλέξουν τον γρήγορο ή τον πλήρη τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής. Και οι δύο εκκινούν μια διαδικασία αναζήτησης περιττών στοιχείων και πιθανώς προβληματικών ρυθμίσεων του υπολογιστή και κατόπιν αυτής παραθέτουν τα αποτελέσματα στο χρήστη και προτρέπουν για τον καθαρισμό περιττών δεδομένων/την αλλαγή συγκεκριμένων παραμέτρων. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα αποτελέσματα και βεβαιωθείτε ότι είναι επιλεγμένα μόνο όσα αναγνωρίζετε και θεωρείτε ότι δεν θα οδηγήσουν σε προβλήματα. Εκκινήστε τη διαδικασία καθαρισμού/βελτιστοποίησης με ένα κλικ στο “Start Optimization”.
Βήμα 3
Η δράση εφαρμογών όπως το Ashampoo WinOptimizer πάντα μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο εξαιτίας της λανθασμένης τροποποίησης μιας παραμέτρου ή της αφαίρεσης κάποιων αρχείων που τελικά ήταν χρήσιμα… Αν δεν προσέξατε κατά την παράθεση των κινήσεων που θα ολοκλήρωνε η εφαρμογή, αποδεχθήκατε τα πάντα και συναντήσατε κάποιο πρόβλημα, το Ashampoo WinOptimizer περιλαμβάνει ένα σύστημα αυτόματων back-up που μπορούν να αναιρέσουν κάθε κίνηση: απλά επισκεφθείτε το Backups, διαλέξτε αυτό που αντιστοιχεί στη χρονική στιγμή που εφαρμόσατε τις προβληματικές αλλαγές και διαλέξτε “Undo changes”.
Αντίθετα, αν είστε βέβαιοι ότι όλα λειτουργούν απρόσκοπτα, μπορείτε να διαγράψετε τα back-up, επιλέγοντάς τα και κάνοντας κλικ στο “Delete backup”.
Βήμα 4
Οι τελειομανείς ίσως θελήσουν να έχουν απόλυτο έλεγχο στις κινήσεις που ολοκληρώνει το Ashampoo WinOptimizer, επιλέγοντας να τις ολοκληρώσουν μία προς μία οι ίδιοι, μέσα από τα ενσωματωμένα modules του. Η εφαρμογή παρουσιάζει ομαδοποιημένες τις λειτουργίες σε διαφορετικές κατηγορίες, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν και πρόσθετες λειτουργίες που είναι προσβάσιμες μόνο με αυτόν τον τρόπο και δεν εκτελούνται κατά τον αυτοματοποιημένο “γρήγορο” ή “πλήρη” έλεγχο – όπως η διαδικασία ανασυγκρότησης του δίσκου που συναντάται στο Optimize performance ή τα εργαλεία που συμπεριλαμβάνονται στην ομάδα File tools.
Βήμα 5
Ας δούμε ενδεικτικά ορισμένες από αυτές τις λειτουργίες. Επιλέξτε από την πρώτη κατηγορία, Clean up system, το Registry Optimizer. Το παράθυρο της εφαρμογής θα αλλάξει και στο βασικό τμήμα του θα εμφανιστούν τρεις επιλογές: η πρώτη εκκινεί τη διαδικασία αναζήτησης περιττών στοιχείων στη Registry των Windows, η δεύτερη επιτρέπει να ρυθμίσετε τι είδους στοιχεία θα αναζητήσει η εφαρμογή, ενώ η τρίτη τη διαχείριση -λήψη, ανάκτηση και διαγραφή- Registry back-ups από την εφαρμογή. Επιλέξτε από το Settings τους τύπους στοιχείων που θέλετε να ανιχνευθούν, εκκινήστε τη διαδικασία και… συνεχίστε χειροκίνητα.
Βήμα 6
Δύο από τις σημαντικότερες λειτουργίες του Ashampoo WinOptimizer, που επηρεάζουν αρκετά τις επιδόσεις του υπολογιστή, εντοπίζονται -πού αλλού;- στην κατηγορία Optimize performance των Modules – ενώ δεν εκτελούνται από τις “απλές” διαδικασίες βελτιστοποίησης του υπολογιστή. Η πρώτη από αυτές είναι το αρκετά απλό στη χρήση Defrag 2, το οποίο τόσο ως λειτουργία όσο και ως προς τη χρήση του μάλλον δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιγραφή: απλά επιλέξτε το και στη συνέχεια διαλέξτε το δίσκο τα περιεχόμενα του οποίου θέλετε να ανασυγκροτηθούν, ώστε να είναι ταχύτερη η προσπέλασή τους. Αυτό είναι όλο!
Βήμα 7
Η δεύτερη λειτουργία που επηρεάζει αρκετά τις επιδόσεις είναι το StartUp Tuner, μέσω του οποίου μπορείτε να ελέγξετε τι εκκινείται κατά τη φόρτωση των Windows. Το συγκεκριμένο πλαίσιο είναι χωρισμένο σε διαφορετικές ενότητες -Autostart entries, Services, Software κ.λπ.- αλλά στην πράξη η χρήση του έχει ως εξής: παρατηρείτε όλα τα στοιχεία που απεικονίζονται σε κάθε λίστα και απενεργοποιείτε όσα αναγνωρίζετε μεν αλλά δεν τα θεωρείτε τόσο αναγκαία ώστε να είναι πάντα ενεργά – π.χ. το Service “Print Spooler” που καθιστά δυνατή τη χρήση εκτυπωτή και το οποίο, αν δεν έχετε εκτυπωτή ή τυπώνετε μία φορά στους δύο μήνες, δεν έχει λόγο να είναι ενεργό! Προτείνουμε, αν δεν αναγνωρίζετε κάτι, να μην το πειράζετε.
Βήμα 8
Ολοκληρώνουμε με το πιο “προχωρημένο” από τα τμήματα του Ashampoo WinOptimizer, το Tune system settings. Επιλέξτε Tweaking και στη σελίδα που εμφανίζεται προσέξτε ότι στο κάτω τμήμα της αριστερής στήλης παρουσιάζονται υποσύνολα επιλογών – Logon, System, Control Panel κ.λπ. Αυτά εμπεριέχουν διαφορετικές ομάδες παραμέτρων που μπορείτε να τροποποιήσετε κατά βούληση, ορίζοντας σε πόση ώρα θα τερματίζονται οι εφαρμογές που έχουν “παγώσει”, κάθε πότε θα εκτελείται ανίχνευση για τη σύνδεση συσκευών USB στον υπολογιστή κ.ά.