Άτομα που κρύβουν συναισθήματα πληρώνουν πνευματικό τίμημα

Άτομα που κρύβουν συναισθήματα πληρώνουν πνευματικό τίμημα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα άτομα που κρύβουν τα συναισθήματά τους πληρώνουν ένα «πνευματικό τίμημα», καθώς είναι λιγότερο ικανά να ανακαλέσουν το επεισόδιο που τα αναστάτωσε. Οι ερευνητικές ομάδες, με επικεφαλής τους δρ. Τζέιμς Γκρος και Τζέιν Ρίτσαρντς, ζήτησαν από 57 εθελοντές να παρακολουθήσουν μια συναισθηματική ταινία για μια χειρουργική διαδικασία και στη συνέχεια τους ρώτησαν πώς αισθάνονταν, πόση προσπάθεια έκαναν να κρύψουν τα συναισθήματά τους και πόσο θυμόντουσαν την ταινία. Όπως προέκυψε, τα άτομα που είχαν κάνει την μεγαλύτερη προσπάθεια να κρύψουν όσα ένιωσαν είχαν την χειρότερη ανάκληση του γεγονότος που είχαν παρακολουθήσει.

Σε μια προσπάθεια να επαληθεύσουν τα ευρήματα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εκ νέου 175 εθελοντές, που παρακολούθησαν μια ταινία με δύο άτομα που τσακώνονταν. Στους μισούς ζήτησαν να καταστείλουν τα συναισθήματά τους, ελέγχοντας τις εκφράσεις του προσώπου τους, ενώ στους υπόλοιπους ζήτησαν να σκεφθούν οτιδήποτε άλλο κατά την διάρκεια της ταινίας. Και οι δυο ομάδες δυσκολεύτηκαν εξίσου να θυμηθούν τι είχαν παρακολουθήσει.

«Τα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν την μνήμη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Είμαστε σε θέση να θυμηθούμε καλύτερα συναισθηματικά γεγονότα από τα μη συναισθηματικά, ίσως για λόγους επιβίωσης», επεσήμανε ο κλινικός ψυχολόγος, Τιμ Ντάλγκλιες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν τις πληροφορίες που ανακαλούμε. Για παράδειγμα, όταν είμαστε στεναχωρημένοι ίσως θυμόμαστε θλιβερά περιστατικά του παρελθόντος. Επίσης, τα συναισθηματικά φορτισμένα άτομα εμφανίζονται να έχουν φτωχότερη μνήμη.

Τι συμβουλεύει ο Δρ. Ντάλγκλιες; Ισορροπία! «Μερικές φορές είναι καλό να κρύβουμε τα συναισθήματα μας και δεν πειράζει που υπάρχει πνευματικό κόστος, διότι η αναστάτωση ίσως είναι χειρότερη».

Επιπρόσθετα μία άλλη πολύ σημαντική πτυχή της υπόθεσης έχει να κάνει με το γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι που επιμένουν να εσωτερικεύουν τις έγνοιες και τα προβλήματα που τους ταλανίζουν, θα διαπιστώσετε πως αυτά τα άτομα έχουν πιο έντονες αντιδράσεις σε περίπτωση θυμού, επειδή συσσωρεύεται η αρνητική ενέργεια που έχουν μέσα τους και μετατρέπεται κάπως σαν έκρηξη για να ξαλαφρώσουν.

Προηγούμενο άρθροΤι είναι Sneakers παπούτσια: Και γιατί τα αγάπησε ο κόσμος
Επόμενο άρθροNightmare before Christmas
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας