ΑρχικήΟικονομίαATM: Οι καταναλωτές πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση

ATM: Οι καταναλωτές πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση

ATM: Οι καταναλωτές πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα υποκλοπής των καρτών.

Ο αριθμός των καρτών που διακυβεύονται στα αμερικανικά ΑΤΜ και σε συνδυασμό με την άγνοια των εμπόρων αυξήθηκε κατά 39 τοις εκατό κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2017, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2016, σύμφωνα με νέα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων FICO της Silicon Valley.

Η FICO παρακολούθησε επίσης την αύξηση κατά 21% χρήσεως των ΑΤΜ και των συσκευών σημείου πώλησης (POS) στις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2017, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2016.

Είναι γεγονός πως η κλοπή στοιχείων χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών έχει γνωρίσει αυξανόμενη τάση και πλέον ο κύριος στόχος για τους περισσότερους εγκληματίες αυτό τον τομέα, διότι οι καταναλωτές δεν λαμβάνουν τα σωστά μέτρα ασφαλείας τους και κατά συνέπεια δίνεται η ευκαιρία στους επίδοξους ληστές να τα καταφέρουν.

“Ο ρυθμός των αλλαγών στα πρότυπα απάτης επιταχύνθηκε τους τελευταίους 24 μήνες, απαιτώντας από εμάς να προσαρμόζουμε συνεχώς τις προβλέψεις μας για να παραμείνουμε στην κορυφή αυτής της εγκληματικής συμπεριφοράς”, δήλωσε ο TJ Horan, αντιπρόεδρος, ο οποίος επιβλέπει τις λύσεις απάτης στην FICO.

Συμβουλές για τους καταναλωτές.

  • Αν ένα ΑΤΜ φαίνεται περίεργο ή η κάρτα σας δεν εισέρχεται ομαλά στο μηχάνημα, σκεφτείτε να πάτε κάπου αλλού για να κάνετε ανάληψη μετρητών.
  • Μην προσεγγίζετε ποτέ ΑΤΜ εάν κάποιος παραμείνει κοντά. Ποτέ μην συμμετέχετε σε συζητήσεις με άλλους γύρω από ένα ΑΤΜ. Παραμείνετε στο αυτοκίνητό σας έως ότου άλλοι χρήστες ΑΤΜ έχουν εγκαταλείψει το ΑΤΜ.
  • Εάν η πλαστική κάρτα σας έχει εγκλωβιστεί μέσα σε ένα ΑΤΜ, καλέστε τον εκδότη της κάρτας σας αμέσως για να το αναφέρετε. Μερικές φορές μπορεί να νομίζετε ότι η κάρτα σας παραμένει ασφαλής μέσα στο ΑΤΜ, όμως στην πραγματικότητα ίσως να ανακτήθηκε αργότερα από έναν εγκληματία ο οποίος κατάφερε να την πάρει με δόλιο και παράνομο τρόπο. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, θα πρέπει να κανονίσετε την αντικατάσταση μιας κάρτας το συντομότερο δυνατό.
  • Ρωτήστε τον εκδότη της κάρτας σας για έναν νέο αριθμό κάρτας εάν υποπτευθείτε ότι η κάρτα πληρωμής σας ενδέχεται να έχει παραβιαστεί σε έναν έμπορο, εστιατόριο ή ATM. Είναι σημαντικό να αλλάξετε τόσο τον αριθμό της κάρτας σας όσο και τον κωδικό PIN σας κάθε φορά που συναντάτε πιθανή κλοπή των προσωπικών σας πληροφοριών.
  • Ελέγξτε συχνά τις συναλλαγές της κάρτας σας, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική τραπεζική και τη μηνιαία σας δήλωση.
  • Ζητήστε από τον πάροχο της κάρτας σας εάν προσφέρει τεχνολογία ειδοποίησης λογαριασμού που θα σας στέλνει μηνύματα κειμένου SMS ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε περίπτωση υποψίας δόλιας δραστηριότητας στην κάρτα πληρωμής σας.
  • Ενημερώστε τη διεύθυνση και τις πληροφορίες κινητού τηλεφώνου σας για κάθε κάρτα που έχετε, έτσι ώστε να μπορείτε να την προσεγγίσετε εάν υπάρχει πάντα μια κρίσιμη κατάσταση που απαιτεί την άμεση προσοχή σας.

Η FICO ανέφερε προηγουμένως αύξηση 30% στις συσκευές που διακυβεύονται για το 2016, σε σύγκριση με το 2015, και 70% αύξηση των κλεμμένων καρτών για την ίδια περίοδο. Αυτά τα αριθμητικά στοιχεία καλύπτουν μόνο τις απάτες με κάρτες που πραγματοποιούνται σε φυσικές συσκευές, και όχι απάτες μέσω πιστωτικών καρτών.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166