Blitzkrieg (video game)

Blitzkrieg (video game)
  • Είδος: Strategy – Real-time
  • Εκδότης: CDV, 1C Company, Virtual Programming
  • Προγραμματίστρια εταιρεία: Nival Interactive
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 4 Ιουνίου 2003
  • Υποστηριζόμενες πλατφόρμες: Windows, Mac
  • Mode: Single player, Multiplayer

Συνεχίζουμε το οδοιπορικό στα παλιά video game με ένα ακόμη καταπληκτικό τίτλο που φέρει την ονομασία Blitzkrieg.

Το καμάρι της Nival Interactive βρίσκεται κοντά μας και φιλοδοξεί να κατακτήσει τις καρδιές των απανταχού strategy gamers. Μπορεί όμως το Blitzkrieg να συναγωνιστεί επάξια τα «ιερά τέρατα» του χώρου, δεδομένου ότι παραγωγές όπως το Frozen Throne είναι προ των πυλών; Η απάντηση βρίσκεται ένα κλικ μακριά…

Εισαγωγή

Πριν από αρκετές εβδομάδες, στα πλαίσια της παρουσίασης νέων και αξιόλογων τίτλων από το site του Gamecity, είχε δημοσιευτεί μια μίνι συνέντευξη με την development team ενός καινούργιου και πολλά υποσχόμενου RTS game ονόματι Blitzkrieg.

Το Blitzkrieg μας έρχεται από μια ρωσική εταιρεία ανάπτυξης gaming λογισμικού, την Nival Interactive η οποία σύμφωνα με πληροφορίες μας αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο συγκεκριμένο αντικείμενο στην χώρα της. ‘Eχοντας επισκεφτεί το επίσημο site του παιχνιδιού αλλά και μετά την συνέντευξή δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η πληθώρα των features μας εντυπωσίασε αλλά παράλληλα μας έκανε και ιδιαίτερα επιφυλακτικούς. Το Blitzkrieg όμως είναι εδώ και η ώρα της αλήθειας έφτασε.

Σενάριο

Το σενάριο του παιχνιδιού περιστρέφεται γύρω από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και επικεντρώνεται στις συγκρούσεις των Συμμάχων, των Γερμανών αλλά και των Ρώσων στην προσπάθειά τους για κυριαρχία στην Ευρώπη του 1940 ενώ υπάρχει και ξεχωριστό chapter στο οποίο θα έχετε την ευκαιρία να πολεμήσετε στην Αφρική, εφόσον έχετε επιλέξει τις συμμαχικές δυνάμεις ή τις γερμανικές αντίστοιχα. Το Blitzkrieg βασίζεται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα και προσπαθεί να αναπαραστήσει ιστορικές συγκρούσεις με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια, πράγμα το οποίο καταφέρνει πάρα πολύ καλά.

Συγκεκριμένα, αφού επιλέξετε την παράταξή σας, προχωράτε μέσα από 8 ιστορικά chapters, κάθε ένα από τα οποία αναφέρεται σε διαφορετική χρονική περίοδο του πολέμου και συνεπώς σε διαφορετικό θέατρο επιχειρήσεων.

Κάθε chapter περιέχει 3 αποστολές κυμαινόμενης δυσκολίας (easy, normal, hard) καθώς και μια historical mission, η ολοκλήρωση της οποίας είναι απαραίτητη προκειμένου να περάσετε στο επόμενο chapter (η historical mission γίνεται διαθέσιμη εφόσον έχετε ολοκληρώσει τουλάχιστον μία από τις υπόλοιπες αποστολές).

Εξυπακούεται βέβαια ότι όσο περισσότερες side missions ολοκληρώσετε τόσο πιο αδύναμες θα είναι οι εχθρικές δυνάμεις στην ιστορική αποστολή. Ας περάσουμε όμως ευθύς αμέσως στον τεχνικό τομέα του παιχνιδιού.

Γραφικά και ήχος

Εκ πρώτης όψεως, τα γραφικά του Blitzkrieg δεν προξενούν ιδιαίτερη εντύπωση ειδικά σε κάποιον “βετεράνο” που έχει ασχοληθεί διεξοδικά με RTS games. Η αλήθεια είναι ότι το παιχνίδι χρησιμοποιεί μια υβριδική 2D/3D μηχανή που επιτρέπει στον παίκτη να ελέγχει μεγάλο αριθμό μονάδων χωρίς να χρειάζεται να διαθέτει κάποιο πολύ ισχυρό μηχάνημα. Εκεί όμως που το Blitzkrieg “δείχνει τα δόντια του” είναι στον σχεδιασμό του terrain. Θα έχετε την ευκαιρία καθώς προχωράτε στο παιχνίδι να πολεμήσετε σε μισοκατεστραμένες πόλεις, σε δάση, σε μικρά χωριά στη μέση της ερήμου καθώς και στις παγωμένες τούνδρες της παλιάς Σοβιετικής ‘Eνωσης.

Ο σχεδιασμός των μονάδων είναι επίσης λεπτομερής αν και αυτό δεν φαίνεται άμεσα, στην πράξη όμως και καθώς ο παίκτης χρησιμοποιεί συνδυασμό από units προκειμένου να πετύχει το στόχο του θα έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει όλες τις δυνατότητες της μηχανής που είναι πραγματικά εντυπωσιακές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο σύστημα της δοκιμής μας (Athlon XP 2000+, Radeon 9500 Pro, 256 MB RAM), ακόμα και όταν ολόκληρος ο χάρτης γέμιζε με tank, πυροβολικό αλλά και αεροπλάνα, το παιχνίδι δεν έχανε ούτε frame (προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι η μνήμη παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό).

Σε ότι αφορά τον ήχο το Blitzkrieg μας εξέπληξε ευχάριστα. Εκτός από τα μουσικά θέματα που είναι διαφορετικά ανάλογα την παράταξή σας αλλά και το είδος της αποστολής, ο ήχος των units και συγκεκριμένα τα acknowledgements είναι προσαρμοσμένα στην μητρική γλώσσα των στρατιωτών σας!

Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι Αγγλικά στο παιχνίδι θα ακούσετε μονάχα στην περίπτωση που έχετε επιλέξει να ξεκινήσετε την συμμαχική campaign. Στις υπόλοιπες, όταν κάνετε κλικ σε κάποιο unit αυτό θα σας απαντήσει σε άπταιστα γερμανικά ή ρώσικα αντίστοιχα, γεγονός που συμβάλει τα μέγιστα στην αύξηση του ρεαλισμού αλλά και στην υποβλητική ατμόσφαιρα του game.

Εννοείται βέβαια ότι και τα υπόλοιπα εφέ (πχ ο ήχος των tank, των αεροπλάνων, των σφαιρών που γρυλίζουν δίπλα σας) είναι πλήρως εναρμονισμένα στο όλο πολεμικό κλίμα. Μακάρι το παράδειγμα αυτό της Nival να το ακολουθήσουν στο μέλλον και άλλες εταιρείες. Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι στον τομέα των ηχητικών εφέ το Blitzkrieg παίρνει άριστα.

Χειρισμός – Gameplay

Ο χειρισμός του Blitzkrieg όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται αποκλειστικά με την χρήση του ποντικιού καθώς και με πληθώρα από hotkeys, στην ουσία shortcuts για συγκεκριμένες ενέργειες. Το interface βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης στα πρότυπα του Starcraft/Warcraft μαζί με τον κλασσικό minimap και τα στατιστικά των μονάδων σας (πχ τύπος, damage, πυρομαχικά, experience κτλ) και παρέχει στο χρήστη πλήρη έλεγχο των στρατευμάτων του καθώς και των abilities τους, ανάλογα με τον τύπο της κάθε μονάδας.

Τα διάφορα tutorial του παιχνιδιού άλλωστε είναι υπέρ αναλυτικά και δεν θα σας προβληματίσουν στο ελάχιστο. ‘Oταν μάθετε τα βασικά hotkeys καθώς και το unit grouping θα είστε πανέτοιμοι να ξεκινήσετε τις campaign χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Το όλο ζουμί όμως του τίτλου βρίσκεται στο αρκετά πρωτότυπο gameplay του.

Καταρχήν εφόσον επιλέξετε μια συγκεκριμένη αποστολή από την οθόνη του chapter στο οποίο βρίσκεστε, παίρνετε μια αναλυτική περιγραφή των στόχων/objectives τα οποία πρέπει να ολοκληρώσετε καθώς και μια εικόνα του minimap. Εν συνεχεία ξεκινάτε την αποστολή με ένα συγκεκριμένο/προκαθορισμένο αριθμό από μονάδες χωρίς να έχετε την δυνατότητα να κατασκευάσετε ή να πάρετε επιπρόσθετες παρά μόνο αν μετά την ολοκλήρωση κάποιου objective λάβετε ενισχύσεις.

Μια εύλογη απορία στο συγκεκριμένο σημείο είναι αν το παιχνίδι διαθέτει resources και αν ναι που χρησιμεύουν αυτά αφού δεν μπορούν να κατασκευαστούν νέα units. Η απάντηση είναι θετική. Το Blitzkrieg διαθέτει resources με την μορφή αποθηκών (warehouses), στα πρότυπα του Generals, οι οποίες αναλαμβάνουν τον ρόλο της ανανέωσης των προμηθειών των support vehicles που διαθέτετε (trucks, repair vehicles, ambulances κτλ).

Τα support vehicles με τη σειρά τους μπορούν κατόπιν εντολής σας να ανανεώνουν τις προμήθειες κυρίως σε πυρομαχικά όλων των υπoλοίπων μονάδων σας μιας και σε αντίθεση με άλλα games, στο Blitzkrieg οι μονάδες σας διαθέτουν περιορισμένο αριθμό πυρομαχικών!

Συνεπώς, αν για παράδειγμα σε κάποιο από τα tank σας τελειώσουν οι οβίδες ή αντίστοιχα σε κάποιο από τα κανόνια του πυροβολικού σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα support vehicles που διαθέτετε προκειμένου να το ανεφοδιάσετε εκ νέου. ‘Oπως εύλογα διαπιστώνεται με το συγκεκριμένο resource management σύστημα ο έλεγχος των warehouses που βρίσκονται διάσπαρτες στο χάρτη καθώς και ο ρόλος των support vehicles αναδεικνύονται σε θέματα υψίστης σημασίας για το στράτευμά σας.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν δύο είδη αποθηκών, η απλή warehouse που είναι by default άτρωτη σε πυρά και το supply depot που μπορεί να καταστραφεί, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν επιτίθεστε σε depots που ελέγχει ο εχθρός καθώς αν καταστρέψετε την αποθήκη υπάρχει περίπτωση μακροπρόθεσμα να έχετε πρόβλημα στον ανεφοδιασμό.

Μια ακόμα πρωτοτυπία που συναντήσαμε στο παιχνίδι είναι τα ιδιότυπα physics της μηχανής του. Σίγουρα, το να μιλάει κανείς για physics σε RTS game ακούγεται κάπως περίεργο, στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως αποδεικνύεται απόλυτα δικαιολογημένο μιας και στο Blitzkrieg τόσο το damage που μπορούν να προξενήσουν τα units σας όσο και η ακρίβειά τους επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες.

Έτσι πχ τα tank έχουν διαφορετικό armor μπροστά, διαφορετικό στα πλάγια, διαφορετικό στον πυργίσκο και διαφορετικό στο πίσω μέρος τους πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιο εύκολο να καταστρέψετε κάποιο εχθρικό unit αν το πλαγιοκοπήσετε ή καταφέρετε και το αιφνιδιάσετε από πίσω !

