Όπως έχουμε ήδη γράψει η Bajaj ήρθε στην Ελλάδα και το πρώτο μοντέλο το οποίο βρίσκεται προς πώληση είναι το Pulsar NS 200. Θα το βρείτε στα καταστήματα της KTM και στα ίδια καταστήματα θα έχετε πρόσβαση σε ανταλλακτικά και service. Η εξέλιξη αυτή κατέστη δυνατή γιατί η Bajaj που είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια μοτοσικλετών (έστω και μικρών) στον κόσμο και ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα στην Ινδία, συνεργάζεται με την ΚΤΜ τα τελευταία χρόνια, επομένως δεν χρειαζόταν και πολύ για να ανοίξει η πόρτα. Το Texnologia.Net είχε την ευκαιρία να οδηγήσει και να εκτιμήσει τις δυνατότητες του Bajaj Pulsar NS 200, οι οποίες είναι πολύ αξιόλογες. Δεν είναι λίγο πράγμα μια μοτοσικλέτα που έχει φτιαχτεί να είναι εν τέλει πάρα πολύ κατάλληλη και για την Ελλάδα.
Γιατί είναι κατάλληλη για την Ελλάδα;
Συνήθως μιλάω για την τιμή στο τέλος. Τώρα θα σας πω ήδη από τη δεύτερη παράγραφο ότι το Bajaj Pulsar NS 300 έχει μια πάρα πολύ καλή τιμή. Κοστίζει λίγα παραπάνω από τρία χιλιάρικα (Μάιος 2017), έχει διαστάσεις κανονικής μοτοσικλέτας, ισχύ 24 ίππων και βάρος μικρότερων των 150kg με καύσιμα. Το ύψος σέλας είναι χαμηλό ώστε να μπορεί να κάτσει ο καθένας με ευκολία και έχει καλά περιφερειακά (αναρτήσεις, φρένα, θα μιλήσουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια γι’ αυτά αμέσως πιο κάτω).
Για αυτούς τους λόγους λοιπόν το Bajaj Pulsar NS 200 είναι κατάλληλο για την Ελλάδα: είναι μια σωστή μικρή μοτοσικλέτα σε κόστος αντίστοιχο με πολλά scooter σ’ αυτά τα κυβικά. Οποιος μπορεί να διαθέσει περισσότερα χρήματα, έχει περισσότερες και καλύτερες δυνατότητες (π.χ. το ξαδερφάκι KTM 200 Duke με το οποίο έχει πολλές και ουσιαστικές διαφορές). Όμως στα χρήματα αυτά η επιλογή του Bajaj Pulsar NS 200 είναι τουλάχιστον τίμια. Πάμε να δούμε τη συμπεριφορά του με περισσότερη λεπτομέρεια:
Bajaj Pulsar NS 200 – on board
Στο σημείο αυτό πρέπει να πω ότι παρά τη συμφωνία KTM με Bajaj, το Pulsar NS 200 είναι μια πολύ διαφορετική μοτοσικλέτα σε σχέση με το KTM 200 Duke. Εχει εντελώς διαφορετικό πλαίσιο, άλλες αναρτήσεις, άλλη εργονομία, άλλα πλαστικά, άλλο ψαλίδι, άλλους τροχούς, άλλα όργανα κι άλλα φώτα. Μόνο ο κινητήρας είναι ίδιος αλλά και πάλι έχει διαφορετικά καπάκια, άλλη εξάτμιση, άλλη τροφοδοσία κι άλλο φίλτρο αέρα, ενώ για να λόγους συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές έχει τρία μπουζί ανά κύλινδρο.
Εργονομία
Με του που θα ανέβεις στη σέλα αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για μια βολική μοτοσικλέτα, όχι μεγάλη, αλλά όχι και μικρή (το μεταξόνιο είναι στα 1.363mm) με εύκολα διαχειρίσιμο βάρος και κανονικό για τους περισσότερους αναβάτες ύψος σέλας στα 804mm. Το δικό μου ύψος είναι στο 1,76μ. άρα και τα δύο μου πέλματα πατούν με ευκολία στο έδαφος. Ετσι ελαφρύ που είναι (149kg με καύσιμα) οι μανούβρες μικρής ταχύτητες και τα ξεπαρκαρίσματα είναι το ίδιο εύκολα με παπιού.
