ΑρχικήΕιδήσειςΗ ευτυχία ξεκινά στα 50, τότε εξασθενεί το άγχος, ο θυμός και...

Η ευτυχία ξεκινά στα 50, τότε εξασθενεί το άγχος, ο θυμός και οι ανησυχίες

Η καλή ζωή ξεκινά στα 50 σύμφωνα με μία νέα έκθεση, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τότε ξεκινά η ευτυχέστερη περίοδος της ζωής μας.

Το άγχος, ο θυμός και οι ανησυχίες αρχίζουν να εξασθενούν μετά τα γενέθλια-ορόσημο των 50 ετών. Τότε ο άνθρωπος αρχίζει να βιώνει μεγαλύτερη καθημερινή ευτυχία από τους νεότερους ενήλικες.

Παρά τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου ή ασθένειας, φαίνεται πως οι άνθρωποι ανησυχούν λιγότερο, αγνοούν τα αρνητικά και δίνουν περισσότερη έμφαση στα θετικά.

Ο Δρ. Arthur Stone, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης, δήλωσε πως τα ευρήματα αυτά είναι «συγκλονιστικά».

«Θα πίστευε κανείς πως καθώς οι χρόνιες ασθένειες απειλούν τη ζωή, θα αισθανόμασταν χειρότερα, αλλά δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο γιατί πολύ απλά οι άνθρωποι δεν εστιάζονται στις απειλές,» υποστήριξε ο ίδιος.

«Εστιάζονται στα καλά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή τους, όπως στην οικογένεια και τους φίλους.»

Μία έρευνα σε πάνω από 340.000 ανθρώπους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το συνολικό αίσθημα της ευημερίας βελτιώνεται καθώς περνάμε στη μέση ηλικία.

Οι ερευνητές βρήκαν πως τα θετικά και αρνητικά συναισθήματα διαφέρουν με την ηλικία και στα δύο φύλα -αν και οι γυναίκες είχαν περισσότερο άγχος, περισσότερες ανησυχίες και μεγαλύτερη θλίψη σε όλες τις ηλικίες.

Το άγχος και ο θυμός μειώθηκε στην ηλιακή ομάδα των 20, ενώ οι ανησυχίες μειώθηκαν μετά την ηλικία των 50 ετών.

Μεταβλητές, όπως τα μικρά παιδιά, η ανεργία και η έλλειψη συντρόφου δεν φάνηκε να επηρεάζουν την ευημερία που σχετίζεται με την ηλικία.
Η έρευνα έδειξε πως τα επίπεδα άγχους, ανησυχίας και θυμού έπεσαν σημαντικά σε ηλικία 50 ετών, με τα επίπεδα της ευτυχίας και της ευχαρίστησης να αυξάνονται.

Το μοναδικό συναίσθημα που παρέμεινε σταθερό ήταν αυτό της θλίψης, ενώ το συναίσθημα της ευημερίας έδειξε να αυξάνεται από τα 50 έως τα 80.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις με «ναι» ή «όχι» για το αν ένιωθαν ευχαρίστηση, ευτυχία, άγχος, ανησυχία, θυμό ή θλίψη το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως τα αποτελέσματα συμφωνούν με αυτά παλιότερης έρευνας, που είχε δείξει ότι η «σοφία» και η συναισθηματική νοημοσύνη αυξάνονται με την ηλικία.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έχουν επίσης την αυξημένη ικανότητα να αυτό-διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και να βλέπουν τις διάφορες καταστάσεις από τη θετική τους πλευρά, κρατώντας λιγότερες αρνητικές αναμνήσεις σε σχέση με τους νεότερους ενήλικες.

Παλιότερες μελέτες έδειξαν αυξημένο προσδόκιμο ζωής και η πρόωρη συνταξιοδότηση δημιούργησε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην «ποιότητα ζωής» μεταξύ των μεσήλικων αντρών και γυναικών.

Οι περισσότεροι μεσήλικες πλέον επιζητούν μία έντονη κοινωνική ζωή εις αναζήτηση της προσωπικής τους ολοκλήρωσης και θεωρούν ότι είναι ακόμα νέοι, υιοθετώντας μία ηδονιστική τάση, καθώς μιμούνται τον τρόπο ζωής των νεότερων.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Αδίστακτοι (1965 ταινία)

Men in Black II (soundtrack)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166