ΑρχικήΕιδήσειςΜπορεί να υπάρξει άλλος Άλμπερτ Αϊνστάιν;

Μπορεί να υπάρξει άλλος Άλμπερτ Αϊνστάιν;

Αυτό είναι το τρέχον θέμα συζήτησης στα συνέδρια που γίνονται φέτος στη μνήμη του. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, ένας νέος Αϊνστάιν θα εμφανιστεί κάποια στιγμή, όμως ίσως αργήσει πολλά χρόνια ακόμα. Άλλωστε, περισσότερα από 200 χρόνια χώριζαν και τον Αϊνστάιν από τον «προκάτοχό» του τον Νεύτωνα (δηλαδή πέρασαν δύο αιώνες για να γεννηθεί ένας τόσο έξυπνος άνθρωπος αυτού του βεληνεκούς).

Πολλοί φυσικοί υποστηρίζουν ότι ο επόμενος Αϊνστάιν δεν έχει καν γεννηθεί ακόμα ή ίσως να είναι μωρό. Κι αυτό γιατί η αναζήτηση μιας ενιαίας θεωρίας που θα μπορεί να εξηγεί όλες τις δυνάμεις της φύσης έχει ωθήσει τα σύγχρονα μαθηματικά στα όρια τους. Νέα μαθηματικά πρέπει να δημιουργηθούν πριν να μπορεί να λυθεί το πρόβλημα.

Οι ερευνητές όμως υπογραμμίζουν άλλους παράγοντας που εμποδίζουν την εμφάνιση ενός νέου Αϊνστάιν στο κοντινό μέλλον.

Η φυσική είναι ένας πολύ διαφορετικός χώρος σήμερα. Στην εποχή του Αϊνστάιν, υπήρχαν μερικές χιλιάδες φυσικοί σε όλο τον κόσμο ενώ οι θεωρητικοί που μπορούσαν να συγκριθούν πνευματικά μαζί του πιθανότατα χωρούσαν σε ένα αμάξι και μάλιστα αφήνοντας και κενά καθίσματα.

Η εκπαίδευση είναι πολύ διαφορετική επίσης. Μια πολύ σημαντική άποψη της παιδείας του Αϊνστάιν που έχει παραμεληθεί είναι τα χρόνια που σαν έφηβος διάβαζε φιλοσοφία. Αυτό τον δίδαξε να σκέφτεται ανεξάρτητα και αφηρημένα για το χώρο και το χρόνο, όπως αναφέρει ο ιστορικός Don Howard, και δεν άργησε να γίνει και ο ίδιος φιλόσοφος.

“Η ανεξαρτησία που δημιουργεί το φιλοσοφικό πνεύμα είναι – κατά τη γνώμη μου – το σημείο διαφοράς ανάμεσα σε έναν καθαρό ειδικευμένο εργάτη, σπεσιαλίστα και έναν που αναζητά τη πραγματική αλήθεια,” έγραψε ο Αϊνστάιν το 1944.

Πέραν των άλλων, ο ίδιος ήταν και ένας πολύ καλός μουσικός. Η σύνδεση της μουσικής με τα μαθηματικά είναι γνωστή. Ο Αϊνστάιν έπαιζε με πάθος το βιολί του την ώρα που σκεφτόταν τον τρόπο να λύσει ένα δύσκολο πρόβλημα φυσικής.

Στις μέρες μας, τα πανεπιστήμια έχουν βγάλει εκατομμύρια φυσικούς. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις στο χώρο της επιστήμης για να εργαστούν όλοι αυτοί κι έτσι προσπαθούν να βρουν μια θέση σε επιχειρήσεις ή στο χρηματιστήριο όπου να μπορούν με πρακτικό αλλά και αμειβόμενο τρόπο να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους και την αναλυτική τους ικανότητα.

Και όσοι από αυτούς βρουν μια θέση στις επιστήμες, δεν εργάζονται μόνοι τους. Σε εργαστήρια όπως το CERN, το μεγαλύτερο εργαστήριο μοριακής φυσικής στον κόσμο, 100 ερευνητές συνεργάζονται σε ένα και μοναδικό πείραμα για τη διάσπαση του ατόμου. Και φυσικά η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας παίρνει χρόνια.

Είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε έναν «επαναστάτη» σαν τον Αϊνστάιν να ανέχεται μια τέτοια κατάσταση.

“Ίσως να υπάρχει ένας Αϊνστάιν στον κόσμο σήμερα,” σχολιάζει ο φυσικός Brian Greene από το πανεπιστήμιο Columbia, “όμως είναι πολύ δύσκολο γι αυτόν να ακουστεί.”

Ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς αυτά που πρότεινε ο Αϊνστάιν.

Πιθανότατα το καλύτερο παράδειγμα αποτελούν οι πέντε επιστημονικές μελέτες του Αϊνστάιν τις οποίες έγραψε το 1905, τη χρονιά των «θαυμάτων» του. Αυτά τα «πειράματα σκέψης» ήταν σελίδες υπολογισμών υπογεγραμμένες τις οποίες κατέθεσε ένας ουσιαστικά άγνωστος στο αξιόπιστο επιστημονικό περιοδικό Annalen der Physik. Δεν υπήρχαν ούτε σημειώσεις ούτε παραπομπές σε άλλα επιστημονικά κείμενα.

Τι θα συνέβαινε αν κάποιος παρέδιδε μια τέτοια μελέτη σήμερα;

Όπως λέει ο Green: “Όλοι παίρνουμε τέτοιες μελέτες κάθε μέρα με το ταχυδρομείο και τις τοποθετούμε στο καλάθι με τα άχρηστα.”

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166