Η θέση οδήγησης είναι σχεδόν όρθια επειδή το τιμόνι είναι αρκετά ανασηκωμένο προς τα επάνω και αποτελείται από δύο κομμάτια το κάθε ένα από τα οποία είναι βιδωμένο με δύο αλλενόβιδες στην πάνω πλάκα. Από το ενδιάμεσο κενό ο αναβάτης μπορεί να δει τον πίνακα οργάνων που είναι σχετικά απλός μόνο αν συγκριθεί με το πολύ σύνθετο όργανο του KTM 200 Duke, αλλά αρκετά πλήρες. Διαθέτει αναλογικό στροφόμετρο και ψηφιακή οθόνη για το ταχύμετρο, το χιλιομετρητή, το οδόμετρο, το ρολόι κ.α. Άλλη μια μικρή οθόνη βρίσκεται ένθετη μέσα στο στροφόμετρο και μετρά τη στάθμη βενζίνης. Δεν υπάρχει όμως ένδειξη μέτρησης κατανάλωσης.
Κινητήρας
Ο κινητήρας των 200cc και των 24 ίππων προσφέρει αρκετά καλά ξεκινήματα από τα φανάρια με τη βοήθεια και του μαλακού συμπλέκτη και ανεβάζει στροφές ήπια και ομαλά μέχρι τις 6.000rpm όπου γίνεται πιο εύστροφος, προδίδοντας ότι αυτή είναι η περιοχή λειτουργίας που «προτιμά» (το KTM 200 Duke έχει κι αυτό «προτιμήσεις» αλλά από τις 7.000rpm). Πράγματι θα το διαπιστώσετε και στο δρόμο, ότι εφόσον έχετε κρατήσει τον κινητήρα έστω και λίγο πάνω από τις 6.000rpm θα μπορείτε να κάνετε ένα προσπέρασμα π.χ. χωρίς να κατέβασμα ή να βγεις από τη στροφή.
Ανάποδα τώρα, αν πέσουν οι στροφές κάτω από τις 6.000rpm θα χρειαστεί ένα ή δύο κατεβάσματα για να ξανανέβουν οι στροφές κι έτσι στην έξοδο της στροφής (ή στο προσπέρασμα) να έχεις αρκετή ορμή ώστε να κερδίσεις τα χιλιόμετρα που θέλεις. Η τελική του ταχύτητα είναι αρκετά μεγάλη καθώς ξεπερνάει στο ταχύμετρο τα 140km (και τα πραγματικά του στα 133km/h είναι πολλά για 200άρη κινητήρα) προφανώς λόγω μακριάς 6ης ή λόγω μακριού γραναζώματος (δεν δίνονται στοιχεία προς το παρόν).
Για τον ίδιο λόγο όμως μπορεί και ταξιδεύει αρκετά οικονομικά στο ταξίδι. Η μέση κατανάλωσή του πάντως έτσι όπως τη μέτρησα από γεμάτο σε γεμάτο ρεζερβουάρ (δεν έχει ένδειξη μέτρησης κατανάλωσης όπως είπαμε) είναι στα αρκετά λογικά 4,0lt/100km. Το ρεζερβουάρ είναι έχει χωρητικότητα 12 λίτρα, επομένως βγάζει περί τα 300km αυτονομία.
Στήσιμο
Οι αναρτήσεις του είναι σχετικά απλών προδιαγραφών, κυρίως το πιρούνι που είναι ένα τηλεσκοπικό χωρίς ρυθμίσεις με σχετικά λεπτά καλάμια πάχους 37mm. Το αμορτισέρ παρουσιάζει ενδιαφέρον όχι μόνο επειδή έχει χρυσό σώμα (!) και κόκκινο ελατήριο αλλά έχει και έξτρα δοχείο αερίου με ανάγλυφη την ένδειξη Nitrox στον κορμό του και ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου. Στην πράξη οι αναρτήσεις και εμπρός και πίσω είναι μαλακές – πιο μαλακές από όσο θα ήθελα προσωπικά, αλλά αντίστοιχες με τον ήπιο και φιλικό χαρακτήρα της μοτοσικλέτας.
Οι αποσβέσεις τους πάντως δουλεύουν καλά και μπορούν να αντεπεξέλθουν στα δύσκολα, όπως καθισμένα φρεάτια και σπασίματα στην άκρη του δρόμου που αγαπούν να κάνουν οι εργολάβοι των εταιριών τηλεφωνίας για να θάψουν τα καλώδια που φέρνουν στο σπίτι μας internet. Στην καλή συμπεριφορά στις ανωμαλίες του δρόμου βοηθά πολύ τόσο η διαδρομή του εμπρός μέρους που είναι στα 130mm όσο και η διάμετρος του τροχού στα 18in. Η διαδρομή του αμορτισέρ είναι μικρή (δεν υπάρχει μοχλισμός) στα 90mm όμως δεν φάνηκε να εξαντλείται.
- To αμορτισέρ είναι εντυπωσιακής όψης σε χρυσό χρώμα με κόκκινο ελατήριο και ανάγλυφο Nitrox στο δοχείο του αερίου. Έχει επίσης ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου.
Συμπεριφορά στις στροφές
Στις στροφές το Bajaj Pulsar NS 200 βοηθιέται πάρα πολύ από τα μικρό του βάρος και τον εύστροφο κινητήρα του ώστε να κρατήσει τη γραμμή του σταθερή, ενώ ο 18άρης τροχός δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα την προθυμία του να μπει στην στροφή, αν και δεν έχει την ευελιξία που ξέρουμε από το KTM 200 Duke. Ισως με μικρότερο τροχό να έμπαινε πιο γρήγορα, αλλά μετά θα ήθελε άλλη ρύθμιση στο πιρούνι για να αντεπεξέλθει στις διαφορετικές συνθήκες. Μπορεί να κινηθεί ξεκούραστα και αβίαστα σε δρόμο με στροφιλίκι και θα μπορέσει να είναι και αρκετά διασκεδαστικό στον αναβάτη που καταλαβαίνει ότι οδηγεί μια all round μικρή μοτοσικλέτα, κι όχι racing κατασκευή (ή το KTM 200 Duke). Γιατί όταν το παρακάνει το πιρούνι εξαντλείται (τουλάχιστον με εμένα επάνω που είμαι 85kg) και τότε αρχίζεις να παλεύεις με τη μοτοσυκλέτα.
Τα φρένα είναι κι αυτά απλών προδιαγραφών με συμβατικής στήριξης διέμβολη δαγκάνα (της Bybre, ινδικής θυγατρικής της Brembo) και δίσκο διαμέτρου 280mm. Εχουν αρκετά ικανοποιητική λειτουργία στις περισσότερες των περιπτώσεων, δηλαδή στην κυκλοφορία μέσα στην πόλη και στο ταξιδάκι. Θα αρχίσεις να έχεις προβλήματα όπως είπαμε πριν όταν αρχίσεις να το παρακάνεις και κυρίως το πρόβλημα θα εμφανιστεί από το πιρούνι και όχι τόσο από το φρένο. Αλλά είπαμε, αν αρχίσεις να εκφράζεις τον προβληματισμό σου για το φρένο, τότε δεν έχεις επιλέξει σωστή μοτοσικλέτα.
- Απλό τηλεσκοπικό πιρούνι και συμβατικής στήριξης δαγκάνα συνδυάζονται με οδοντωτής περιμέτρου δίσκο και χυτή ζάντα με ωραίο σχέδιο στις ακτίνες.
Μέσα στις δυνατότητες του Bajaj Pulsar NS 200 είναι και μικρά ταξιδάκια (και με συνεπιβάτη) επειδή η σέλα του είναι εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας από του KTM 200 Duke με περισσότερο αφρώδες υλικό κι έτσι ο αναβάτης δεν θα κουραστεί ιδιαίτερα από βενζινάδικο σε βενζινάδικο.
Μετρήσεις
Ως τώρα διαβάσατε για την αίσθηση που δίνει το Bajaj Pulsar NS 200 στο δρόμο. Τώρα ήρθε και η στιγμή να δούμε την πραγματικότητα των μετρήσεων. Το πρώτο σίγουρο είναι ότι είναι πιο αργό από το KTM 200 Duke, έχει όμως μεγαλύτερο εύρος πιο χρήσιμης ισχύος όπως περιγράψαμε πιο πάνω και γι’ αυτό μπορεί να κινηθεί στην πόλη ανετότερα και με λιγότερα κατεβάσματα. Ο φίλος σας πάντως με το KTM θα σας περνάει σχεδόν παντού, όμως εσείς θα τον φτάσετε όταν τα έχετε τελικιάσει. Μαζί σάς έχω βάλει στο πινακάκι και τις επιδόσεις από άλλες μικρές μοτοσικλέτες , που, αν και είναι 250άρες μας δίνουν μια καλή εικόνα για την τάξη μεγέθους επιδόσεων της κατηγορίας.
Επιταχύνσεις από στάση
- 0-18m (sec) 3,77
- 0-50m (sec) 5,86
- 0-100m (sec) 8,16
- 0-100km/h (sec) 10,72
- 1/4mile (sec) 18,52 (117,5km/h)
- 0-1000m (sec) 35,81
- Μέγιστη ταχύτητα 133 (km/h)
Θα το αγόραζες;
Σε αυτά τα λεφτά μπορεί να έπαιρνα και δύο. Προσωπικά έχω κάνει πάρα πολλά χιλιόμετρα (και) με μικρή μοτοσικλέτα και τα προβλήματα που αντιμετώπισα δεν ήταν ποτέ αυτά της ταχύτητας αλλά περισσότερο τεχνικά (καρμπιρατέρ, πλατίνες, καρβουνάκια, ηλεκτρικές επαφές και άλλα όμοια). Το Bajaj Pulsar NS 200 δεν θα αντιμετωπίσει τέτοια θέματα, ενώ μπορεί και ταξιδεύει αβίαστα με +100km/h. Δεν υπάρχει δουλειά στην πόλη που να μην μπορεί να την κάνει, μέρος από όπου να μην χωράει να περάσει και πεζοδρόμιο που να μην μπορεί να καβαλήσει.
Μια σχάρα θα του έβαζα και ένα top case και πιστεύω ότι σ’ αυτό το format μπορεί να αποτελέσει ένα ουσιαστικό εργαλείο για την καθημερινότητα και ένας πιστός σύντροφος για όλα τα άλλα (π.χ. τα μπάνια). Πιστεύω ότι αξίζει στην Bajaj να εδραιωθεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και το ξεκίνημα που έχει κάνει με το Pulsar NS 200 είναι εξαιρετικό.
Καλησπέρα.
Η φωτο είναι από τη δοκιμή που κάνατε ; Αν ναι τι σχάρα είχε ;
Από ότι θυμάμαι, νομίζω ότι η σχάρα είναι από κάποια άγνωστη κινέζικη μάρκα. Πιθανόν να είναι ιμιτασιόν
Με ενδιαφέρει αν πιάνει μονο στη θέση που ειναι κανονικά τα χερούλια ή αν πιάνει και στου συνεπιβάτη όπως στη φωτο που έχετε εδω (γιατι έχει καλύτερη στήριξη η σχάρα & η μπαγκαζιερα)
Φίλε μου μπορείς να βρεις πολλές διαφορετικές σχάρες για τη συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα, και μάλιστα σε σχετικά χαμηλή τιμή. Ωστόσο, όσον αφορά τις ιμιτασιόν σχάρες θα πρέπει να είσαι βέβαιος ότι είναι συμβατές με το μηχανάκι σου και να μην αγοράσεις στην τύχη από το διαδίκτυο, προφανώς γιατί μπορεί να ξοδέψεις άσκοπα τα λεφτά σου σε λάθος αγορές και στο τέλος να μην είσαι ικανοποιημένος.
Προφανώς αν θέλεις να πάρεις κάποια γνήσια, τότε θα πρέπει να απευθυνθείς στην επίσημη αντιπροσωπεία της εταιρείας στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι οι πλέον αρμόδιοι για να σου προτείνουν την κατάλληλη σχάρα για αυτό το μοντέλο, που σίγουρα θα κοστίζει κάτι παραπάνω.
Για να βρεις ιμιτασιόν σχάρα θα πρέπει να πας ο ίδιος σε διάφορα καταστήματα στην περιοχή σου για να σιγουρευτείς ότι ταιριάζει στο μηχανάκι σου.
η αντιπροσωπεία δεν φέρνει καμιά official σχάρα/ απλά διακινεί-μεταπουλά μια ελληνικής κατασκευής συμβατή με τη μηχανή.
Υπάρχει μοντέλο της Givi/Kappa που δεν υπάρχει στην Ευρωπαϊκή αγορά (μόνο σε Ασία-Λ.Αμερική), και της Shad που όμως δεν το φέρνει κανείς στην Ελλάδα.
Αν αυτή την απάντηση σου την έδωσε η επίσημη αντιπροσωπεία αυτής της εταιρείας στην Ελλάδα, τότε είναι ένα απογοητευτικό φαινόμενο, γιατί το after sales support είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον μοτοσυκλετιστή, ο οποίος έτσι αναγκάζεται να βρει πρόχειρες λύσεις.
Θέλω να μου επιβεβαιώσεις ή να διαψεύσεις αν αυτή την απάντηση σου την έδωσε η επίσημη αντιπροσωπεία της εταιρίας στην Ελλάδα ή σου το είπε κάποιος γνωστός σου;