Με την ίδια λογική, κάποια units είναι περισσότερο ή λιγότερο ευάλωτα στο λεγόμενο piercing damage που διαπερνά τη θωράκισή τους. Ως εκ τούτου αν συναντήσετε κάποιο βαρύ εχθρικό όχημα υπάρχει περίπτωση να μην μπορείτε να το χτυπήσετε αν δεν καταφέρετε πρώτα να διαπεράσετε την θωράκισή που διαθέτει.

‘Eνα ακόμα παράδειγμα των ρεαλιστικών physics που παιχνιδιού αποτελούν οι σχηματισμοί των μονάδων σας (ιδιαίτερα του πεζικού), το αν βρίσκονται σε κάποιο λόφο (γεγονός που τους δίνει bonus) καθώς και το εύρος πυρός (range) που διαθέτουν (πχ το πυροβολικό έχει συγκεκριμένο firing range ανάλογα με την θέση του). Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι σε ότι αφορά το ρεαλισμό το Blitzkrieg είναι χωρίς αμφιβολία κορυφαίο και οι στρατηγικές που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να επιτύχει τους στόχους του δεν έχουν όρια.

Πριν περάσουμε στο section των units, θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφερόμασταν στον ρόλο των support vehicles πέρα από τον ανεφοδιασμό του στρατεύματος σας για τον οποίον μιλήσαμε ήδη.

Επιπλέον λοιπόν τα support vehicles σας παρέχουν την δυνατότητα επισκευής οχημάτων άλλων τύπων ή healing για το πεζικό σας ενώ επίσης μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να απενεργοποιείτε επικίνδυνα ναρκοπέδια (ή να σπείρετε νάρκες σε μια περιοχή), να κατασκευάσετε γέφυρες για τη μεταφορά στρατευμάτων πάνω από ποτάμια, να κατασκευάσετε ορύγματα ή εμπόδια για τα εχθρικά tank ή να κάνετε reinforce εχθρικές θέσεις που περιέχουν εγκαταλειμμένα αντιαρματικά/αντιαεροπορικά όπλα τα οποία με αυτό τον τρόπο περνούν άμεσα στην κατοχή σας (πρόκειται δηλαδή για ένα άτυπο τρόπο να κάνετε capture εξοπλισμό που βρισκόταν έως εκείνη την στιγμή στην κατοχή των αντιπάλων σας).

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προσέχετε και να παρέχετε κάλυψη στα οχήματα υποστήριξής σας μιας και η ποικιλία των δυνατοτήτων τους τα καθιστά ιδανικό στόχο για το εχθρικό πυροβολικό αλλά και την αεροπορία και πιστέψτε μας το AI του παιχνιδιού είναι τόσο καλό ώστε ο υπολογιστής θα προσπαθεί συνέχεια και μεθοδικά με συνδυασμό μονάδων να σπάσει τις γραμμές σας, να κόψει τις πηγές ανεφοδιασμού ή να βομβαρδίσει απευθείας οποιονδήποτε στόχο δεν έχει επαρκή κάλυψη ή υποστήριξη γενικά.

Upgrades – Unit Types – Core Units

Σύμφωνα με τους προγραμματιστές του παιχνιδιού, στο Blitzkrieg υπάρχουν πάνω από 150 διαφορετικά είδη οχημάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού τα οποία έχουν δημιουργηθεί με βάση πραγματικά ιστορικά έγγραφα που αναφέρονται στην περίοδο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι 100% ακριβής, αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι η ποικιλία των units είναι σίγουρα αρκετά μεγάλη ώστε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σας.

