ΑρχικήHow toΠαρακάμψτε δικτυακούς περιορισμούς με το Gpass

Παρακάμψτε δικτυακούς περιορισμούς με το Gpass

  • Απαιτήσεις: Gpass, πρόσβαση στο διαδίκτυο
  • Κόστος: Δωρεάν
  • Ολοκλήρωση εγχειρήματος: 13 Λεπτά
  • Επίπεδο δυσκολίας: 2/10

Ξεπεράστε τους περιορισμούς πρόσβασης που εφαρμόζονται στα περισσότερα εταιρικά τοπικά δίκτυα, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε συγκεκριμένα sites, και χρησιμοποιήστε ελεύθερα τον browser σας ή κάποια άλλη δικτυακή εφαρμογή.

Αν και στην Ελλαδα ευτυχώς δεν έχουμε τους περιορισμούς πρόσβασης που αντιμετωπίζουν οι χρήστες στη μακρινή Κίνα, συχνά ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση στο Internet με παραπλήσιους περιορισμούς: ο διαχειριστής ενός τοπικού δικτύου μπορεί να έχει περιορίσει την πρόσβαση σε συγκεκριμένα sites ή, αντίστροφα, να έχει επιτρέψει την παρουσίαση μόνο συγκεκριμένων διευθύνσεων.

Για αυτόν το λόγο η εφαρμογή GPass, δημιούργημα του Global Internet Freedom Consortium, που τάσσεται εναντίον κάθε μορφής λογοκρισίας, μπορεί να απευθύνεται περισσότερο στους κατοίκους της Κίνας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει και σε ένα ελληνικό “κλειδωμένο” δίκτυο.

Προτού δούμε πως μπορείτε μέσω αυτού να αποκτήσετε πρόσβαση σε οποιοδήποτε site ή δικτυακή υπηρεσία, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το GPass δεν είναι μία απόλυτη και σίγουρη λύση: αν θέλει και γνωρίζει πώς, ένας administrator μπορεί να περιορίσει απόλυτα ένα τοπικό δίκτυο, ώστε να είναι σχεδόν αδύνατη η παράκαμψη των όποιων κανόνων πρόσβασης έχει θέσει.

Επιπλέον, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι κανόνες που υπάρχουν σε ένα τοπικό δίκτυο δεν έχουν στόχο την ταλαιπωρία των εργαζομένων, αλλά τη διασφάλιση των δεδομένων που βρίσκονται στους δικτυωμένους υπολογιστές μίας εταιρείας και τον περιορισμό της πιθανότητας εισροής spyware, adware, ιών και άλλου κακόβουλου λογισμικού από τις απρόσεκτες κινήσεις ενός χρήστη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κόστος της απώλειας δεδομένων είναι διαφορετικό σε έναν προσωπικό οικιακό υπολογιστή μετά την επίσκεψη του χρήστη σε ένα αμφιλεγόμενο site και διαφορετικό σε όλους τους υπολογιστές ενός εταιρικού δικτύου εξαιτίας μιας ανάλογης κίνησης. Κοινώς, δεν σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τη συγκεκριμένη εφαρμογή σε δίκτυο στο οποίο δεν έχετε πρόσβαση χωρίς προηγουμένως να ενημερώσετε τον υπεύθυνό του για τις κινήσεις σας.

Mπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή για υπολογιστές από εδώ http://www.internetfreedom.org/GPass.html

Βήμα 1

Αποσυμπιέστε την εφαρμογή σε φάκελο της επιλογής σας. Επειδή δεν απαιτείται κάποιας μορφής εγκατάσταση, ίσως προτιμήσετε να αντιγράψετε το εκτελέσιμο αρχείο της στην επιφάνεια του desktop ή να δημιουργήσετε ένα shortcut εκεί για άμεση πρόσβαση. Επιπλέον, μπορείτε να την αποθηκεύσετε σε ένα USB flash drive και να την έχετε πάντα μαζί σας, μιας και, αφού δεν απαιτεί εγκατάσταση, μπορεί να λειτουργεί και ως φορητή. Μετά την εκκίνηση της θα δείτε το βασικό παράθυρό της, στο οποίο θα έχει αναγνωρίσει και θα παρουσιάζει τις βασικότερες δικτυακές εφαρμογές που βρίσκονται στον υπολογιστή σας.

Βήμα 2

Αν κάνετε διπλό κλικ σε μία από τις εφαρμογές που παρατίθενται στο βασικό παράθυρο του GPass, αυτή θα εκτελεστεί και θα εμφανιστεί στην οθόνη όπως συνήθως, με μία μικρή διαφορά: πλέον προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυο μέσω των servers με τους οποίους συνεργάζεται το GPass – εμείς για την ανάγκη του εγχειρήματος έχουμε τρέξει το πρόγραμμα περιήγησης Opera και έχουμε επισκεφθεί το site του Texnologia.net.

Στις περισσότερες εφαρμογές το γεγονός ότι η πρόσβαση γίνεται μέσω… μεσάζοντα είναι ορατό από μία αλλαγή στη γραμμή τίτλου του παραθύρου τους, όπου αναγράφεται “[via GPass]” (μέσω GPass). Δυστυχώς, η όλη παράκαμψη θα είναι ορατή και από μία αισθητή πτώση της ταχύτητας – στην εικόνα βλέπετε ότι τα περισσότερα στοιχεία του site δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη.

Βήμα 3

Η πτώση της ταχύτητας οφείλεται στο ότι, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες ο χρήστης επικοινωνεί με ένα site σχεδόν άμεσα, όταν μπαίνει στην εξίσωση το GPass, ο αριθμός των υπολογιστών που μεσολαβούν πολλαπλασιάζεται. Σε μία προσπάθεια μείωσης του προβλήματος το GPass επικοινωνεί περιστασιακά με διαφορετικούς servers και παρουσιάζει στο κατώτερο τμήμα του τους ταχύτερους.

Επιπλέον μπορείτε να μεταπηδάετε από τον έναν στον άλλον με ένα κλικ στα πλήκτρα 1, 2 και 3 – επιλέξτε αυτό με τη μικρότερη καθυστέρηση σε ms. Επιπλέον, με ένα κλικ στο σχετικό πλήκτρο κάτω δεξιά μπορείτε να ανανεώσετε τους servers που απεικονίζονται, για να βρείτε ταχύτερους.

Βήμα 4

Επιλέγοντας μία από τις υπάρχουσες εφαρμογές και κάνοντας κλικ στο πλήκτρο Edit μπορείτε να αλλάξετε τις παραμέτρους τους. Το πλαίσιο προσθήκης/επεξεργασίας εφαρμογής παραθέτει μόνο τέσσερα πεδία, από τα οποία αυτά που απαιτούνται συνήθως είναι τα τρία: το Application Name, στο οποίο εισάγεται το όνομα με το οποίο θα παρουσιάζεται η εφαρμογή στο πλαίσιο του GPass, το Program Path, μέσω του οποίου επιλέγετε το ίδιο το εκτελέσιμο αρχείο της εφαρμογής, και το Working Directory, που στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να είναι ίδιο με το φάκελο στον οποίο βρίσκεται εγκατεστημένη η εφαρμογή.

Βήμα 5

Το GPass εμπεριέχει έναν Bookmarks Manager, στον οποίο μπορείτε να καταχωρείτε τα αγαπημένα σας sites. Η καταχώρηση ενός site γίνεται με κλικ στο Add Bookmark και η προσθήκη μίας κατηγορίας στην οποία μπορούν να ενταχθούν πολλά bookmarks με το πλήκτρο Add Cat. Μέσω των Import και Export εισάγετε και εξάγετε υπάρχοντα bookmarks από έναν browser, ενώ ένα bookmark ανοίγει στον προκαθορισμένο browser του υπολογιστή με διπλό κλικ στο όνομά του.

Η συγκεκριμένη λειτουργία θα φανεί πιο χρήσιμη σε όσους αποφασίσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή τοποθετώντας τη σε USB flash drive, ώστε να έχουν πάντα μαζί τους τη λίστα των αγαπημένων τους sites.

Βήμα 6

Η εφαρμογή παρέχει και ένα στοιχειώδες σύνολο επιλογών μέσω της ομάδας επιλογών Options για τη ρύθμιση του τρόπου λειτουργίας της. Στην καρτέλα General -εφόσον χρησιμοποιείτε το GPass μέσω USB flash drive, για να έχετε πρόσβαση από υπολογιστές πέραν του δικού σας- αξίζει να ενεργοποιήσετε τα Clear GPass Traces on Exit και Clear IE History and Cache on Exit, ώστε μετά το πέρας της χρήσης του να καθαρίζονται όλα τα στοιχεία της πρόσβασής σας μέσω της εφαρμογής και του Internet Explorer.

Προσέξτε, όμως, ότι δεν καθαρίζει τα απομεινάρια της πρόσβασης στον Opera και τον Firefox ή σε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή.

Βήμα 7

Στην καρτέλα Tunnels υπάρχουν μερικές πιο “προχωρημένες” επιλογές, που αφορούν στον τρόπο δρομολόγησης των δεδομένων μέσω τρίτων servers – δηλαδή στη διαδικασία που ολοκληρώνεται από το GPass, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση σε περιορισμένα δίκτυα. Αν η πρόσβαση μέσω της εφαρμογής δεν είναι δυνατή, αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι περιορίζεται ο χρησιμοποιούμενος τρόπος κρυπτογράφησης – μπορείτε να δοκιμάσετε να τον αλλάξετε από τις τέσσερεις επιλογές Encrypted tunnel, ωστόσο μία λύση δεν υπάρχει. Απλώς πρέπει να τα δοκιμάσετε όλα, για να δείτε αν κάποιο λειτουργεί.

Βήμα 8

Το τελευταίο σημείο στο οποίο αξίζει να στρέψετε την προσοχή σας είναι η καρτέλα LAN. Μέσω αυτής μπορείτε να δηλώσετε -εφόσον χρησιμοποιείται- τον Proxy Server μέσω του οποίου ολοκληρώνεται η πρόσβαση στο τοπικό δίκτυο. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είναι ορατός, αλλά θα λειτουργεί χωρίς να δηλώνει την παρουσία του στο χρήστη. Αν, εντούτοις, δεν ισχύει κάτι τέτοιο και είναι δηλωμένος στον υπολογιστή που χρησιμοποιείτε, μπορείτε να τον προσθέσετε στο GPass, επιλέγοντας “Get proxy settings from IE automatically”.

Εναλλακτικά, αν όντως γνωρίζετε ποιος είναι, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το “Use a LAN proxy to connect to the Internet” και να εισαγάγετε τα στοιχεία του χειροκίνητα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166