ΑρχικήΤι είναιContinuum Fingerboard: Μουσικό όργανο για μελωδική σύνθεση

Continuum Fingerboard: Μουσικό όργανο για μελωδική σύνθεση

Είναι κάποιες φορές, σε συναντήσεις μεταξύ μουσικών που ξεκινάει ένας μικρο-διαγωνισμός (αν μπορείς να το πεις και έτσι) στον οποίον ο ένας προσπαθεί να εντυπωσιάσει τον άλλο, παρουσιάζοντας του νέες τεχνολογίες, περίεργα μουσικά όργανα και άγνωστα συγκροτήματα.

Έτυχε κι εγώ μια από αυτές τις μέρες να μπω σε μια παρόμοια κατάσταση, δείχνοντας στον “αντίπαλο” μου εντυπωσιακά μηχανήματα για επεξεργασία ήχου.

Ο αντίπαλος, σοβαρός και ήρεμος, τράβηξε τον άσσο που είχε στο μανίκι του. Ένα μουσικό όργανο που δεν είχα ξαναδεί ποτέ — και το καλύτερο: ο ήχος του ήταν τόσο ρεαλιστικός που έμεινα με το στόμα ανοιχτό.

Έτσι απλά… Κάποια στιγμή μου είπε “τσέκαρε κι αυτό το όργανο, το γνωρίζεις;”.

Ήταν η στιγμή, γνωστή σε κάθε μουσικό, που βλέπει ένα καταπληκτικό όργανο και το μόνο που μπορεί να πει είναι… “το θέλω”. Λέγεται Continuum Fingerboard και κατασκευάζεται από την Haken Audio. Όπως θα δούμε και στην ιστοσελίδα της εταιρείας, η τιμή του είναι μάλλον τσουχτερή για τους περισσότερους από εμάς.

Το μεγάλο μοντέλο, αποκαλούμενο “Full Size Continuum“, κοστίζει 5.290$ ενώ το μικρότερο μοντέλο, “Half Size Continuum” μπορείς να το αποκτήσεις στην επίσης τσουχτερή τιμή των 3.390$. Είναι μια σοβαρή επένδυση για τον μουσικό που θα το αποκτήσει και θα αφιερώσειχρόνο σε αυτό για να γίνει το νέο του σολιστικό όργανο. Σκέψου μόνο πως με τα ίδια λεφτά μπορείς να αγοράσεις ένα καλό μηχανάκι, ένα μεταχειρισμένο αμάξι ή ακόμα και να πας διακοπές κάπου πολύ μακριά από την Ελλάδα. Άλλα εμείς οι μουσικοί δεν τα κοιτάμε αυτά και ζητάμε το καλύτερο ear candy όσο ακριβό κι αν είναι… Σωστά;

Πριν να συνεχίσουμε όμως, ας δούμε και ένα ακόμα ένα βίντεο από ένα όμορφο πειραματικό κομμάτι, φτιαγμένο από continuum και βιολί.

Πως δουλεύει το Continuum Fingerboard

Όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του, νομίζω ότι μπορούμε όλοι να καταλάβουμε το πως και το γιατί. Όπως θα δούμε και στην εικόνα ποιο κάτω, το φουτουριστικό αυτό synthesizer βασίζει την λειτουργία του σε τρεις άξονες, τους γνωστούς X, Y και Z.

Ο άξονας Χ έχει να κάνει με τον συνεχή έλεγχο των νότων. Κατά τον σχεδιασμό του οργάνου, οι τεχνικοί ασχολήθηκαν εκτενώς με τον όσο γίνεται περισσότερο ρεαλιστικό ήχο σε αυτό τον όργανο, αλλά και με τον καλύτερο εφικτό έλεγχο που θα μπορούσε να προσφέρει στον χρήστη του.

Ο άξονας Υ έχει να κάνει με το velocity της κάθε νότας. Εδώ μπορούμε να μεταφράσουμε το velocity ως την ένταση κάθε νότας. Όσο πιο επάνω στον άξονα Υ τοποθετήσουμε το δάχτυλό μας στην νότα που θέλουμε, τόσο πιο “δυνατά” θα ακουστεί.

Ο άξονας Ζ έχει να κάνει με την πίεση της κάθε νότας που σε κάθε ήχο θα μας δίνει και διαφορετικό αποτέλεσμα (pitch και vibration).

Το να παίζεις μουσική σε αυτό το όργανο είναι πραγματικά μια πρόκληση. Όπως συμβαίνει σε ένα άταστο όργανο, έτσι και σε αυτό ο εκτελεστής πρέπει να στηρίζεται στην ακουστική μνήμη του, στην τοποθέτηση των δακτύλων αλλά και την χειρωνακτική επιδεξιότητα, έτσι ώστε να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με το Continuum. Όπως και σε ένα theremin, έτσι και αυτό απαιτεί εκτενή και συνεχή πρακτική. Νέες δυνατότητες για την εκφραστική απόδοση είναι η ανταμοιβή για εκείνους που θα μάθουν να το χειρίζονται καλά.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166