Τα units στο Blitzkrieg χωρίζονται άτυπα σε 4 μεγάλες κατηγορίες : artillery, tanks, support vehicles και πεζικό. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες είναι αυτές στις οποίες δεν έχετε ιδιαίτερο έλεγχο μιας τα units που περιέχουν συνήθως σας δίνονται έτοιμα στις διάφορες αποστολές. Για τις υπόλοιπες 2 όμως σας παρέχεται η δυνατότητα των upgrades στα core units σας.

Core units είναι εκείνα τα units του στρατού σας τα οποία “μεταφέρονται” από αποστολή σε αποστολή, αποκτούν experience ανάλογα με τα kills που επιτυγχάνουν (όπως ακριβώς και στο Generals) και ανάλογα με το επίπεδο εμπειρίας τους αποκτούν προαγωγές γεγονός που αυξάνει την ακρίβεια και τη δύναμη πυρός τους και γενικότερα την αποτελεσματικότητά τους. Κάθε chapter του παιχνιδιού περιέχει τα δικά του upgrades τα οποία προστίθενται στις επιλογές που έχετε ενώ με κάθε επιτυχημένη ολοκλήρωση μιας αποστολής μπορείτε να επιλέξετε κάποιο από τα core units σας ώστε να λάβει κάποιο special upgrade το οποίο δεν μπορεί να γίνει διαθέσιμο με άλλο τρόπο.

Να διευκρινίσουμε σε αυτό το σημείο ότι με τον όρο upgrade στο Blitzkrieg εννοούμε ουσιαστικά τη μετατροπή ενός core unit σε ένα άλλο unit το οποίο μπορεί να έχει καλύτερα χαρακτηριστικά/ στατιστικά σε κάποιες κατηγορίες (πχ armor) και χειρότερα σε κάποιες άλλες, ενώ επίσης μπορεί να είναι και unit διαφορετικού τύπου (πχ μπορείτε να κάνετε upgrade ένα artillery unit σε αντιαεροπορικό όπλο). Προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι upgrade μπορείτε να κάνετε μόνο πριν και μετά από κάθε αποστολή και ποτέ κατά τη διάρκεια αυτής.

‘Oπως αναφέραμε σε προηγούμενη παράγραφο για τα οχήματα υποστήριξης, κάποιοι τύποι μονάδων διαθέτουν ξεχωριστά abilities ή τρόπους επίθεσης. ‘Eτσι πχ μια μονάδα πυροβολικού μπορεί να ρίχνει συνεχώς οβίδες σε μια περιοχή της αρεσκείας σας (suppressing fire), μπορεί ακόμα να ρίχνει βλήματα καπνού ή να χρησιμοποιεί targeted fire mode.

Κατά αναλογία, ένας sniper διαθέτει ειδικά binoculars (κυάλια) με τα οποία μπορεί να βλέπει σε απομακρυσμένες αποστάσεις (τονίζουμε σε αυτό το σημείο ότι το Blitzkrieg χρησιμοποιεί το κλασσικό fog of war σύστημα) και να βοηθάει με αυτό τον τρόπο το πυροβολικό στην εξουδετέρωση στόχων σε στρατηγικά σημεία. Τέλος το λεγόμενο garrisoning του πεζικού, η δυνατότητα δηλαδή κατάληψης κτηρίων ή ορυγμάτων στο έδαφος είναι ένα feature που έχει διατηρηθεί και στο Blitzkrieg.

‘Eνας ακόμα τύπος μονάδας που θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε (αν και πρόκειται μάλλον για feature) είναι το λεγόμενο aviation, οι διάφοροι δηλαδή τύποι αεροσκαφών που μπορείτε να καλέσετε κατά βούληση σε κάποια περιοχή της αρεσκείας σας προκειμένου να εξουδετερώσετε εχθρικές οχυρωμένες μονάδες. Η ποικιλία των αεροσκαφών είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη καθώς έχετε στη διάθεσή σας από απλά αναγνωριστικά αεροπλάνα, έως βαριά βομβαρδιστικά και μαχητικά ή συνδυασμό αυτών.

