Βρυξέλλες: Η κρύα πόλη, αλλά και η καρδιά της Ευρώπης

Βρυξέλλες: Η κρύα πόλη, αλλά και η καρδιά της Ευρώπης

Κοσμοπολιτισμός, art nouveau αρχιτεκτονική, χαλαρότητα και μύδια είναι αυτά που απολαμβάνει κανείς σε ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες. Ωστόσο το χειμώνα συγκεκριμένη πόλη φημίζεται για το τσουχτερό της κρύο, εντούτοις όσοι δεν έχουν πρόβλημα με τις χαμηλές θερμοκρασίες, τότε μάλλον είναι είναι ιδανικός τόπος για να απολαύσεις ξεχωριστά πράγματα και μία άλλη κουλτούρα διαφορετική από την Ελλάδα.

Kατεξοχήν προορισμός για επαγγελματικά ταξίδια, οι Βρυξέλλες περιβάλλονται από τη φήμη ότι είναι ανιαρές. Μια φήμη που διαλύεται αμέσως μόλις πατήσει κανείς το πόδι του στην Grand Place, την πλακόστρωτη πλατεία που περικλείεται από τα σαν ψεύτικα κτίρια των συντεχνιών – ο Jean Cocteau είχε πει ότι είναι το «ωραιότερο θέατρο του κόσμου».

Οι στέγες και οι προσόψεις των κτιρίων είναι γεμάτες συμβολισμούς και απίθανες διακοσμητικές λεπτομέρειες, ενώ αποκορύφωμα αποτελεί το γοτθικό Δημαρχείο και ο πέτρινος πύργος του -97 μέτρων- που φαίνεται σαν να αγγίζει τον ουρανό.

Η πλατεία βρίσκεται στην Κάτω Πόλη, και οι στενοί πεζόδρομοι που βρίσκονται γύρω της είναι γεμάτοι με εστιατόρια που σερβίρουν moules-frites (μύδια αχνιστά και πατάτες τηγανητές) και ατμοσφαιρικά bistrots όπως το La Roue d’Or, αγαπημένο στέκι των ντόπιων, με τα vitraux παράθυρα, την αίσθηση του παλιού και το menu που κάνει τους χορτοφάγους να κοκκινίζουν (χοιρινά ποδαράκια με σαλιγκάρια).

Οι Βρυξέλλες είναι πλέον ιδανικός προορισμός για weekend και σε αυτό συμβάλλουν πολλά και διάφορα πράγματα: Το κυνήγι θησαυρού art nouveau αρχιτεκτονικής, που μπορεί να κάνει κάποιος στους δρόμους της αφού υπάρχουν εκατοντάδες κτίρια με διακοσμητικές λεπτομέρειες αυτής της τεχνοτροπίας. Τα ψώνια στη Rue Antoine Dansaert, τον δρόμο όπου έχουν στήσει τις boutiques τους όλοι οι νέοι, τολμηροί και ταλαντούχοι Βέλγοι σχεδιαστές μόδας.

Οι νύχτες στις βελγικές pubs -το Βέλγιο παράγει 600 και πλέον μπίρες- και τα vintage bars όπως το L’Archiduc (εντελώς art deco, ανοιχτό μέχρι τα ξημερώματα, με ένδοξο παρελθόν -εδώ είχε παίξει ο Charlie Parker και ο Nat King Cole- και ζωντανή jazz, δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε bar του Μεσοπολέμου.

Οι αστακοί, τα στρείδια και άλλα οστρακοειδή στα εστιατόρια της Place St Catherine (όπου βρισκόταν το λιμάνι της πόλης προτού επιχωματωθεί το ποτάμι το 1870), κατεξοχήν προορισμού για θαλασσινά. Καφές στο Cirio, το οποίο στην προηγούμενη ζωή του “πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο” ήταν ιταλικό μπακάλικο, με το decor του να έχει διατηρηθεί στην προπολεμική αυτή κατάσταση (18-20 Rue de la Bourse).

Χάζι στις αντικερί της πλατείας Grand Sablon στην Aνω Πόλη και γεύμα στην brasserie Lola, πολύβουη και μοντέρνα με gourmet πιάτα -όπως tartar τόνου με mousse ντομάτας. Τέλος, βόλτες στην παρακείμενη Petit Sablon, πλατεία με αγάλματα, ή παζάρι στην υπαίθρια αγορά αντικών στην πλατεία Jeu de Balle.

Διαμονή με στυλ

Ένας ακόμη λόγος να επισκεφτεί κανείς τις Βρυξέλλες: Τα νέα, όλο στυλ ξενοδοχεία που ανοίγουν το ένα μετά το άλλο την τελευταία δεκαετία, όπως το Be Manos από €380) με τις κουρτίνες αλυσίδες στο lobby bar, τις καρέκλες Verner Panton, και τα εξήντα σκοτεινά και «αρρενωπά» δωμάτια.

Ή το Ηοtel Amigo, μέλος των Τhe Leading Hotels of the World.Tο 2000 αγοράστηκε από την αλυσίδα Rocco Forte, η οποία του έκανε ένα κομψό φινίρισμα, διατηρώντας αρκετά από τα παλιά στοιχεία του.