ΑρχικήHow toASK.fm: Οδηγίες χρήσης για να είστε ασφαλείς - ASKfm tips

ASK.fm: Οδηγίες χρήσης για να είστε ασφαλείς – ASKfm tips

ASK.fm: οδηγίες χρήσης για να είστε ασφαλείς – ASKfm tips.

Το ASK.fm είναι γεγονός πως είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως κάθε άλλη πλατφόρμα social media, έτσι κι αυτή έχουν πολλά κοινά στοιχεία, όχι τόσο αναφορικά με το τεχνικό κομμάτι, αλλά με τη συμπεριφορά των χρηστών που δυστυχώς έχει ωθήσει αρκετά άτομα στο να συμπεριφέρονται ρατσιστικά και με σκληρή ρητορική μίσους απέναντι στους συνανθρώπους τους και έχει οδηγήσει ορισμένα άτομα στην αυτοκτονία λόγω της αφόρητης πίεσης που έχουν δεχθεί από άλλους χρήστες.

Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τον ιστότοπο συνολικά και μερικές συμβουλές για το πώς να αποτρέψετε τον εκφοβισμό και τον ηλεκτρονικό αποκλεισμό στο Ask.fm.

Τι είναι το ask.fm και πως λειτουργεί

Το Ask.fm ιδρύθηκε το 2010 στη χώρα της Λετονίας. Δημιουργήθηκε ως το αντίπαλο δέος του Formspring, και τυπικά έχει παρόμοιο τρόπο λειτουργίας. Οι χρήστες δημιουργούν ένα προφίλ στο οποίο ανοίγουν οι ίδιοι για να δέχονται ερωτήσεις. Ορισμένες από αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να είναι διασκεδαστικές και απλές, όπως «Ποια είναι η αγαπημένη σας αθλητική ομάδα»;

Αυτοί οι τύποι αβλαβών ερωτήσεων προέρχονται συνήθως από άλλους χρήστες που θέλουν να μάθουν ορισμένα πράγματα για εσάς. Δεν έχουν όλοι κακή βούληση, είναι απλά εκεί για να διασκεδάσουν και να συζητήσουν με φίλους και ξένους για κάποια άγνωστα κομμάτια προσωπικών χαρακτηριστικών γνωρισμάτων των ατόμων που συμμετέχουν  στο ASK.fm χωρίς απαραίτητα να αποκαλύψουν πληροφορίες που μπορεί να θεωρηθούν υπερβολικά ιδιωτικές. Ωστόσο, αυτά δεν είναι τα μόνα είδη ερωτήσεων που τίθενται στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Η ανωνυμία των χρηστών στο ask.fm

Ίσως το πιο έντονο πρόβλημα με το Ask.fm είναι η δυνατότητα των χρηστών να παραμείνουν ανώνυμοι όταν ζητούν από άλλους χρήστες μια ερώτηση. Είναι αυτό το σημείο όπου οι ερωτήσεις αρχίζουν να γίνονται ανατριχιαστικές ή πολύ προσωπικές. Μπορεί να μην είναι καν μια αθώα ερώτηση με καλοπροαίρετο σκοπό. Πολλοί ανώνυμοι χρήστες έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη δυνατότητα για να περάσουν εξαιρετικά ακραίες συμπεριφορές, ενώ ο εκφοβισμός και η παρενόχληση είναι υπαρκτός σε τούτο τον ιστότοπο. Βέβαια με το πέρασμα των καιρών γίνεται λιγότερο αισθητός, αφού πλέον η ίδια η πλατφόρμα έχει αναλάβει το ρόλο της αστυνόμευσης, προστατεύοντας τους χρήστες της.

Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να αγνοήσει την ερώτηση, έτσι ώστε να μην απαντηθεί και συνεπώς να μην εμφανίζεται ή εντοπίζεται από το ευρύ κοινό στο προφίλ του χρήστη. Ωστόσο, αν κάνει το λάθος και ασχοληθεί, απαντώντας στις δόλιες ερωτήσεις, τότε ενδέχεται να ξεκινήσει συσσωρευμενος εκφοβισμός από τη μάζα, και τελικά λόγω της πίεσης, να προκληθεί ψυχολογική φθορά στο εκάστοτε άτομο από αυτό το συρφετό, κυρίως όταν τα αρνητικά σχόλια πληθαίνουν από πολλά άτομα.

Επικίνδυνες καταστάσεις στην πλατφόρμα

Το Ask.fm αναμφισβήτητα χαρακτηρίζεται ότι έχει κακή (στην καλύτερη περίπτωση) μορφή μετριοπάθειας. Υπάρχει ένα κουμπί αναφοράς στο οποίο οι χρήστες μπορούν να αναφέρουν ένα σχόλιο ή ερώτηση στους συντονιστές, αλλά συνήθως καταλήγει στα αζήτητα. Δεν υπάρχει γονικός έλεγχος και συνήθως δεν διαγράφονται όλα τα σχόλια οριστικά από τον ιστότοπο.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρείας υπάρχει ένας παρατηρητής για να εποπτεύει το σεξουαλικό περιεχόμενο, αλλά η ποιότητα του έχει συζητηθεί και κακό-χαρακτηριστεί έντονα. Οι χρήστες πρέπει να ελέγχουν ένα κουτί που αναγνωρίζει ότι έχουν ηλικία τουλάχιστον 13 ετών, αλλά όπως και κάθε άλλος ιστότοπος social media, απλά βρίσκεται τοποθετημένη αυτή η επιλογή για τα μάτια του κόσμου, ούτως ώστε να υπάρχει η ψευδαίσθηση πως τηρούνται τα προσχήματα.

Ως αποτέλεσμα της ανωνυμίας και της κακής μετριοπάθειας, υπήρξαν μερικές περιπτώσεις τραγικών αποτελεσμάτων. Η Hannah Smith, μια 14χρονη κοπέλα από το Leicestershire της Αγγλίας, έβαλε τέλος στη ζωή της στις 6 Αυγούστου το 2013. Ο πατέρας της έχει κατηγορήσει το Ask.fm ως υπαίτιο, λόγω των ελάχιστων ελέγχων του. Το κορίτσι είχε πέσει θύμα ανώνυμου εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο, και κατέρρευσε στο σημείο όπου δεν ήθελε πλέον να ζει.

Όμως για να λέμε και του στραβού το δίκιο και τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα δεν πάνε πίσω, αλλά υπάρχει καλύτερη εποπτεία λόγω bots τεχνητής νοημοσύνης που ανιχνεύουν τέτοιο κακόηθες περιεχόμενο και το κατεβάζουν αμέσως και εφαρμόζεται πλέον στο Twitter και το Facebook.

Τι να κάνετε ως γονέας

Ενώ το site μπορεί να θεωρηθεί ως διασκέδαση για την πλειοψηφία των ατόμων, ωστόσο υπάρχει μία μικρή μερίδα ανθρώπων ακριβώς πως ζουν άσχημες στιγμές εκεί μέσα. Ως γονέας, θα μπορούσατε να αποκλείσετε τον ιστότοπο από το διαδίκτυο, αλλά εάν θέλουν, θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε αυτόν μέσω δημόσιων υπολογιστών ή υπολογιστών φίλων ή ακόμη και στα τηλέφωνά τους. Ακόμα κι αν δεν διαθέτουν smartphone, είναι βέβαιο ότι θα βρουν έναν τρόπο.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την κατάχρηση του ιστότοπου είναι να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας. Ενημερώστε τους για τις ιστορίες της Hannah Smith και άλλων παιδιά μου που είχαν αυτή την τραγική κατάληξη.

Αφού γνωρίζουν τους κινδύνους που μπορεί να προέρχονται από τον ιστότοπο, θα πρέπει να αποθαρρυνθούν να το χρησιμοποιούν. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τα παιδιά σας το όνομα χρήστη, ώστε να μπορείτε να δείτε τις ερωτήσεις και τα σχόλια που λαμβάνουν από τον υπόλοιπο κόσμο . Μπορεί να μην είναι δημοφιλές η παρούσα τακτική, αλλά να είναι αποτελεσματική.

Παρακάτω θα σας παραθέσω ορισμένες συμβουλές οι οποίες είναι χρήσιμες τόσο για χρήστες, όσο για τους γονείς σε περίπτωση που αντιληφθούν ύποπτη συμπεριφορά των παιδιών τους και πως θα πρέπει να αντιδράσουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η πλειοψηφία των χρηστών στο ASKfm είναι κάτω των 18 ετών, οπότε μπορείτε εύκολα να καταλάβετε πως η περίσταση απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό.

Τι μέτρα έχει πάρει το ASKfm ενάντια στην κατάχρηση των χρηστών

Το ίδιο το ask.fm αναφέρει πως η ομάδα ασφαλείας τους λειτουργεί συνεχώς για να προστατεύσει την κοινότητά τους. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για το πώς το ASKfm εργάζεται για την προστασία των νεότερων χρηστών του:

  • Περιορισμός αναζητήσεων για επιβλαβές ή παράνομο σεξουαλικό περιεχόμενο στον ιστότοπο
  • Ανασκόπηση φωτογραφιών που έχουν μεταφορτωθεί στην υπηρεσία για επιβλαβές ή παράνομο περιεχόμενο
  • Αύξηση της δυνατότητας καταγγελίας κατάχρησης σε όλο τον ιστότοπο
  • Προτεραιότητα σε τυχόν αναφορές για παρενόχληση ή ακατάλληλες ερωτήσεις.
  • Προστασία των ανηλίκων ηλικίας κάτω των 13 ετών από την εγγραφή τους στον ιστότοπο (εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας ή άλλα παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών έχει ένα προφίλ ASKfm, επικοινωνήστε μαζί τους . Μπορείτε επίσης να αναφέρετε ένα προφίλ επικοινωνώντας απευθείας στην εταιρεία.
  • Υπάρχει ομάδα έμπειρων εμπειρογνωμόνων που σχετίζεται με την ασφάλεια του διαδικτύου για την καθοδήγηση των διαδικασιών ανάπτυξης στην ασφάλεια
  • Ενδυνάμωση της δυνατότητας των χρηστών για τον τρόπο με τον οποίο θα προστατεύονται μέσω ολοκληρωμένων οδηγών ασφαλείας
  • Δημιουργία της τεχνικής ικανότητας για να επιτρέπεται στους χρήστες να επιλέγουν ανώνυμες ερωτήσεις ή να διαγράφουν ακατάλληλο περιεχόμενο με ένα μόνο κλικ
  • Παροχή στους χρήστες της δυνατότητας να μπλοκάρουν ή να “καταργήσουν” τους άλλους χρήστες
  • Δίνεται προτεραιότητα σε όλα τα αιτήματα των αρχών επιβολής του νόμου και ανταπόκριση σε όλες τις αναφορές παράνομης δραστηριότητας που έχει επιθετικό τρόπο
  • Συνεργασία με γονείς, εκπαιδευτικούς, κοινοτικούς οργανισμούς

Η διαδικτυακή ασφάλεια είναι μια σοβαρή προσπάθεια, και οι γονείς είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς επόπτες για τα ανήλικα παιδιά στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα και πίσω από την διασκέδαση των εφήβων μπορεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος για κάτι δυσάρεστο.

Το ASKfm έχει αφιερώσει σημαντικούς πόρους για τη διατήρηση μιας ασφαλέστερης κοινότητας και οι παρακάτω συμβουλές υπογραμμίζουν μερικούς τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να διαφυλαχθούν ασφαλέστερα στο διαδίκτυο.

Εξερευνήστε οι ίδιοι σας την ιστοσελίδα ASK.fm

Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσετε τι κάνουν οι έφηβοι σας online είναι να το δοκιμάσετε από πρώτο χέρι. Ως γονείς, σας ενθαρρύνουμε να συμμετάσχετε στο ASKfm και να εξοικειωθείτε με τις προσφορές υπηρεσιών τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να συμμετάσχετε σε ανοικτές και ειλικρινείς συνομιλίες με τους εφήβους, σχετικά με το τι διαβάζουν ηλεκτρονικά και πώς να ενσωματώνουν θετικά τις ψηφιακές εμπειρίες στη ζωή τους. Οι γονείς μπορούν να επισκεφτούν το http://ask.fm/signup για να ξεκινήσουν έναν δικό τους λογαριασμό ASKfm.

Με την εξοικείωση τις τεχνολογίας και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα ανήλικα τέκνα σας, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι να προστατεύσετε το ανήλικο μέλος της οικογένειάς σας από πιθανούς κινδύνους και πώς να αντιμετωπίσετε τυχόν ανησυχίες που προκύπτουν.

Μιλήστε με τα παιδιά σας

Κανείς δεν γνωρίζει τους εφήβους χρήστες του Ask.fm καλύτερα από τους γονείς τους. Η επικοινωνία με τα παιδιά σας σχετικά με τις εμπειρίες τους στον κυβερνοχώρο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε την εφηβική νοοτροπία και κατ’ επέκταση να ΄τους συμβουλεύσετε για το πώς θα κινούνται στο διαδίκτυο.

Ask.fm Πληροφορίες

ASKfm Transparency Report: το 2020, η εφαρμογή βοήθησε να αποφευχθούν 69 περιπτώσεις απειλών για την ασφάλεια των χρηστών εκτός σύνδεσης, 3 από τις οποίες ήταν εξτρεμισμοί.

Το Διαδίκτυο σας επιτρέπει να λαμβάνετε τόνους πληροφοριών σε μια στιγμή. Υπάρχει όμως και ένα αρνητικό στο νόμισμα το περιεχόμενο στον Ιστό δεν προορίζεται πάντα για την ψυχή των παιδιών, των εφήβων και των νέων, οπότε πρέπει να λάβετε μέτρα για να διασφαλίσετε την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο.

Όπως σημειώνεται στη UNICEF, σήμερα η ζωή εκατομμυρίων παιδιών και εφήβων έχει συρρικνωθεί στο μέγεθος του διαμερίσματός τους και της οθόνης ενός υπολογιστή, tablet ή τηλεφώνου. Για πολλούς από αυτούς, αυτές οι οθόνες έχουν γίνει το μοναδικό «παράθυρο» στον κόσμο: εκεί παίζουν, επικοινωνούν με φίλους και μελετούν. Και το γεγονός ότι η σύγχρονη τεχνολογία τους επιτρέπει να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους και να διατηρήσουν επαφή με άλλους ανθρώπους είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Αλλά οι ίδιες τεχνολογίες θα μπορούσαν να είναι η πηγή πολλών κινδύνων, προειδοποίησαν ειδικοί στο Ταμείο για τα παιδιά του ΟΗΕ.

Στην ετήσια Έκθεση Διαφάνειας, ο ASKfm μοιράστηκε με τους χρήστες του δεδομένα ομαδικής εργασίας εποπτείας το 2020. Η Εποπτεία έλεγξε 45% περισσότερες αναφορές ερωτήσεων και απαντήσεων ανά ημερήσιο ενεργό χρήστη το 2020 σε σύγκριση με το 2019 και 240% περισσότερες αναφορές προφίλ από ό, τι το 2019. Αυτή η δυναμική κατέστη δυνατή χάρη στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών εποπτείας. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί ένα σύστημα προτύπων που αναγνωρίζει συνδέσμους ιστού, λέξεις και εκφράσεις ως προσβλητικές ή ύποπτες, αποκλείοντας περιεχόμενο πριν δημοσιευτεί στην πλατφόρμα.

“Το 2020, προσθέσαμε 33.734 στοιχεία στη λίστα των προτύπων μας. Όταν εντοπίζουμε μια νέα απειλή στην πλατφόρμα μας, προσθέτουμε νέα μοτίβα παραλλαγών στο σύστημα για να αποτρέψουμε την επανεμφάνισή της. Δημιουργούμε επίσης Παγκόσμια Εξαιρετικά Πρότυπα για τον προσδιορισμό περιεχομένου κειμένου που θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τους χρήστες μας. Χάρη σε αυτά τα μοτίβα, σχεδόν 1 εκατομμύριο μηνύματα με προσβολές και αρνητική γλώσσα διαγράφηκαν χωρίς να φτάσουν στην πλατφόρμα.”

“Δεσμευόμαστε να κλιμακώνουμε ζητήματα που απειλούν την ασφάλεια των χρηστών μας, τα οποία ενδέχεται να απαιτούν παρέμβαση των Αρχών Επιβολής του Νόμου. Από την πλευρά μας, αναφέραμε 69 περιπτώσεις με απειλές ύψιστης προτεραιότητας στην επιβολή του νόμου. 3 από αυτά ήταν περιπτώσεις εξτρεμισμού το 2020.”

Μέντορες ασφαλείας στην εφαρμογή ASKfm είναι η Tech Against Terrorism, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε και υποστηρίζεται από την Αντιτρομοκρατική Εκτελεστική Διεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών (UN CTED) που συνεργάζεται με την παγκόσμια βιομηχανία τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής χρήσης του διαδικτύου με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ASKfm ανακοίνωσε ότι είναι ανοιχτός για συνεργασία με επίσημους οργανισμούς για την καταπολέμηση απειλών για άλλους ή τον εαυτό του, απειλές βίας, παράνομες δραστηριότητες και περιεχόμενο που βλάπτει ανηλίκους στο δίκτυο.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρικές θερμαινόμενες κουβέρτες, προφυλάξεις και οδηγίες

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166