Για να μπορέσουν όμως τα αεροπλάνα σας να βοηθήσουν ουσιαστικά θα πρέπει και οι καιρικές συνθήκες να επιτρέπουν κάτι τέτοιο, οπότε προσοχή : αν ο καιρός είναι βροχερός ή χιονίζει αεροπλάνα δεν μπορούν να πετάξουν. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι το ίδιο ισχύει και για την αεροπορία των αντιπάλων σας.

Multiplayer – Map Editor

Σε ότι αφορά το multiplayer feature του Blitzkrieg τα πράγματα είναι λίγο πολύ συνηθισμένα. Μπορείτε να ξεκινήσετε ή να κάνετε join σε κάποιο online session μέσω LAN ή TCP/IP σε χάρτες με προκαθορισμένα χαρακτηριστικά ενώ στα διάφορα multiplayer modes περιλαμβάνεται και το δημοφιλές στους fps gamers “Capture The Flag”.

Η αλήθεια είναι ότι τα online games ακολουθούν μια τελείως διαφορετική λογική από τα campaigns σε ότι αφορά τις τακτικές και το λεγόμενο rushing και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι το Blitzkrieg είναι ένα παιχνίδι που δεν βασίζεται τόσο στην γρήγορη ανάπτυξη ή το βαρύ micro management που συναντάμε σε άλλα RTS, μάλλον κουράζει τον παίκτη παρά τον διασκεδάζει λαμβάνοντας υπόψη πάντα ότι στο Internet ο χρόνος είναι χρήμα. Για τον map / mission editor δεν έχουμε να παρατηρήσουμε κάτι το κακό.

Οι βασικές ενέργειες δημιουργίας χάρτη ή και campaigns υπάρχουν και μάλιστα το παιχνίδι παρέχει πλήρεις δυνατότητες modding αφού τα πάντα σχεδόν μπορούν να αλλαχτούν, από τα μοντέλα των units μέχρι και η ίδια η συμπεριφορά τους. ‘Eνα ακόμη μεγάλο μπράβο στην Nival Interactive για την εξαιρετική της δουλειά .

Eπίλογος

Τελειώνοντας τις 3 βασικές campaigns του παιχνιδιού (αυτά να τα ακούτε εσείς κύριε Lancelot που παραπονιέστε ότι αργούμε τα reviews :P) θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Blitzkrieg μας άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία ο ρεαλισμός του παιχνιδιού, η τεράστια ποικιλία μονάδων του αλλά και η αρκετά ακριβής αναπαράσταση ιστορικών μαχών του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου αφήνουν σίγουρα θετικές εντυπώσεις.

Από εκεί και πέρα όμως η αδυναμία του multiplayer σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το παιχνίδι από κατασκευής του δεν είναι fast paced RTS ή micro intensive (όπως πχ το Warcraft 3) αλλά μοιάζει περισσότερο με μια ιδιότυπη παρτίδα σκάκι, δεν είναι και ότι καλύτερο, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι ουσιαστικά το Blitzkrieg δεν χρησιμοποιεί τα resources για παραγωγή μονάδων.

Το πιθανότερο είναι ότι μετά την ολοκλήρωση των campaigns θα αφήσετε το παιχνίδι για “άλλες πολιτείες”, βέβαια οι custom campaigns που βγαίνουν κατά καιρούς αποτελούν στοιχείο που βοηθάει το game σε ότι αφορά την αντοχή στο χρόνο, πλην όμως κακά τα ψέματα, την σήμερον ημέρα strategy παιχνίδι που δεν διαθέτει ένα multiplayer feature αρκετά αξιόλογο ώστε να σε κρατάει μπροστά στην οθόνη, είναι καταδικασμένο στην φθορά. Η τελική επιλογή είναι πάντα δική σας.

Διάβασε επίσης:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας