Αστρονόμοι ανακάλυψαν πώς επιβιώνει το μαγνητικό πεδίο της Γης από τις έντονες ηλιακές καταιγίδες

Αστρονόμοι ανακάλυψαν πώς επιβιώνει το μαγνητικό πεδίο της Γης από τις έντονες ηλιακές καταιγίδες

Αστρονόμοι ανακάλυψαν πώς επιβιώνει το μαγνητικό πεδίο της Γης από τις έντονες ηλιακές καταιγίδες.

Η διαστημική αποστολή MMS (Magnetospheric Multiscale) της NASA βοήθησε στην επίλυση ενός από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της αστροφυσικής – όταν μια ηλιακή καταιγίδα χτυπά τον πλανήτη μας, προς τα πού κατευθύνεται αυτή η έντονη καταιγιστική ενέργεια και πώς επιβιώνει το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Η ανακάλυψη εξηγεί τη συμπεριφορά μιας χαοτικής ζώνης που επικρατεί στην άκρη του προστατευτικού μαγνητικού κελύφους της Γης, όπου στην πραγματικότητα τα φορτισμένα σωματίδια βυθίζονται εκεί μέσα. Με τη σειρά του, η ανακάλυψη δημιουργεί νέο τρόπο κατανόησης παρόμοιων θερμών κηλίδων, όπως αυτές που περιβάλλουν τον Ήλιο.

Οι αστρονόμοι διαπίστωσαν ότι υπάρχουν μετατοπίσεις υπο-ατομικής κλίμακας στον ταραχώδη στροβιλισμό των ηλεκτρονίων πολύ πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη μας, όπου διασκορπίζει αποτελεσματικά την ενέργεια που παίρνει.

Αυτή η ακατάστατη ζώνη μαγνητισμού – που ονομάζεται magnetosheath – μοιάζει κατά κάποιο τρόπο με τα κύματα της θάλασσας. Περαιτέρω σε αυτή τη ζώνη υπάρχει ακόμα μια περιοχή που ονομάζεται bow shock, όπου οι έντονες ηλιακές καταιγίδες επιβραδύνονται και συσσωρεύονται καθώς μπαίνουν στον μαγνητικό χώρο της γης.

Εν ολίγοις όσα περισσότερα γνωρίζουμε σχετικά με το πώς τα μαγνητικά πεδία αντιδρούν σε αυτά τα φαινόμενα σε αυτήν την εξαιρετικά ευδιάκριτη ζώνη μπορεί να συμπληρώσουν τα κομμάτια του γρίφου που λείπουν για την βαθύτερη κατανόηση όλων αυτών των λειτουργιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας