Πολλές φορές αναφερθήκαμε σε πρωτότυπα μουσικά παιχνίδια της δεκαετίας μας. Επίσης, αρκετές φορές ήταν που μιλήσαμε για το που θα μπορούσε να φτάσει το ανθρώπινο μυαλό όσον αφορά την πραγματοποίηση των ιδεών. Όλοι έχουμε ιδέες και μερικοί από εμάς έχουμε ιδέες στο μικρό και ευαίσθητο μυαλό μας που θα μπορούσαν να κάνουν την Γη να γυρίζει λίγο πιο γρήγορα απ’ ότι γυρνάει την ώρα που διαβάζετε αυτό το κείμενο.
Ο τρόπος που έχει δημιουργηθεί ένα μουσικό όργανο — είτε αυτό είναι ψηφιακό, είτε χειροποίητο έγχορδο, μας προϊδεάζει για ανάλογη μουσική δημιουργία: από τον τρόπο που το κρατάμε στα χέρια μας, από την στάση που θα πάρουμε για να εκτελέσουμε ένα έργο αλλά και απο το χρώμα του μερικές φορές.
Σε ένα πιάνο κλειδοκύμβαλο γράφτηκαν καταπληκτικές συνθέσεις του Bach, σε μια κιθαρα δημιουργήθηκε ένα ιδιαίτερο μουσικό είδος που είναι εδω και χρόνια παραδοσιακό στην Ισπανία όπως επίσης και με ένα ξυλόφωνο δημιουργήθηκαν καταπληκτικές δυσαρμονικές μελωδίες που πρόσφεραν σε μορφή έκστασης το ιεροτελεστικό καθήκον της ενηλικίωσης σε φυλές της Αφρικής.
Όταν έχουμε να κάνουμε με διαδραστικούς κύβους, επειδή το αποτέλεσμα είναι αμφίδρομο όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών απο τις δυο μεριές, μηχανή και άνθρωπο, μένει να υποθέσουμε τα μουσικά αποτελέσματα που θα πηγάζουν από ένα τέτοιο όμορφο κατασκεύασμα. Όπως όλα τα ανθρώπινα κατασκευάσματα έχουν μια βασική αρχή λειτουργίας — όπως επίσης και μια πιο σύνθετη ανάλογα με τον χρήστη.
Με λίγα λόγια αν θέλεις μπορείς να… παίξεις με τα κυβάκια αυτά, αλλιώς μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ως τα κύρια μουσικά εργαλεία σου και να συνθέσεις με το μουσικό σου μυαλό, ως ένας αργαλειός, με πλήρη ελευθερία την μουσική σου. Οι κανόνες έχουν αλλάξει. Δεν είναι είναι πληκτροφόρο ούτε έγχορδο για να ανακαλέσεις πρωτόγονες γνώσεις και να υποθέσεις τον τρόπο χρήσης τους. Είναι κάτι το νέο και μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο — γιατί εδώ και χρόνια από την στιγμή που εμφανίστηκε, σαν μούσα φύσηξε νέες μελωδίες στα αυτιά των μουσικών ανά τον κόσμο.
Τα Audiocubes είναι μικροί κύβοι που έχουν εγκατεστημένους αισθητήρες σε όλες τους τις μεριές και αντιδρούν ανάλογα με τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει επάνω τους. Με ένα ειδικά κατασκευασμένο πρόγραμμα, η εταιρία που το δημιούργησε, η Percussa, μας δίνει την δυνατότητα να προγραμματίσουμε κάθε κύβο που θα χρησιμοποιήσουμε στην μουσική μας.
Μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τα πάντα χάρη σ’ αυτό το πρόγραμμα. Από το πιο απλό, που είναι το να αλλάξουμε το χρώμα του κύβου, μέχρι πραγματικά περίπλοκες και εντυπωσιακές εντολές όπως το να ορίσουμε ήχους, παραμέτρους, ταλαντωτές και συναφή εφέ μέχρι το να σχεδιάσουμε ήχο (sound design) χρησιμοποιώντας το μαζί με κάποιο DAW ή synthesizer. Χρειάζεται το πρόγραμμα λοιπόν, με το όνομα Modulor για να προγραμματίσουμε αλλά και να ανοίξουμε γέφυρα επικοινωνίας με άλλα μουσικά προγράμματα.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με τις προθέσεις μας, που αναφέραμε πιο πάνω. Μπορούμε απλώς να βάλουμε έτοιμους ήχους ή να δημιουργήσουμε κάτι νεο που θα είναι το κατάλληλο πρόσθετο στην μουσική μας.
Το πρόγραμμα Modulor για τα Audiocubes
Αρκετά σύνηθης είναι η χρήση των κύβων με το πρόγραμμα Ableton αλλά και άλλα εύκολα στην κατανόηση και χρήση προγράμματα, όπως το Reason και το FL Studio.
Αφού έχουμε προγραμματίσει το τι θέλουμε να κάνει ο κύβος ή οι κύβοι μας, γιατί έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε εκτός από έναν μόνο κύβο όσους θέλουμε εμείς, πρέπει να τους συνδέσουμε μέσω USB στον υπολογιστή μας. Να επισημάνω πως το πρόγραμμα υπάρχει, ευτυχός, και για τα δυο λειτουργικά συστήματα, MacOS και Windows. Σε λίγα χρόνια υποθέτω πως λόγω εξέλιξης στο μουσικό ορίζοντα πως θα υπάρχει δεδομένη υποστήριξη και στο λειτουργικό Linux. Μέχρι τότε, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα από τα δυο.
Μουσική δημιουργία και εκτέλεση με Audiocubes
Εισαγωγή επάνω στην σχέση μουσικού οργάνου και μουσικής δημιουργίας έγινε στην εισαγωγή του άρθρου. Τώρα που μπορούμε να μιλήσουμε αρκετά πιο στοχευμένα και όχι αόριστα, νομίζω πως βλέποντας τα πρώτα βίντεο έχετε συνειδητοποιήσει και από μόνοι σας το αποτέλεσμα που μπορεί να βγει εμπνευσμένο απο τους κύβους. “Αρκετά πιο ατμοσφαιρικό και μακρόσυρτο σε σχέση με άλλα μουσικά όργανα” νομίζω πως θα ήταν το είδος που θα μπορούσε να θεωρηθεί πρωταρχικό στις δημιουργίες μας.
Προσπαθώντας να λύσω απορίες που θα μπορούσαν να φυτρώσουν σαν μορχέλες σε καμένο δάσος, σ’ ένα υγιή μυαλό, θα βοηθήσω απαντώντας διάφορες ερωτήσεις. Μια απο αυτές είναι του πως θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε ακριβώς και όχι αόριστα στο να δημιουργήσουμε μουσική.
Βέβαια μπορούμε έτσι όπως δημιουργήσαμε το μουσικό μας κομμάτι να το αναπαράγουμε σχεδόν πιστά ωστε να μπορούμε να έχουμε το αναγκαίο performance που απαιτείται από τους μουσικούς ηλεκτρονικής μουσικής.
Ο ένας τρόπος είναι αν υποθέσουμε ότι δουλεύουμε με DAW όπως το Logic η το Cubase, να ορίσουμε ανά κύβο και ένα διαφορετικό κανάλι που θα ελέγχουμε κατά την διάρκεια του performance. Υποθετικά, σκεφτόμαστε πως έχουμε τα εξής κανάλια: κρουστά, μπάσο, εφέ, pads, σόλο όργανο και φωνητικά. Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε θα ήταν να ορίσουμε δυο κύβους στο να ελέγχουν ξεχωριστά δυο κανάλια. Ο ένας θα ελέγχει τα pads και ο δεύτερος το solo όργανο.
Εκεί που θα χρειαστεί να βάλουμε τις γνώσεις μας και την φαντασία μας είναι στο τι παραμέτρους θα ορίσουμε ανά πλευρά κύβου ώστε εκτός από εύχρηστο το όργανο να αποδίδει το ίδιο όμορφα. Εκεί θα χρειαστεί να γνωρίζουμε κάτι παραπάνω απο MIDI. Βασικές αρχές θα δείτε στο κείμενο περί αυτού.
Δεύτερος τρόπος, που συνηθίζεται αρκετά σε προγράμματα όπως το Ableton Live, είναι το να χρησιμοποιήσουμε τους κύβους έτσι ώστε να δίνουμε και μια εναλλαγή λούπας αν μεριά κύβου. Με λίγα λόγια ανά μεριά κύβου να έχουμε και διαφορετικές παραλλαγές του καναλιού που θέλουμε. Παραδείγματος χάριν, σε έναν κύβο μπορούμε να έχουμε έξι διαφορετικές παραλλαγές κρουστών, σε έναν άλλο κύβο έξι διαφορετικές παραλλαγές μπάσου και ου το καθεξής.
Στη τελική, μέσω δοκιμών θα ανακαλύψουμε κι εμείς το δικό μας τρόπο που μας βολεύει στο να είμαστε άνετοι και στο θέμα της δημιουργίας αλλά και στο θέμα της παρουσίασης της μουσικής μας. Αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την κυκλοφορία του, θεωρώ που είναι ένα εργαλείο που θα λύσει σε αρκετούς μουσικούς τα χέρια.